Müzik

Güncelleme Tarihi:

Müzik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2013 00:00

Hazırlayan: Sadi TİRAK/stirak@doganburda.com

Haberin Devamı

GECE YOLCULARI
NEDEN?
EMI

Gece Yolcuları’nın Türkçe rock sahnesindeki duruşu, aslen Anadolu rock’a yakın. Hem gitar tonlamaları hem görsel imajları hem sound’larındaki vokal-gitar seviyeleri arasındaki orantı hem de şarkı sözlerindeki tavırla. Bir yandan da, prodüktör Haluk Kurosman’ın yaratıcılarından olduğu yeni nesil arabesk rock kulvarına da (‘Yaylıları unutmayalım abi!’) saptıkları oluyor yer yer. Kendi deyimleriyle ‘’metropolde yaşamanın getirdiği melankolik havayı’’ yansıtan bir ruh hâlinin şarkıları... Hedeflerinin bizzat çok geniş bir perspektifte; yaş, ekonomik durum, tarz, lokasyon sınırları dinlemeksizin, herkesçe sevilen parçalar yapmak olduğunu bildiğim için, bu ‘biraz öyle, biraz böyle’ duruşu çok yadırgamıyorum aslında. Benim derdim klişe melodiler ve aşırı sıkıcı şarkı sözleriyle... Aslında akılda kalıcı nakarat yazma konusunda çok sıkıntıları yok, ama şarkı sözleri bana o kadar baygın geliyor ki, şarkıya tam olarak konsantre olamıyorum. Siz belki olursunuz, bilemiyorum...

Haberin Devamı

BURCU GÜNEŞ
GÜL KOKUSU
GNL

Kimi isimlerin, söyledikleri şarkılardan çok daha iyilerine layık olduğu hissi oluşur bazen bende. Sanki o ses, o şarkı için fazladır ve daha iyilerini ‘canlandıracak’ kapasitesi vardır. İşte Burcu Güneş de benim için bu kategorideki isimlerden biri. Bugüne kadar yaptıkları arasında, çok daha nitelikli işlere imza atmış olması gerekirdi sanki. Yok sattığı ilk üç albümünü de hatırlıyorum, ‘Heh, işte budur!’ dediğim çok az şarkısı var. Kariyerinin 6’ncı albümü ‘Gül Kokusu’nda da bu durum maalesef değişmemiş gözüküyor. Eflatun ve Mustafa Ceceli ortaklığıyla ortaya çıkan ‘Oflaya Oflaya’ ve bir Sezen Aksu&Onno Tunç ortaklığı olan ‘Geçer’ dışında, Burcu’nun o görkemli sesiyle yükselttiği bir şarkıya rastlamadım 12 şarkılık koca albümde. Biraz ‘Hasret Kaldım’ çıtayı yükseltiyor, o kadar. Klasiklerden ‘Bir Sevgi İstiyorum’un chill-out/lounge tarzında yorumlanması ‘enteresan’lıktan öteye gidememiş. Bence Burcu’nun beste aldığı şarkı yazarlarını çok daha dikkatli seçmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

BIFFY CLYRO
OPPOSITES
14th Floor / EMI

‘İskoçların Foo Fighters’a cevabı’ diyebileceğim üçlü, kariyerlerinin en ‘büyük’ albümüyle çıkageldi. Alternatif rock sevenlerin hatim edecekleri lezzette bir albüm.

30 SECONDS TO MARS
LOVE, LUST, FAITH AND DREAMS
Virgin / Universal / Avrupa Müzik

Ünlü Hollywood yıldızı Jared Leto’nun grubu, kariyerinin 4’üncü stüdyo albümünde yine alternatif rock çatısı altında deneysel, modern, melodik ve rengarenk bir albümle karşımızda.

SOILWORK
THE LIVING INFINITE
Nuclear Blast

İsveç’in melodik death metal’deki köklü markası Soilwork, toplam 20 şarkılık bu duble albümde hayatın anlamını sorgulayan şarkı sözleriyle dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

FRAPAN
SÜPER AKILLI ROKET
2005’te kurulan İstanbullu grunge rock grubu Frapan, ikinci albümünde enerjik karakterli şarkılara devam ediyor. En azından ‘ağlak rock’ batağına saplanmamış olmalarını hayırlı buluyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!