Narenciye üreticisi ve ihracatçısında bayram havası

Güncelleme Tarihi:

Narenciye üreticisi ve ihracatçısında bayram havası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2016 16:41

Narenciye üreticisi ve ihracatçısında bayram havası

Haberin Devamı

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)- MERSİN'de narenciye üreticileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Yaş sebze ve meyve ithalatında kısıtlamayı kaldırdık" açıklamasını sevinçle karşıladı.
Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, anlaşma nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin'e teşekkür ettiklerini söyledi. Rusya'nın 24 Kasım 2015'ten önce en önemli pazarları arasında yer aldığını hatırlatan Kaçmaz, "Bu anlaşma ile birlikte yeni eski ticari ilişkilerimiz daha iyi seviyelere gelecektir. Şu an üretici ve ihracatçı bu anlaşmadan son derece mutlu. Çünkü özellikle narenciyede ülke ve Çukurova bölgesi olarak küresel oyuncu haline geldik. Anlaşma ile birlikte belirsizliğin ortandan kalmasıyla bölgedeki ekonomik faaliyette gelişecektir" dedi.
Sıkıntılı geçen sürecin normale dönmesi ile birlikte, önümüzdeki yıllarda yaş sebze ve meyve sektörü için umut verecek gelişmeler olacağına inandığını ifade eden Kaçmaz, "Sektör olarak tüm paydaşlarımızla birlikte mutluyuz. Çizmiş olduğumuz yol haritası doğrultusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl geçen yıla göre ürün kalitesi ve rekoltesi daha iyi. Özelilikle Ege'den başlayarak Hatay'a kadar uzanan kıyı şeridindeki tüm narenciye ürünlerinde geçen yıla oranla daha fazla bir rekolte bekliyoruz. Bu hava şartlarına göre üretimdeki miktar değişebilir. Şu anda tam rekolteyi söylemek mümkün değil ama geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu yıl yüzde 40'lık bir artış bekliyoruz" diye konuştu.
Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rifat Karabucak ise üreticilerin bu gelişmeden büyük bir memnuniyet duyduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Anlaşma ile birlikte olumlu yansımaların olacağına inanıyorum. Açıklamalardan hemen sonra bile ürün fiyatlarında bir kımıldama oldu, kesimlerde fazlalaşmaya başladı. Bu anlaşmadan üreticimiz memnun. Geçen yıl uçak kazasından sonra üreticilerimiz büyük bir zarar uğradı. O süreçten sonra üretici gerçekten çok zor durumda kaldı. Fiyatlar otomatik olarak düştü. Kapılarda kapanınca ürün dalında kaldı. Çok büyük sıkıntılar yaşandı. Krizin aşılması ile fiyatların düzeleceğine inanıyoruz."
Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin ise Rusya'ya yeniden ihracat yapacak olmalarına üreticinin gayet olumlu baktığını vurguladı. Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise iki ülke arasındaki ilişkinin yeniden yapılanmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rusya ile aramızda hem ekonomik hem de sosyal anlamda bir birlikteliğimizin olması bölgedeki barış açısından da olumlu olacaktır. Geçen yıl yaşanan uçak krizinden sonra narenciye başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ihraç ettiğimiz bir pazarı kaybetmekle karşı karşıya kaldık. Çoğu yerde ürünlerimiz dalda kaldı. Bize göre bir yıl gibi bir süre içerisinde 400 milyon dolarlık gibi bir rakam ülkemizin kaybıdır. Bu anlamda varılan anlaşmalar neticesinde Türkiye'den giden yaş sebze, meyve ve narenciyeye serbestlik getirilmesi açıklaması bizde büyük bir moral yarattı."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!