Nadia’yı alabilmek için evimi sattım

Alman Çoban Köpeği üreticisi ve eğitmen Emir Ali Sadaghiani’nin üç yaşındaki köpeği Nadia von der Ubecke, güzelliği ve yetenekleri dünya çapında tescilli bir köpek.

Her sene Almanya’nın Ulm kentinde yapılan ve sadece kurt köpeklerinin yarıştığı Sieger Show’da, bu sene ferdi olarak dünya 69’uncusu, grup kategorisinde ise dünya 3’üncüsü oldu. Yarışmada gebe olduğu için kilolu olmasına rağmen 69. oldu. Sahibi Emir Sadaghiani, iki yıl arka arkaya ilk 100’e giren Nadia’yı alabilmek için evini satmış. Aynı zamanda eğitmen olan Emir Bey, ürettiği yavruları herkese satmıyor. Sattığı yavruları takip eden Sadaghiani, köpeklerin yeni sahipleri ile aradan yıllar da geçse bakamamaları durumunda kendisine geri getirmeleri için anlaşıyor. Yetiştirici ve davranış uzmanı Emir Ali Sadaghiani’nin köpekleri ve eğitim sistemi ile ilgili www.pozitifk9.com adresli bir internet sitesi de var.

n Nadia’ya nasıl sahip oldunuz?

- Nadia’yı Almanya’da bir çiftlikten aldım. Üç yaşında ve altı aydır beraberiz. Onu alabilmek için evimi sattım. Alırken yarışmaya girmesi ve çiftleşmesi ile ilgili de anlaştım. Şu an gebe ve çiftleştiği köpek de çok iyi bir yeni kan. O da Gençler Şampiyonu.

n Üç yaş yeni bir sahip edinmek için biraz büyük değil mi? Nadia size ve yeni çevresine nasıl alıştı?

- Daha bir hafta olmuştu ki herkes ne kadar çabuk alıştı sana demeye başladı. Bu tesadüf değil. Burada kritik nokta zaman değil, şefkat ve ilgi. Hayvanla nasıl ilgileneceğini bileceksin, onu zorlamayacaksın. Yalnız insan değil, ülke ve hava da değiştiriyor. Ben köpeklerime insan gibi davranırım. Altı aylık bir devre vardır, altı ay sonra köpek bulunduğu yeri sahiplenir.

n Nadia’nın çiftleştiği köpeğin yeni kan olması ne ifade ediyor?

- Yıllarla birlikte insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da ufak fiziksel değişiklikler oluyor. Boy biraz daha uzuyor, kuyruk boyu ve egemen renklerde değişiklikler oluyor. Bu yüzden yeni kan iyi bir tercih.

n Bu yarışmalarda köpekler neye göre dereceleniyor?

- İlk önce cesaret testi yapılıyor. Köpeğin koruma içgüdüsü ve saldırganlık durumu değerlendiriliyor. Saldırganlıkla ölçülen, köpeğin agresyonu değil tabii. Tehlikeli durumlar karşısındaki cesareti ve davranışları. Sonra güzelliğine bakılıyor. Irkına ait fiziksel özelliklerini nasıl taşıdığına, tüy kalitesine, kulak, kuyruk, göz, bacak duruşlarına bakılıyor. Sonra derecelerine göre gruplandırılıyorlar. Gruplara ayrılan köpekler yürüme parkurlarında, yürüyüş, dayanıklılık, uyum gibi testlerden geçiyor. Aşama aşama beğenilen köpekler, bir üst gruba geçiyor. Sonra tasmasız olarak koşu yapılıyor, tasmasız eğitim durumuna bakılıyor.

n Köpeğini bu tip yarışmalara sokmak isteyen ne yapmalı?

- Öncelikle bu yarışmalara katılacak köpeğin şecereli ve DNA testinden geçmiş olması, sağlıklı ve problemsiz olması şart. Eğitimi de iyi şekilde yapılmalı.

n Yarışmaya sokulacak köpek için özel bir bakım ve diyet programı uygulanıyor mu?

- Tabii, aynı bir sporcuyu hazırlar gibi yetiştirme süreci var. Köpeğin bilinçli bir şekilde doğru zamanlarda hazırlanması gerekiyor. Kafanıza göre, yavru alır almaz hazırlanmaya başlayamazsınız. Bana eğitime gelen köpekler yarışmaya girecekse onların eğitimine yarışma programını da dahil ediyorum. Egzersizleri, eğitim programları ve beslenmeleri yarışmaya göre şekillenmeli. Tabii dediğim gibi önce şecere şart.

ŞECERENİN BİLE SAHTESİ VAR

Hayvanseverler arasında zaman zaman tartışma konusu da olan şecere neden bu kadar önemli?


- Şecerede köpeğin anne-baba ve soyu kayıtlı. Şecere ile, köpeğin atalarında olan sağlık sorunlarını bilir, köpeğinizin yaşayabileceği genetik sorunlara karşı hazırlıksız yakalanmazsınız. Yani şecere bir marka ya da kalite belgesi değil, bir kontrol sistemidir. Ama Türkiye’de birçok şeyin olduğu gibi şecerenin de sahtesi var.

n Şecerenin sahte olduğunu anlamanın yolları var mı?

- Köpeği aldığınız yere dikkat etmeniz gerek. Ev alırken nasıl önümüze çıkan ilk evi almıyorsak; araştırıp öyle karar veriyorsak hayatımız paylaşacağımız köpeği de seçerken araştırmalıyız. İnsanlar vitrinlerden beğenip aman ne güzel diye alıyorlar 15 yıllarını birlikte geçirecekleri köpeği. Ne amaçla köpek istediğinden emin olan biri önce isteğine uygun ırkı seçecek; ırkları araştıracak, alacağı yeri araştıracak, şeceresine bakacak. Gerçek şeceresi olan köpek genetik taramadan geçmiştir. Bu tarama şecereye işlidir.

CEZA DAYAKLA DEĞİL İLGİSİZLİKLE OLUR

Siz eğitim de veriyorsunuz...

- Kendi köpeklerim dahil tüm köpekleri pozitif eğitim sistemiyle eğitiyorum. Hatta ben aslında köpekleri değil, sahiplerini eğitiyorum. Mesela evde yalnız kaldığında terlik kemiren köpek, aslında önce sadece sahibinin kokusu ile kendini güvende hissetme peşindedir. Önce bir süre koklar, sonra yalamaya başlar ve sonra da kemirir. Burada eğitilmesi gereken köpek değil, köpeğini yalnız kalmaya alıştırmayan köpek sahibi.

n Pozitif eğitimde izlenen yol nedir?

- Pozitif eğitim, içinde çivili ya da elektroşoklu tasmaların olmadığı bir eğitim sistemi. Köpeği sevdiği mama ve oyuncaklarla ödüllendirmek üzerine kurulu. Eğitim, köpek eve gelir gelmez başlar ve tıpkı insanoğlu gibi ömür boyu sürer. Pozitif eğitim aslında gösteri dünyasındaki deniz memelilerine uygulanan eğitim türü. Bir yunusu cezalandırarak eğitemezsiniz, o halde köpeği neden ceza ile eğitmek zorundasınız? Köpeği döverek ya da odaya kapatarak ceza olmaz. Çoğu zaman neden cezalandırıldığını anlamaz bile. Bu da güvensiz ve sinik olmasına yol açar. Köpeğe gerçek ceza, ilgisizliktir.

ÇEKİNGEN KÖPEK USLU DEĞİL AGRESİF OLUR

Tüyler parlak bakışlar canlı olsun:
Yavru köpek alırken tüylerinin parlaklığı ve temizliği, kötü kokmuyor olması önemli. Gözleri canlı bakmalı ve temiz olmalı. Köpeğin anne ve babasının da görülmesi gereklidir. Agresif anne babanın yavrusunun da agresif olması yüksek bir ihtimal. Dişiler daha duygusal ve sahibine daha yakındır. Ama benim şu an evde bir dişi bir erkek köpeğim var. Erkek köpek sahibine bağlanmaz, dişi bağlanır diye bir şey söz konusu değil.

7 Çekingen yavru uslu değil agresif olur: Uslu diye karanlık köşelere saklanan, tepkisiz ve hareketsiz köpekleri almak büyük yanlış. Hemen gözlerini kaçıran, kuyruğunu kıstıran köpekler sanıldığı gibi sakin ve uslu köpekler değil. Bunlar anti sosyal ve saldırgan köpeklerdir.Sırma GÜLBAHAR

Kuşlarda kurt ve kene sorunu

Kafes kuşlarında da memeli hayvanlarda olduğu gibi birçok iç ve dış parazit hastalıklara sebep olur. Bağırsak kurtları gibi iç parazitler veya kene gibi dış parazitler kuşlarda da görülür. En yaygın olanlarını bu köşede derlerdik.

7 Halkalı (yuvarlak) kurtlar (Nematodlar): Hemen hemen tüm organ sistemlerinde yerleşebilirler. En çok da sindirim sistemine. Hastalık, parazit yumurtalarının bulunduğu yiyecek maddeleri, su ve kafes içindeki oyuncak v.s. ile ağız yolundan vücuduna girer. Yumurtadan çıkan larvalar zamanla gelişerek parazitlere dönüşür. Bu parazitlerin ürettiği yumurtalar ise dışkı ile dışarı atılarak çevreye yayılır. Bu yumurtaların tekrar alınması ile hastalık sürekli bir çember çizerek ilerler ve diğer kuşlara da bulaşır. Vücudunda çok miktarda parazit olan kuşlarda gelişme bozuklukları, ishal ve besin maddelerinden yararlanamamaya bağlı belirtiler görülür. Hastalığın teşhisi için gaita muayenesi yapılır. Kafesin hijyeni ve su, yem kabı, oyuncak gibi kuşun ağzı ile temas eden materyallerin temiz tutulması koruyucu önlem olarak önemli.

7 Yassı kurtlar ve şeritler (trematodlar ve sestodlar):
Bu parazitler gelişme dönemlerinde arakonakçı olarak başka canlıları kullandıkları için daha çok doğal ortamda kurt ve küçük yılanlarla beslenen kuşlarda risk oluşturur. Arakonakçı olan diğer hayvanlar yumurtaları ağız yoluyla alırlar ve kuşlar da bu hayvanları yiyerek paraziti alır. Teşhis ve tedavisi gaita muayenesi ve parazitin tipinin belirlenmesi ile yapılır.

7 Protozoalar: Bu gruptaki parazitler koksidiya, giardia, ve kriptosporidiya türlerinden oluşur. Bunların ilk ikisi kanlı dışkı ve ishale neden olurlar. Taze gaitada yapılan mikroskobik muayene ile bunlar tespit edilip uygun ilaçlarla tedavi edilebilirler. Kriptosporidiya, şiddetli ishal, burun akıntısı, sinüzit ve öksürük gibi belirtilere yol açar. Bu son parazit tipinin ne yazık ki çok etkin bir tedavisi mümkün değil.

7 Dış parazitler (artropodlar): Bunlar, kene ve bit gibi deri ve tüylerde yerleşen eklem bacaklı küçük parazitlerdir. Bazıları nadiren solunum sistemine de yerleşebilir. Kimileri tüm yaşamlarını kuşun üzerinde geçirirken, kimileri bir süre kalır ve sonra çevrede yaşamaya devam ederler. Bazılarını çıplak gözle görmek mümkün. Kaşıntı, tüy yolma, tüy dökülmesi, tüylerin zayıflaması ve deri problemleri gibi belirtilere yol açarlar.

PAKO’YA MEKTUP

Yetkililer bu çağrıyı duysun

Kemikleri sayılan, dört aylık bu Sibirya Husky’si yavru İstanbul’un Nişantaşı semtinde tam üç aydır 1 metrekarelik bir balkonda, hiç çözülmeden, yağmurun-güneşin altında hapis hayatı yaşıyor. Kendi pisliğinin içinde, sadece 48 saatte bir verilen çöplerle ve susuz bir şekilde yaşam savaşı veriyor. Aslolan gıda, yani sevgi, asla verilmiyor. Fotoğrafta gördüğünüz beyaz sopa ise zavallıcığın çıkardığı inleme seslerini kesmek için kullanılıyor!

Köpeğin sahibiyle, onun babasıyla ve ev sahibiyle konuşmamıza rağmen hiçbir sonuca ulaşamadık. Azar işittiğimizle kaldık. Üç aydır başvurmadığım merci kalmadı. Ama hiçbir şeyi değiştirmeye gücüm yetmedi. O yavrucak acı çektikçe, ben insanlığımdan utanıyorum. Lütfen benim ulaşamadığım merciler bu mektup ile harekete geçsinler. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bu muamele suçtur. n Gönül Ergene

Evcil hayvan besleyenlere özel elektrik süpürgesi

Evcil hayvan besleyenlerin mevsim değişikliklerinde yaşadıkları en büyük zorluk, tüylerin halılara ve döşemelere yapışması. Dyson, Animal modeli ile tüy dökme mevsimine girdiğimiz sonbahar aylarında temizliği kolaylaştırıyor. DC08T Animal modelinin, tüy ve iplik gibi maddeleri daha iyi toplamak için tasarlanan ve her türlü zeminde kullanabilen turbin başlığı var. İngiliz alerji federasyonu (BAF) onaylı Dyson’ın ömür boyu dayanıklı filtreleri sayesinde filtre satın almanıza gerek yok. Beyaz eşya mağazalarının yanı sıra EnPlus, Evkur, Carrefour ve Elektrolet mağazalarında satılıyor. Dyson DC08T Animal modelinin peşin fiyatı 1140 YTL, taksitli fiyatı ise 1.380 YTL.

Çok iyi huylu, akıllı ve oyunbaz olan bu erkek kopeği Sapanca’daki sahipleri yaz başında kaderine terk ettiğinden beri bakımını biz üstlendik. Ama kış gelmeden yeni bir ev bulmamız gerek. Henüz bir yaşına basmadı. Onu isteyen var mı? (0532) 686 37 63; (0264) 582 18 33.

Bütün aşıları yapılmış 4 aylık dişi kediye aile aranıyor.

n Ankara’da 2 aylık bahçe köpeklerine ve Golden melezine yuva aranıyor. (0312) 440 55 53.

n Adım Tyrex. 1,5 yaşında erkek bir Dachshund cinsi köpeğim. Japon sahibim ülkesine dönerken beni sokağa terk ettiğinden beri geçici olarak bir ailenin yanında kalıyorum. Beni sahiplenecek bir aile arıyorum. (0532) 425 19 77.

n 2 aylık erkek Tekir’i ailenize kabul eder misiniz? (0535) 733 97 30.

n 20 Ağustos’ta Beylerbeyi’nde 1,5-2 yaşlarında beyaz renkli erkek Golden Retriever bulduk. Ailesinden haber bekliyoruz. (0532) 214 68 49.

n 2 aylık dünya güzeli, cin gibi akıllı, süper oyuncu sarman kedi yavrusuna acilen yuva arıyoruz. Tel: 0 532 311 48 20

n Sahipleri tarafından sokağa terkedilmiş 2 tane siyah renkli sevimli Kaniş cinsi köpeğe sıcak yuva aranıyor.(0212) 640 03 86, (0538) 683 96 25.

n İstinye’deki ChampionSA’da 1,5 yaşında bir Cocker bulduk. Dişi ve krem rengi. Şuan Pako Kliniği’nde bakılıyor. Sahibini arıyoruz. Köpeğinizi kaybettiyseniz Pako Kliniği’ne başvurabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları