Nabız sayım yüksek

BEN 20 yaşında üniversite öğrencisi bir gencim.

Ne zaman nabzımı ölçsem, 90-100 arası bir rakam çıkıyor. Bu rakamın yüsek olduğunu, normalinin 70-80 arasında olması gerektiğini duydum.

Kalbimde ağrı ya da tıkanma hissetmiyorum.

Yüksek nabız ne gibi problem yaratır? Kalbimde var olan bir hastalığın belirtisi midir?

S.Burak/İstanbul

Nabız, kalbin atımlarının atardamarlarda yaptığı dalgalanmalardır. Yani nabız sayısı, kalbin atım sayısını da gösterir.

Kalp, vücudun kan ihtiyacına göre değişken sayılarda çalışabilir. Dinlenme zamanında vücudun oksijen ve enerji harcaması az olduğu için daha yavaş çalışırken, bedensel çalışma, koşma gibi efor harcaması sıralarında artan bu ihtiyacı karşılayabilmek için daha hızlı çalışır. Benzer şekilde sinirlenme ve heyecanlanma gibi stresin arttığı hallerde de nabız hızlanır. Bu nedenle nabız sayısının istirahat sırasında ölçülmesi daha uygundur.

Yazınızda belirtmemiş olmakla beraber 90-100 civarındaki nabız sayısının istirahatte ölçüldüğünü kabul ederek cevabımı ona göre vermek istiyorum.

İstirahat sırasında nabız sayısının sürekli olarak normalin üzerinde olması, ya kalbin kan pompalama sorununu ya da tiroid bezinin aşırı çalışmasını düşündürür.

Kalp, her atımda belirli bir hacimde kan pompalar. Eğer kalp, kapaklarında bir bozukluk ya da benzeri bir soruna bağlı olarak her atımda olması gerekenden az kan atıyorsa, vücudun ihtiyacını karşılayabilmek için nabız sayısını artırarak bu açığı kapatır. Böyle bir durum varsa efor harcaması sırasında nabız daha da artacağı ve belki de buna rağmen vücudun kan ihtiyacını karşılayamayacağı için aşırı çarpıntı ve nefes nefese kalmak denilen türde nefes darlığı görülür. Siz bu tür bir şikayetten bahsetmediğiniz için, kalbinizle ilgili bir sorununuz olduğunu sanmıyorum.

Böyle olunca tiroid bezinizin fazla hormon salgılaması demek olan hipertiroidi hastalığı hatıra gelir. Hipertirodi nedeniyle hızlanan metabolizmaya bağlı olarak, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük ve terleme, sinirlilik, ellerde titreme gibi belirtiler olabilir. Hipertiroidinin anlaşılabilmesi için doktorun muayenesi yanında, kandaki tiroid hormonlarının düzeylerinin de belirlenmesi gerekir.

İç hastalıkları uzmanı bir doktora başvurduğunuz taktirde gerekli tetkikleri yaparak durumunuzu aydınlığa çıkaracaktır.
Yazarın Tüm Yazıları