Müzik Festivali'ne "saraylı" açılış

Güncelleme Tarihi:

Müzik Festivaline saraylı açılış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2003 10:07

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği ''31. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'', 6 Haziran ile 3 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor. Festivalin açılış konserini 5 Haziran'da Beylerbeyi Sarayı'da Gürer Aykal yönetmindeki Borusan Filarmoni Orkestrası verecek.

Haberin Devamı

Konser programı Türkiye Cumhuriyeti'nin 80. kuruluş yılı nedeniyle Türk bestecilerin yapıtlarından oluşuyor.

AYASOFYA MÃœZESÄ°'NDE Ä°KÄ°NCÄ° KONSERÂ
 
Festivalin ilk biletli konserinin ise 6 Haziran'da tüm dünya kültürleri açısından çok önemli olan tarihi bir mekanda, Ayasofya Müzesi'nde gerçekleştirileceğini anlatan Erenli, Gürer Aykal ve orkestrasının burada muhteşem bir konser vereceğini söyledi.

Erenli, İKSV'nin kuruluşuna ve ilk yıllarına büyük hizmet vermiş olan Cevat Memduh Altar'ın anısına gerçekleştirilecek konserde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu'nun katılımıyla Mozart'ın ''Requiem''i, Ramirez'in ''Misa Criolla''sı ve Ahmet Adnan Saygun'un ''Yunus Emre Oratoryosu''nun seslendirileceğini dile getirdi.

SAY ÜMRANİYE, AVCILAR VE ZEYTİNBURNU'NDA ÇALACAK

Haberin Devamı

Erenli, festival çerçevesinde 35 konserin düzenleneceğini ifade ederek, dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın 3 resital vereceğini söyledi.
 
Say'ın özellikle Ümraniye, Avcılar ve Zeytinburnu'nda çalmak istediğini dile getiren Erenli, Say'ın Metin Altıok'un metinleri üzerine yazdığı yeni bir oratoryosunun da sahneleneceğini kaydetti. Erenli, Say'a 70 kişilik bir koronun eşlik edeceğini, Zuhal Olcay'ın da solist olarak katılacağını anlattı.

Erenli, bu yıl festival biletlerinin ücretinin 2-160 milyon lira arasında değiştiğini dile getirerek, 160 milyon liraya Bavyera Radyo Senfoni Orkestrası'nın dinleneceğini söyledi.
 

Festivalin bu yıl 17 mekanda gerçekleÅŸtirileceÄŸini ifade eden Erenli; Avcılar, Ãœmraniye ve Zeytinburnu'nun yanı sıra Yıldız Sarayı Tiyatrosu, Arkeoloji Müzesi bahçesi, Darphane-i Amire ve Rahmi Koç Müzesi gibi mekanlarda da konser verileceÄŸini belirtti.Â

Festival biletleri, 24 Mayıs'ta satışa çıkacak.

ÅžEF GÃœRER AYKAL'IN HEYECANI
 
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası şefi Gürer Aykal da, Ayasofya'da konser vermekten duyduğu heyecanı dile getirerek, bunun tarihi mekanda ikinci konser olacağını belirtti. Aykal, daha önce Hikmet Şimşek yönetiminde, Ahmet Adnan Saygun'un ''Yunus Emre Oratoryosu''nun seslendirildiğini anımsattı.

Haberin Devamı

Aykal, ''O kadar heyecan duyuyorum ki... Orada gidip nerede duracağımı düşündüğüm an titremeye baÅŸladım. 'Kemanları ÅŸuraya koyacağım' dedim, yine titremeye baÅŸladım. Ä°nsanın tüyleri diken dikenoluyor. Daha hiçbir ÅŸey yapmadan çok baÅŸka duygular edindim'' diye konuÅŸtu.Â

Konsere 70 kişilik koro ve 40 kişilik orkestra ekibiyle çıkacaklarını da anlatan Aykal, ''Oraya gelen seyircileri kıskanıyorum. Ben de oturup o atmosferi izlemek isterdim. Ama ben yöneteceğim'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!