NASA'dan müthiş keşif: Yedi Dünya benzeri gezegen! | exoplanet discovery

Güncelleme Tarihi:

NASAdan müthiş keşif: Yedi Dünya benzeri gezegen | exoplanet discovery
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 12:02

NASA'nın dün açıkladığı büyük keşfi çok ses getirdi. Dünya'ya benzer 7 farklı gezegen daha bulundu. Bu gezegenler Trappist-1 ismini taşıyan ve Güneş Sistemi'nden farklı bir sistemde bulunuyor. Google'ın da bu özel keşfe yönelik hazırladığı exoplanet discovery doodle'ı da tüm dünyadan arama yapan kullanıcıların karşısına çıkıyor. Peki bu yeni keşif insanlığın hayatını nasıl etkileyecek? NASA'lı bilim adamları ne diyor? Yeni gezegenlerde hayat var mı?

Haberin Devamı

NASA'nın dün dünyaya duyurduğu yeni keşfi bugün tüm dünyanın dilinde. Gerek çapıyla gerekse de Güneş Sistemi'ne olan benzerliğiyle Trappis-1 sistemi Güneş Sistemi dışında hayat var mı sorusunu tekrar akıllara getirdi. Google'ın da exoplanet discovery yani Güneş Sistemi dışında bir sistem anlamını taşıyan özel doodle'ı bu keşfin önemine dikkat çekiyor ve bu keşifle ilgili arama sonuçlarına kullanıcıları yönlendiriyor. Peki bu yeni keşif ne anlama geliyor? Güneş Sistemi dışında gerçekten de yeni bir Dünya var mı? 

Güneş Sistemi dışında Samanyolu Galaksisi içindeki Kova takımyıldızı içindeki TRAPPIST-1 ismi verilen yıldızın yörüngesinde keşfedilen gezegenlerin Dünya'ya benzerlik gösterdiği belirtildi. 

Haberin Devamı

Bilim adamları, gezegenlerden üçünün su varlığını ve canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda olduğunu ifade etti. Yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde sönük bir yıldız olan TRAPPIST-1’in etrafında sıkı bir ağ oluşturan gezegenlerin karasal ve kayalık yapıda olduğu, canlı yaşamına olanak verip vermeyeceklerinin anlaşılması için atmosferlerinin daha detaylı incelenmesinin gerekeceği belirtildi.

Haberin Devamı

Keşfi yapan Liege Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Gillon ve ekibi, yıldızın etki bölgesinde Dünya'ya benzeyen daha fazla gezegenin olabileceğini ileri sürdü.

Trappist-1 sistemine bakıldığında boyutunun Güneş Sistemi'nde yer alan Jüpiter'le aynı olduğu dikkat çekiyor. Dünya'nın boyutlarına göre de yeni sistemdeki gezegenlerin büyüklükleri ya yüzde 25 daha küçük ya da yüzde 10 daha büyük bir yapıda. Gökbilimciler şimdi gezegenlerin atmosfere sahip olup olmadıklarına odaklanmış durumda. Bilim adamları Hubble teleskopu aracılığıyla havada metan gazı ve su arayacak.


NASAdan müthiş keşif: Yedi Dünya benzeri gezegen | exoplanet discovery

TRAPPIST-1 sistemi içinde bulunan gezegenlerden birinin yüzeyinden temsili görüntü

"Tüm bunlardan çıkarılacak sonuç şu ki dünya dışındaki yaşamları keşfetme yolunda tarihi bir adım attık." diyen araştırma ekibinden Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Amaury Triaud, "Samanyolu Galaksisi içinde Dünya büyüklüğünde çok sayıda başka gezegen olduğunu öğrenmek inanılmaz bir şey." dedi.

Diğer bir ekip üyesi Liege Üniversitesinden Emmanuel Jehin de "Galaksimizde 200 milyar yıldız var. Bunların her birinde 10 tane Dünya benzeri gezegen olsa artık gerisini siz hesap edin." diye konuştu.Gillon ve ekibi geçen baharda TRAPPIST-1 ve çevresinde üç gezegen keşfettiklerini bildirmişti. Şimdiyse sayı yediye çıktı. Ekip, sayının yakın zamanda daha da artabileceğini vurguluyor. 

Haberin Devamı


GOOGLE'DAN NASA'NIN KEŞFİNE ÖZEL DOODLE

NASA'nın keşfinin ardından Google da ana sayfasındaki doodle'ını değiştirdi ve dünya genelinde Google'a giren herkes bu doodle'ı görüyor. 

NASAdan müthiş keşif: Yedi Dünya benzeri gezegen | exoplanet discovery

exoplanet discovery (Güneş sistemi dışındaki sistem keşfi)

 

UZMAN GÖRÜŞÜ - ASTROFİZİKÇİ SELÇUK TOPAL DÜNYAYI HEYECANLANDIRAN KEŞFİ BÖYLE YORUMLADI

Aynı yıldız etrafında dolanan birçok 'Dünya' bulundu!

İnsanlığın yanıt bekleyen en büyük sorularından biri evrende yalnız mıyız? Henüz Dünya'yı ziyaret edip bir acı kahvemizi içen Dünya dışı canlılar olmasa da öyle görünüyor ki evrenin her köşesinde hayat olma olasılığı çok yüksek.

Haberin Devamı

NASA'nın Spitzer adlı uzay teleskobu yeni bir keşfe imza attı. Bizden yaklaşık 39 ışık yılı ötedeki (39 x 9.500.000.000.000 km!) bir yıldız etrafında dolanan birçok öte-gezegenin varlığını ortaya koyan veriler elde etti. Bu yıldız etrafında dolanan 3 öte-gezegen daha önce bulunmuştu. Ancak yeni gözlemlerle aynı yıldız etrafında dolanan 4 adet öte-gezegen daha belirlendi. Soğuk cüce bir yıldız ve onun etrafında dolanan Dünya benzeri 7 öte-gezegen. Selçuk Topal'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!