Müzik öğretmeni ama müzik dinleyemiyor

Güncelleme Tarihi:

Müzik öğretmeni ama müzik dinleyemiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2013 00:00

Diyarbakır Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müzik Bölümü Öğretmeni Mustafa Baran (29), absolut duyuş (mükemmel duyum) yeteneği nedeniyle müzik dinleyemiyor.

Haberin Devamı

"Mükemmel duyum, duyulan her notayı adlandırabilme, istenildiğinde bir notayı doğru frekansıyla seslendirebilme veya bir referansın yardımı olmaksızın herhangi bir sesi tanımlayabilmek" olarak tanımlanan absolüt duyuşa sahip olan öğretmen Baran, bu özelliği nedeniyle dünyadaki sayılı kişilerden biri.

 

"ÇOK ŞİDDETLİ BAŞ AĞRISI OLUYOR"


Baran, kulak yapısında doğuştan gelen farklılık nedeniyle sahip olduğu absolut duyuşun müzikologlara göre çok büyük yetenek olduğunu belirterek, bu özelliğinin liseye başladığı ilk günlerde müzik öğretmeni Figen Bayraktar tarafından fark edildiğini söyledi.

 

MOZART'TA DA VAR



Piyanoda aynı anda basılan 8-9 sesi kolayca notaya dökebildiğini ve duyduğu herhangi bir sesin frekansını tespit edebildiğini anlatan Baran, Mozart gibi çok ünlü bazı kişilerin de absolüt duyuş yeteneğine sahip olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı



En büyük sıkıntısının müzik dinlemek olduğunu dile getiren Baran, hatalı müzik eserlerini dinlemenin kendisi için adeta işkenceye dönüştüğünü söyledi. Baran, kusursuzca hazırlanmış müzik eseri dışında müzik dinleyemediğini, dinlemek durumunda kaldığı zamanlarda şiddetli baş ağrısı hissettiğini ifade ederek, bir süre önce Bursa ve Eskişehir'de izlediği orkestra konserinde fenalık geçirdiğini bildirdi.

 

"BEETHOVEN'I DİNLİYORUM"



Sosyal yaşamında yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesinin düğün törenlerine katılmak olduğunu, kardeşlerinin düğününde salonda 5 dakika kalabildiğini anlatan Baran, şöyle konuştu:

"Gergin hale geliyorum, düşünecek ve konuşacak durumum olmuyor. Migrene benzer çok şiddetli baş ağrısı oluyor. Müzik öğretmeniyim ama canlı ya da kayıt olabilen hatalı bir müziği dinleyemiyorum. Özel bir program da olsa bu sıkıntıyı yaşıyorum. 2 ay sonra kendi düğünüm var. Şimdiden bunu sıkıntısını yaşamaya başladım. Yakında düğünüm olacak orada ne yapacağımı bilmiyorum. Düğünde sıkıntı yaşarsam salonu terk ederim. Müzik dinlerken herşey ayağımın altında kayıyor gibi oluyor. Müzik öğretmeniyim ama müzik dinleyemiyorum. Müzik dinlemek istediğim zaman ise Beethoven'ı dinliyorum."

Okulda işitme öğretmeni olduğunu ve öğrencilerine notaları öğrettiğini ifade eden Baran, bu nedenle görevinde sıkıntı yaşamadığını sözlerine ekledi.

 

Haberin Devamı

"HER SESİ NOTAYA DÖKEBİLİYORLAR"



Dicle Üniversitesi Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kürşat Gülbeyaz ise absolut duyuş özelliğine sahip olan kişilerin dünyada nadir olarak bulunduğunu belirtti. Absolutlüğün aynı zamanda tıbbi olarak rahatsızlık kabul edildiğini kaydeden Gülbeyaz, şunları söyledi:



"Absolut duyuşa sahip olan kişiler normal bir kişiye göre sesleri 2 kat daya iyi duyuyor. Bir kişinin absolut olması için duyduğu sesleri notaya aktarması gerekir. Doğada duydukları her sesi notalayabilirler. Müzik eserlerinin detayını normal insanlar olarak duymayız ve müzikten keyif alırız ancak bu kişiler alttaki sesleri de duydukları için kötü sesler onları rahatsız eder. O nedenle müzik dinleyemezler, çünkü her hatayı duyuyorlar. Müzik öğretmeni olsa dahi müzik dinleyemez."

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!