Nasıl bir eğitim

EĞİTİMİ, bir milletin tüm bireylerini birlik ve bütünlük ruhu içinde bir potada kaynaştıran ve hoşgörü ile uzlaşmanın ortak platformunu oluşturan, ülke ekonomisinde en etkin rol oynayan son derece önemli bir süreç olarak görüyor, erdemine inanıyorum.

Haberin Devamı

Eğitimde hedef, geçmişe pişmanlıkla bakan ve geleceği için endişe duyarak yaşayan insanlar yetiştirmek değil, geçmişiyle onur duyan, geleceğe güvenle bakan, dünü bugüne, bugünü yarına bağlayan, kendisiyle ve çevresiyle barışık nesiller yetiştirmek olmalıdır. Bu hedefi yakalamanın yolunun ise:
- Düşünen, konuşan ama kavga etmeyen
- Evrensel düşünen ama yerel davranan
- Haklarını savunan ama zor kullanmayan
- Onurunu koruyan, fakat başkalarının onurunu zedelemeyen
- Üreten, ama aşırı tüketimi körüklemeyen
- Bilgi dağarcığını sürekli geliştiren, ancak öğrendiklerini hiçbir zaman yeterli bulmayan
- Doğruyu bulmanın en sağlıklı yollarından birinin yapıcı eleştiri olduğuna inanarak özeleştiri de yapabilen
- Sevgiyi, şefkati, hoşgörü ve mutlu olmayı bilen
- Önyargılara, doğmalara yenik düşmeyip, bilimsel sağduyunun serinkanlılığıyla hareket eden
- Olayları ve olguları aklın süzgecinden geçiren ve vicdanının mahkemesinde yargılayabilen
- Zıtlaşma yerine uzlaşmayı, düşmanlık yerine dostluğu yeğleyen
- Kin ve nefret yerine sevgi ve hoşgörüyü benimseyen, bunun kişilikten verilen bir ödün değil, aksine bir erdem olduğunu kavrayan
- Altında yaşadığı bayrağın, üstünde hayat bulduğu toprakların kendisine emanet edilmiş kutsal bir varlık olduğu bilinciyle yaşayan bireyler yetiştirmekten geçtiğine tüm içtenliğimle inanıyorum.
Cemil ÇETİN-Milli Eğitim
Bakanlığı E. Müsteşar Yardımcısı

Haberin Devamı

Günün Sözü

“İdam cezası yeniden getirilmelidir, vatana ihanet suçları da bu kapsama alınmalıdır.”
(İlahiyatçı ve hukukçu, Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk)

Pasta yesinler!

SAYIN Bakanımız Faruk Çelik, 800 TL’lik asgari ücretin az olmadığını ve bu parayla geçinilebileceğini söylemiş.
Yıllar önce Fransa Kraliçesi Marie Antoinette de, halkın yemek için ekmek dahi bulamadığını söyleyip yakınanlara, “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” demiş. Aradan yıllar geçmesine rağmen kraliçenin bu densiz konuşması belleklerden silinmedi ve bir hamakat örneği olarak tarihe geçti.
Bakanımız da tarihte iz bırakmak istiyor herhalde.
(Faruk Çelik’in ailesinde asgari ücretle çalışan kaç kişi vardır.)
Dinçer ÜNSAL

Haberin Devamı

Kadına ‘doğur’ deniyor da işgücüne katılımı ne olacak

CHP Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan dün Kadınlar Günü’nde Başbakan Erdoğan’a anlamlı bir soru yöneltiyor:
- Milyonlarca gencimiz iş bulamazken, eğitim ve sağlık imkânlarından modern bir şekilde yararlanmaktan yoksun iken, aileler çocuklarını eğitim ve sağlık imkânlarından yararlandırmak için kendi geleceklerinden ve yaşam standartlarında ciddi özveride bulunurken, ailelere 3-4 hatta 5 çocuğa sahip olmaları konusunda telkin ve tavsiyelerde bulunmanız ve bunu hükümet politikası haline getirmenizin bilimsel gerekçeleri var mıdır, varsa nelerdir?
- TÜİK verilerine göre nüfusun yüzde 18’i sürekli yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. 2013 yılında kişi başı 7.181 dolar borç yükü bulunmaktadır. Kadın istihdamı artırılamamaktadır. Bu gerçekler ortada iken, 3-4 çocuk önerisi ile nüfus artış hızını artırma politikalarınız kadının işgücüne daha fazla katılımını nasıl sağlayacaktır? Bu konuda bilimsel çalışmalar ve başarılı olmuş örnek ülkeler bulunuyor mu? Ülkemizdeki iş yaşamı göz önüne alındığında, 3-4 çocuğa annelik yaparak başarılı kariyer yapan işkadınlarının çalışan kadınlar içerisindeki oranı nedir?

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- ARALIK 1925’te, ‘Tekke Ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine Ve Türbedarlıklar İle Bir Takım Unvanların Men Ve İlgasına Dair Kanun’ ile çalışması durdurulmuş olan, ‘Hacı Bektaş Veli Dergâhı Vakfiyesi’nin bırakmış olduğu boşluğu doldurmak ve onun devamı olarak hizmet vermek düşüncesi ile Hacıbektaş Veli Dergâhı mensuplarının ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli Vakfı’ adı altında bir vakıf kurduklarını; başkanlığına da Veliyettin Hürrem Ulusoy’un seçildiğini...
- GELENEKSEL 4. Tourexpi Destinasyon Yönetimi ödüllerinde ‘Yılın En İyi Turizm Projesi’nin, Side Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı’na verildiğini, ödülün 47. Berlin Turizm Fuarı’nda Belediye Başkanı A. Kadir Uçar’a Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar tarafından verildiğini...

Haberin Devamı

Mesaj Panosu

- ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner: “Bilindiği üzere 2015 Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümüdür. Bu özel yılda şehitlerimize yakışır bir Çanakkale için ‘100. Yılda Şehitlerimiz İçin 1 Milyon Kitap’ adlı bir bağış kampanyası başlatılmıştır. Kargonuzu PTT Kargo 401287314 müşteri numarasıyla karşı ödemeli olarak gönderebilirsiniz.”

Haluk Tarcan'dan piyano konseri
 
BİLİMSEL araştırmacı Haluk Tarcan üç öğretim almış; piyano, sanat tarihi ve bilimsel araştırma… Son eğitimi Paris Sorbon Üniversitesi 6’ncı seksiyonda yapmış… Neler mi? Ön-Türk Kültürü (ırkçılık değil) çalışmalarında Fransa, Portekiz İspanya mağaralarındaki, Anadolu’da Side, Çatalhöyük, Ahtamar ve Sinop’ta ve Ön-Türkçe yazıtlarını ortaya çıkarmış.
Bir çok kentte konserler vermiş; Ankara ve İstanbul’da M.Ravel’in Sol Piyano el konçertosunun ilk dinletilerini kendisi vermiş… Pedagogoji; iki Türk dahi çocuğun hocası olduğunu söylüyor. Paris’te kendisiyle birlikte tekniğini değiştiren P.A.Volondat Kraliçe Elizabet yarışmasında birinci oldu. Yetiştirdiği küçük öğrenciler Paris Cl Kahn yarışmasında büyük ödül başta olmak üzere değişik dereceler aldılar.
Haluk Tarcan, geçirdiği ağır deniz deniz kazası sonucu dirseklerinden sakatlanıyor. Piyano çalmaktan vazgeçmesi gerekiyor. 11 yıl konserlerden uzak kalıyor. Bu, bazı ortamlarda ‘yeteneksiz’ diye konser veremediği şeklinde kullanılmış; hala da kullanılıyormuş… 2006 yılında ise, Avrupa’da aradığı ve bulmadığı tınılı piyano tekniğini kendi çözmüş, bu sayede konserlere yeniden başlamış.
Paris’ten Türkiye’ye dönüş yapmış. Amacının, piyano öğrenimini, genelde yanlış ve eksik olduğu ülkemizde, Türk çocuğu yetiştirmek, onlar arasında yetenekli olanları uluslararası yarışmalara hazırlamak ve aynı zamanda başta Beethoven olmak üzere CD’ler yapmak…
Haluk Tarcan, 12 Mart Salı 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde bir konser verecek. "İlk yarısı resital şeklinde olacak… İkinci bölümde, Ravel’in sol el konçertosunu icra edeceğim. Orkestralarla çalma ümidimi, orkestra konserlerinin programları, isim yapmış solistler dışında genelde kliklerin sorunlarına cevap verecek şekilde düzenlenmiş olduğundan yitirmiş bulunmaktayım" diyor. Bu nedenle orkestra partisini, çok değer verdiği genç yönetmen ve piyanist Orçun Orçunsel piyanoda icra ile kendisine eşlik edecek.
Bir şeyi daha ekliyor: "Ravel sol el konçertosunu, bu eseri Ravel yönetiminde ilk dinletisini veren ve bana Ravel’in isteklerini nakleden hocam J. Fevrier’den öğrendim."
 
Bosphous Awards ödüllerini hangi Avrupalı Türkler kazandı
 
BOSPHOUS Awards Ödülleri 2013 yılından itibaren her yıl özel bir konuda önemli kişilere verilecek bir ödül töreni. 1. Bosphorous Awards ödülleri Almanya Türk göçünün 52. Yılı nedeniyle Almanyada 8 başlıkta başarılı kişilere verilecek.
Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı yönetim kulu başkanı Prof. Dr. Faruk Şen’in başkanlığında, Brandday.net internet gazetesi tarafından Bosphorous Awards ödülleri sahiplerini bulacak. Göçün 52. Yılında Almanya’lı Türklere veriliyor. Bu Ödüller Almanyada yaşayan başarılı Türklere verilecektir. Bosphorous Awards Ödülleri arasında yılın en iyi politikacısı, profesyoneli, iş adamı, oyuncusu, sanatçısı, sporcusu ve sivil toplum örgütü belirleniyor.Her branşdaki ön görülen adaylar 11 kişilik ön seçici grubu tarafından seçildi. Kazananlar şunlar:
Politikacılar: Bilkay ÖNEY (Türk kökenli Alman politikacı, Baden-Württemberg Eyaleti’nin Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin Uyum Bakanı)
Profesyoneller: Mehmet DAİMAGÜLER (Hukukçu ve Consultant, ayrıca uluslararası ilişkiler uzmanı)
Sanatçı: Mehmet GÜLER (Almanyanın en tanınmış Türk ressamlarından Kassel’de oturuyor)
Oyuncu: Meryem UZERLİ (Türk kökenli Alman sanatçı)
Sporcu: Nuri Şahin (Borussia Dortmund‘da Türk kökenli futbolcu)
İşadamları: Müfit TARHAN (Suni gübre fabrikası sahibi ve turizmci),
Sivil Toplum Örgütleri: Cihan SENDAN (Türk Alman Dostluk Federasyonu Başkanı)
Basın: Cihat YANIK (Türkiye gazetesinin Avrupa baskıları yazarı)
Özel Jüri Ödülleri: Almanya’da halk oylamasıyla seçilen 8 kişinin dışında brandday.net ve TAVAK Vakfı jürisi olarak sekizde özel başarı ödülü vermeyi kararlaştırmıştır. İlk ödül Almanya’da uyum konusunda yaptığı çabalardan dolayı Kuzey Ren-Vestfalya eyalet Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider’e. İkinci ödül Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde göçmenlerin uyumu konusu yaptığı çalışmalar çerçevesinde Dietmar Zöller’e verilecektir. Özel ödüller basın dalında Avrupalı Türkleri en fazla gündeme getiren sabah gazetesi köşeyazarı Yavuz Donat ve Almanya Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde uzun zamandır başarılı gazetecilik faaliyeti sürdüren ve Aktüel gazetenin sahibi Ahmet Salıncaklı’ya ve gazeteci Latif Çelik’e verilecektir. Ayrıca özel başarı ödüllerinden televizyon dalında ödül Ekovizyon programının yöneticisi Ekovitrin dergisi sahibi Şeref Özata için öngörülmüştür.
Sanat dalında uzun süre Almanya’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen ressam ve heykeltraş Hanefi Yeter, politika dalında Başbakan yardımcısı ve Yurtdışı Türklerden Sorumlu Bakan Bekir Bozdağ için ve Almanya’da ilk defa Türk kabaresini ortaya çıkaran Şinasi Dikmen için öngörüldü.
Ödüller, Mayıs 2013’te İstanbul’da sahiplerini bulacak.

Yazarın Tüm Yazıları