NASA uzay kapsüllerini SpaceX ve Boeing yapacak!

Güncelleme Tarihi:

NASA uzay kapsüllerini SpaceX ve Boeing yapacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 14:33

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), yeni nesil uzay kapsüllerinin geliştirilmesine yardım etmeleri için SpaceX ve Boeing şirketlerini seçti.

Haberin Devamı

SpaceX ve Boeing'e yeni nesil uzay kapsüllerinin geliştirilmesi çalışmaları için 6,2 milyar dolar ödenek sağlanacak. Şirketlerin, yedi kişilik mürettebatı taşıyacak kapsülleri, 2017 yılı sonuna kadar tamamlaması gerekiyor.

6,2 milyar dolarlık ödeneğin neredeyse üçte ikisinin Boeing'e verileceği belirtilirken, NASA yetkilileri düzenledikleri basın toplantısında bunun nedenine ilişkin sorulara, "şu aşamada bu tür meseleleri tartışmanın uygunsuz olduğu" yanıtını verdi.

Kendisine ait uzay kapsüllerinin 2011 yılında kullanımdan kaldırılmasının ardından ABD, astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gönderebilmek için Rusya'ya ve onun uzay kapsülü Soyuz'a bel bağlamıştı. Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleriyle ilgili anlaşmazlıkların Washington yönetimini Soyuz'un kullanılması konusunda isteksizleştirdiği biliniyor. Soyuz ile seyahat edecek astronot başına 70 milyon dolarlık ücret alınırken, ABD'li yetkililer bu rakamı da çok yüksek buluyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın yönetimi, NASA'ya 2010 yılında ülkesinin olanaklarını yenilemesi için rekabet halindeki yerel şirketlerle anlaşma görevini vermişti.

NASA'nın yöneticisi Charlie Bolden, "Obama yönetimi, ilk günden beri dünya üzerindeki en büyük ülkenin uzaya çıkmak için başka ülkelere bel bağlamaması gerektiğini açıkça ifade etti" dedi.

Bolden, Obama yönetimi ile NASA'nın ve endüstri ekibinin çalışmaları sayesinde bugün ABD topraklarından Amerikan uzay aracıyla astronotları uzaya göndermeye bir adım daha yaklaştıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!