Nabi Avcı: “364 dershane özel okula dönüştü”

Güncelleme Tarihi:

Nabi Avcı: “364 dershane özel okula dönüştü”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2015 13:45

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinde şimdiye kadar 2 bin 262 başvurudan 2 bin 228'inin kabul edilip incelemeye alındığını belirterek, "İncelememizin ardından 364'ü, resmen özel öğretim kurumuna dönüştü. 401 dershane ise kendi isteğiyle kapandı" dedi.

Haberin Devamı

Nabi Avcı, bakanlığının icraatlarını, 25 Ocak 2013'ten bu yana sürdürdüğü Milli Eğitim Bakanlığı görevi süresince eğitim alanındaki reformlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakanlığının, "dershane" adı altında öğrencileri bir üst kuruma hazırlamak amacıyla faaliyet gösteren kurumların faaliyetlerine son vermek için yasal düzenleme yaptığına işaret eden Avcı, bu çerçevede dershanelerin, 1 Eylül 2015'e kadar belirlenecek esaslara göre uygun görülmesi halinde herhangi özel okula dönüşüm programına alınacağını hatırlattı.

Avcı, bu kapsamdaki çalışmaların devam ettiğini dile getirerek, "Dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinde, şimdiye kadar 2 bin 262 başvuru oldu, 2 bin 228'i kabul edilerek incelemeye alındı. İncelememizin ardından 364'ü, resmen özel öğretim kurumuna dönüştü. 401 dershane ise kendi isteğiyle kapandı" bilgisini verdi.

Öğrencilere başörtüsü özgürlüğü

Nabi Avcı, bakanlığı döneminde, okullarda tek tip kıyafetten vazgeçilerek, veli tercihine bağlı serbest kıyafet uygulamasına geçildiğini anımsattı.

Öğretmenler gibi öğrencilere uygulanan başörtüsü yasağının kaldırdığına işaret eden Avcı, bu yasağın kaldırılmasıyla isteyen ortaokul ve lise öğrencilerinin başörtülü şekilde eğitim almasının önünün açıldığına dikkati çekti.

Avcı, kamuda başörtüsü yasağının da kaldırıldığını belirterek, böylece başta 28 Şubat mağduru öğretmenler olmak üzere binlerce memurun devlet dairelerinde başörtülü görev yapmaya başladığını vurguladı.

Öğretmen atamaları

Bakan Avcı, "Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nde yapılan değişiklikle, "öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak" şartının yürürlükten kaldırıldığına değinerek, 2003'ten Mart 2015'e kadar 474 bin 903 kadrolu öğretmen alındığını söyledi.

"4+4+4 sistemi"yle yaşayan diller ve lehçeler seçmeli dersinin okutulmaya başlandığını ifade eden Avcı, öğrencilerin, istemeleri halinde Kürtçe ve Lazca gibi 5 dili, devlet okullarında dahi öğrenebildiğini belirtti.

"Öğrencinin başarısı, geniş zamana yayılarak belirleniyor"

Liseye geçiş için yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında merkezi sınavların uygulandığını söyleyen Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TEOG sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yaptığı merkezi ortak yazılı sınavıdır. Altı ayrı dersten 1. ve 2. dönem olmak üzere iki aşamalı olarak uygulanıyor. TEOG sistemi, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil geniş zaman dilimine yayarak belirliyor. 8. sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğü esas alınarak yapılıyor."

Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, kendi Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nü kurduğunu belirterek, daha sağlıklı sınav sistemi için sorumluluğun buraya verildiğini söyledi.

Geçen yıl özel okula gidecek öğrencilere, okul öncesinde 2 bin 500, ilkokullara ve temel liselere 3 bin, ortaokul ve liselere de 3 bin 500 lira teşvik verildiğini belirten Avcı, bu yıl için de uygulamanın devam edeceğini, konuyla ilgili Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Nabi Avcı, 2014-2015 istatistiklerine göre, ülke genelinde derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısını, ilköğretimde 27'ye, ortaöğretimde 28'e kadar düşürdüklerine dikkati çekerek, bu yıl itibarıyla öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da ilkokulda 18, ortaokulda 17, ortaöğretimde 14, genel ortaöğretimde 14, mesleki ve teknik ortaöğretimde 14'e kadar indiğini bildirdi.

2003'ten 2014'e kadar 234 bin 473 dersliğin tamamlanıp eğitim ve öğretimin hizmetine sunulduğunu dile getiren Avcı, göreve geldiği 25 Ocak 2013'ten bu yana, 46 bin 14 dersliğin yapıldığını söyledi.

347 bin 367 etkileşimli tahtanın kurulum çalışmaları devam ediyor

FATİH Projesi kapsamında da bugüne kadar 3 bin 657 okulda 84 bin 921 sınıfa etkileşimli tahta yerleştirildiğini, bu okullara çok fonksiyonlu yazıcı ve doküman kamera kurulumun da tamamlandığını belirten Avcı, şu bilgileri verdi:

"Yine aynı okullarda yerel alan ağı kurulum çalışmaları tamamlandı. Ayrıca şimdiye kadar 737 bin 800 tablet bilgisayarın liselerdeki öğrencilerimize ve öğretmenlerimize dağıtımı tamamlandı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle düzenlenen törenle, 700 bin tablet bilgisayarın daha dağıtımı yapılmaya başlandı. Bunların yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca ihalesi yapılan 347 bin 367 etkileşimli tahta ve 41 bin 996 çok fonksiyonlu yazıcının da okullarımızda kurulumu devam ediyor. FATİH Projesi kapsamında 81 ilimizde 110 uzaktan eğitim merkezi kuruldu."

Nabi Avcı: “364 dershane özel okula dönüştü”
Nabi Avcı: Özel okula teşvik artacak



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!