Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Müttefik asker, karavanasından tanınacak

    Hürriyet Haber
    02 Temmuz 2001 - 00:00Son Güncelleme : 02 Temmuz 2001 - 00:01


    Müttefik askerler, bundan böyle yedikleri yemekten tanınacak. Askerin yemeğine katılan özel bir madde sayesinde ciltlerinde oluşan, ancak duyu organlarıyla algılanmayan değişim, uçaktaki özel aletlerle görülecek. Bu sayede aşağıdaki müttefik askerler, havadan yalnışlıkla ‘‘dost ateşine’’ kurban olmayacak.

    Bilim adamları, savaşlarda müttefiklerin birbirine ateş etmesini önlemenin bir yolunu buldular. Yemeklere katılan özel kimyasallar sayesinde savaş alanının üzerindeki pilotlar ve uydular, yerdeki müttefik askerlerini parlak renklerde görecek. Düşmanın formülü kopyalamasına engel olmak için ise bir gün sarı, bir gün mavi, bir başka gün de kırmızı görünebilecekler.

    Bu düşünce, bugüne kadar kendi müttefiklerini birçok kez yanlışlıkla vurmalarıyla ünlü Amerikan ordusundan çıktı. Örneğin 1991 Körfez Savaşı sırasında bir Amerikan A-10 tank avcı uçağının pilotu, Irak'ın özel kuvvetleri sanarak 9 İngiliz askerini öldürmüştü. O gün bugündür Amerikan ordusu bu sorunu çözmek için araştırmalar yapıyordu. Sonuçta devrim niteliğindeki bu çözüm bulundu.

    Yemeklere katılan maddenin laboratuvar denemeleri yapıldı ve başarılı oldu. Bu yemeği yiyen asker, renk veren maddenin kana karışmasından itibaren 24 saat boyunca ‘‘etiketlenmiş’’ oluyor. Araştırmayı yöneten Purdue Universitesi'nden Prof. Michael Ladisch, askerin tanınmasını sağlayan biyo-kimyasal maddenin her gün farklı renk verecek şekilde yenileceğini bildirdi. Prof. Ladisch, yemeklerin içine konulacak genleriyle oynanmış proteinin kana karıştıktan sonra terleme ve soluk verme yoluyla yayılacağını ve yukarıdaki özel alıcı cihazların böylece işareti tanıyacağını belirtti. Bu buluşa en çok pilotlar sevindi. İngiliz Jaguar filosu pilotlarından biri, ‘‘Her pilotun en büyük kábusudur. Ateş edip etmemeye saniyede karar vermelisiniz. İşte bu buluş sorunumuza çare olacak’’ diye konuştu.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı