'Nanomik' meyve sebze kaybını önleyecek

Güncelleme Tarihi:

Nanomik meyve sebze kaybını önleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2018 12:59

'Nanomik' meyve sebze kaybını önleyecek

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası'nda, 'Son yıllarda Tarımda Karşılaşılan Problemler ve Yeni Çözüm Teknolojileri' konulu toplantı düzenlendi. 
İTÜ Arı Teknokent bünyesinde faaliyetini sürdüren Nanomik Biyoteknoloji, geliştirdiği teknolojik yöntemle meyve ve sebze kayıplarını ve kuru gıdalardaki aflatoksin oluşumunu önlemeyi hedefliyor. Doğal probiyotikler aracılığıyla sağlıklı koruma yöntemi geliştiren firma, çalışmalarını önce MTSO Yönetimiyle ardından da sektör temsilcileriyle paylaştı.
Toplantıda konuşan Nanomik Biyoteknoloji CEO'su Buse Berber Örçen, geliştirilen doğal gıda koruyucu ile Türkiye'nin özellikle ihracat sürecinde yaşadığı sıkıntılara çare olmayı, meyve ve sebzede daha tüketiciye ulaşmadan ortaya çıkan kayıpların önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Çalışmalarını 13 kişilik bir ekiple sürdürdüklerini ve 4 yıllık AR-GE çalışması sonucunda hedeflerine büyük ölçüde ulaştıklarını kaydeden Örçen, "Nanomik, israfı engelleyebilecek, meyve, sebze ve kuru yemişlerin bozulmadan ilk günkü tazeliğinde kalabilmesi için yüzde 100 doğal koruyucular geliştiriyor. Üretim aşamasında, marketlerde ve hatta evlerimizde bile kullanılabilecek doğal koruyucumuzun, global bir problem haline gelen gıda israfına çözüm olacağını düşünüyoruz. Özetle, daha doğal, kimyasal içermeyen gıdalar ve daha sağlıklı bir dünya hedefliyoruz. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü tarafından bu ürün Gıdayı Koru Organizasyonu'na kabul edildi. Nanomik şu anda bunu gerçekleştirebilen ilk ve tek Türk girişimi" dedi.
Devlet destekleriyle yürüttükleri proje sonucunda doğal koruyucular geliştirdiklerini anlatan Örçen, "Yenilebilir formdaki bu koruyucuların insana da doğaya da zararı bulunmuyor. Ürün üzerinde kalıntı bırakmıyor. Özetlemek gerekirse yetiştirdiğiniz ürünlerin gümrükten bu ürün nedeniyle dönme ihtimali yok. Korumayı 8 farklı probiyotik ile sağlıyoruz. Raf ömrü boyunca bu probiyotiklerin düzgün üreyebilmesi adına farklı teknikler kullanıyoruz. Kiraz, kayısı, muz, domates ve üzümde raf ömrünü bir ay uzatabiliyoruz. Kuru ürünlerde ise ilk günkü aflatoksin seviyesini bir yıla kadar stabil hale getirebiliyoruz. Sıvı formda olan bu ürünün püskürtme yöntemi ile marketlerde kullanılarak ürünlerin çabuk bozulmasının engellenebilmesi, bu sayede çöpe giden sebze ve meyve miktarının minimuma indirilebilmesi mümkün" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!