Mutluluk veren harnup çuvalları

Bu yıl da her yıl olduğu gibi yaz tatilimizi Bodrum’daki evimizde geçirdik. Ben işlerim elverdiğince gittim-geldim, çocuklar ise genellikle oradaydı.

Haberin Devamı

Temmuz sonu-ağustos başı Bodrum’un en sevdiğim zamanları olduğu için orada olmaya gayret ettim. Bu dönemin en sevdiğim zaman olmasının bir sebebi de bizim genellikle keçiboynuzu olarak bildiğimiz harnubun hasat zamanı olması.
Harnup eskisi kadar yaygın olarak yetiştirilmiyor Bodrum’da. Çünkü geçim kaynağı zeytin, incir ya da harnup olan deniz kenarı köylerinde bu ürünlerin yerini çoktan turizm almış durumda. Aslında Akdeniz ikliminin egemen olduğu her yerde yaygın ve kolayca yetişen harnup ağaçlarına bakan olmadığı için harnup artık yol kenarlarında, ormanlarda ve evlerin bahçelerinde tek tük yetişiyor. Ucuza alıcı bulduğu için de köylüler tarafından pek tercih edilmiyor.
Bütün bu nedenlerden dolayı Bodrum’da harnup yetiştiriciliğinden pek söz etmek mümkün değil ama yine de temmuz sonu geldiğinde bahçelerde, yol kenarlarında içi harnupla dolu çuvalları görmek bana büyük mutluluk veriyor.

Haberin Devamı

Limonlu sıcak sufle

Un ve soğuk suyu orta boy bir tencereye koyup çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla çırparak unu ezin. Oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını orta boy bir tencereye koyun. Üzerine toz şekeri ekleyip tekrar karıştırın.
Rendelenmiş limon kabuğu ve vanilyayı ilave edip portakal suyunu aktararak iyice karıştırdıktan sonra tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve ılık hale gelmesi için kenarda bekletin.
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıp ayrı ayrı derin kaplara aktarın. Yumurta beyazlarının üzerine yarım çay kaşığı tuz ve 3 çay kaşığı toz şeker ilave edip mikserin yüksek devriyle yaklaşık 7-8 dakika çırpın.
Kar gibi olup iyice katılaşan yumurta aklarını bir kenarda bekletin. Yumurta sarılarını da mikserle, 1-2 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Ilık hale gelen muhallebinin üzerine önce yumurta sarılarını aktarıp tahta kaşıkla karıştırın. Sonra da kar gibi olan yumurta aklarını yavaş yavaş ve tahta kaşıkla karıştırarak muhallebinin içine aktarın. Tüm malzemeleri iyice harmanlayın.
Fırına dayanıklı tek kişilik kapları ya da kenarları yüksek büyük boy bir sufle kabını yumuşak margarinle yağlayın. 1 yemek kaşığı kadar unu kalıba serpiştirin.
Hazırladığınız portakallı muhallebiyi tek kişilik kalıplara paylaştırın. (Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, kabarma payını göz önüne almak ve  kapları tam olarak doldurmamaktır.)
Sufleyi 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında iyice kabarıncaya kadar 50-60 dakika pişirin.
Fırından çıkardığınız sufleyi çırpılmış hazır süt kreması ve pudraşekeriyle birlikte servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 50 gr tereyağı
- 4 yemek kaşığı dolusu un
- 1 su bardağı soğuk su
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı dolusu portakal suyu
 (Taze sıkılmış ve süzülmüş olanını öneririm.)
- 2 adet limon kabuğunun rendesi
- 1 paket vanilya
- 6 adet yumurta  (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı. )

Yazarın Tüm Yazıları