GeriSeyahat NASA, ufkunu genişletiyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
NASA, ufkunu genişletiyor

NASA, ufkunu genişletiyor

Yaşanan iki ertelemenin ardından NASA’nın Plüton kaşifi başarılı bir şekilde fırlatıldı. Güçlü Atlas 5 roketiyle desteklenen New Horizons uzay aracı, bilinmeyenlerin başlangıç noktasına, güneş sisteminin en ücra köşesine giderek dev gezegeni ve etrafını saran cisimleri inceleyecek. New Horizons’un Plüton’a 2015’de varması bekleniyor.

NASA’nın güneş sisteminin en uzak bölgesinde yer alan Plüton’a gönderilmek üzere hazırladığı New Horizons, iki kez gerçekleşen ertelemelerin ardından sonunda uzaya fırlatıldı. New Horizons’u güneş sisteminin bu en uzak bölgesine götürecek olan Atlas 5 roketi, roket biliminin kıvanç kaynaklarından birini oluşturuyor. Atlas 5, New Horizons’u dünyadan saatte yaklaşık 60 bin kilometre hıza kadar çıkan bir süratte uzaya fırlatarak bir rekora imza attı.

 

Güçlü Atlas 5 roketiyle dünyadan rekor bir hızda uzaya fırlatılan New Horizons, aya yaklaşık 9 saatte vardı. Yer çekimini itici bir güç olarak kullanacağı dev gezegen Jupiter’e 13 ayda varacak olan uzay aracı, dev gezegenin çekim kuvvetini itici güç olarak kullanarak yaklaşık 5 milyar kilometre ötedeki Plüton’a 5 yıl erken varacak.

 

Plüton, Kuiper Kemeri olarak bilinen güneş sisteminin eteklerindeki en büyük cisim olma niteliğini taşıyor. Kuiper Kemeri olarak bilinen güneş sisteminin bu en uzak bölgesinde irili ufaklı sayısız buzlu ve taşlı cisim bulunuyor. Bölgede ayrıca, belirsiz nedenlerden dolayı gelişimini tamamlamamış pek çok minik gezegen de yer alıyor. Bilim adamları “gezegen embriyosu” olarak tanımladıkları bu gezegenleri incelemenin, gezegenlerin oluşumuna ışık tutacağına inanıyor.

False