Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Müze gibi lokanta

    Hürriyet Haber
    20 Şubat 2000 - 00:00Son Güncelleme : 20 Şubat 2000 - 00:01

    Erzurum'un girişimci avukatlarından Naci Turan, şimdiye kadar çoğu insanın düşünüp de yapamadığını gerçekleştirdi. Turan, kent merkezindeki Cumhuriyet Caddesi'ne açılan bir sokakta bulunan ve yıkılmaya yüz tutan 9 tarihi evi restore ederek bir ilke imza attı. Yaklaşık 400 yıl öncesi Erzurum evlerini günümüze taşıyan Avukat Naci Turan, üç yıllık bir çalışma sonucunda 'Müze gibi lokantayı' gün ışığına çıkardı. Konuklara su böreği, kesme aşı, ayran çorbası, hingel (mantı), yaprak sarması ve kadayıf dolması gibi Erzurum'a has yemeklerden oluşan menüyü sunan Turan, bir müze görünümündeki nostaljik lokantanın kısa sürede büyük ün kazandığını bildirdi.

    Hıngel, Erzurum'un en has yemeklerinden biri. Su yumurta ve un ile hazırlanan hamur, yaklaşık 20 dakika bekletiliyor. Daha sonra yufka şeklinde açılan hamur, küçük karelere bölünüyor. Hıngelin kıyması ise ayrı bir özen istiyor. Sinirsiz etten çekilen kıyma içine, gereği kadar maydanoz, soğan, karabiber ve tuz atılıyor. Yaklaşık yarım saat yoğrulan bu et küçük kareler içine yerleştirilip, üçgen biçiminde katlanıyor. Ocakta kaynayan tuzlu su içine atılan bir piramiti andıran etli hamurlar, yaklaşık 20 dakika sonra çıkarılıp, servis tabağına konuyor. Suyu süzülen mantının üzerine sarımsaklı yoğurt, sos ve nane dökülerek, servis yapılıyor.

    EKŞİLİ DOLMA

    Ekşili dolma için üzüm yaprağı önce haşlanıyor. Karabiber, maydanoz, tuz, pirinç, soğan katılarak yoğrulan sinirsiz kıyma yaprağa sarılıyor. Serçe parmağı büyüklüğündeki dolmalar, yörede Yavar Eğriği olarak bilinen ekşimsi meyveden yapılan pestilin alta konduğu güveç içine yerleştiriliyor. Daha sonra fırına atılan ekşili dolma yaklaşık yarım saatlik bir pişmeden sonra servise alınıyor. Ekşili dolma, sarımsaklı yoğurtla da yenebiliyor.

    KADAYIF DOLMASI

    ''Dadaş'ın tatlısı'nı en iyi yapan ustalardan biri olarak ünlenen Muammer Tanhoş'tan kadayıf dolmasının tarifi şöyle:

    Bir tutam nemli kadayıf el büyüklüğünde açılıyor ve içine ceviz konup dolma gibi sarılıyor. Yumurtaya batırılıp kızartılıyor ve bal içine atılıyor.'

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı