Nallıhan’ın ipek oyası

Güncelleme Tarihi:

Nallıhan’ın ipek oyası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 14:23

Ankara'nın yüzyıllardır ipek böceği kozacılığı yapılan Nallıhan ilçesinde ev kadınların ürettiği ipek iğne oyası takılar, naftalinli sandıklardan çıktı.

Haberin Devamı

İpek iğne oyası takılar şimdilerde Fransa, İtalya, Japonya ve İngiltere'nin de aralarında olduğu 21 ülkedeki kadınları süslüyor.
Nallıhan'ı ve kültürünü tanıtmak için harekete geçen kadınlar, önce dernekleşti, ardından da Nal-Etik Kooperatifi’ni kurdu. Kooperatif çatısı altında toplanan ev kadınları, evlerinde yaptıkları ipek iğne oyası takıları yurt dışına da satmaya başladı.
Nallıhan'da her evin bir odasının ipek böceği kozalarına ayrıldığını belirten Nal-Etik Kooperatifi Başkan Yardımcısı Kadriye Sezer, "Yöremizde iğne oyası kursu açtık ve genç nesilleri de bu geleneksel sanata dahil ettik ancak yine yapılan ürünler evlerde sandıklarda kaldı. Bölgemizde turizm çalışmaları başlayınca turistler geldi. Satacak hediyelik eşyamız yok sanıyorduk. Sonra elimizdeki bu hazineyi keşfettik. Kaybolmuş el sanatının Nallıhan ile gündeme geleceğini düşünmemiştik. Artık 21 ülke, Nallıhan ipek iğne oyalarını tanıyor. Bunlardan en çok Japonya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri alıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!