Mutluluk veren gıdalar

Güncelleme Tarihi:

Mutluluk veren gıdalar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2017 11:24

Mutluluk veren gıdalar

Haberin Devamı

BESİNLERİN beyin fonksiyonları üzerinde yarattığı etkilere değinen Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, hindi eti, çikolata, bal, fındık, muz, yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdaların mutluluk hissi verdiğini söyledi.

Birtakım gıdaları fizyolojik etkileriyle birlikte ruhsal durum ile de bağlantılı olarak ele almak gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, "Bazı yiyeceklerin enerji verici ve rahatlatıcı bir etkisi bulunuyor. Örneğin, hindi eti, çikolata, bal, fındık, muz, incir, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler gibi gıdalar mutluluk hissi verebilecek olan gıdalar olarak biliniyor. Ayrıca tarçın, kekik, nane, kimyon, zencefil, rezene gibi baharatların ise rahatlatıcı etkisi olduğundan dolaylı olarak mutluluk yaratabilecek bir potansiyeli bulunuyor. Bu gıdaların vücuda alındıktan sonra etki ettikleri hormonlar vasıtasıyla mutluluk hissi verdiği biliniyor" dedi.

KAKAO ORANI YÜKSEK OLAN ÇİKOLATALARI TERCİH EDİN

Gıdaların vücutta hangi yollardan geçerek mutluluk hissi yarattığını da anlatan Uzel, "Örneğin çikolata, içerisinde bulundurduğu tryptofan ve phenylethylamin sayesinde uyarıcı bir etkiye sahip. Tüketildikten sonra bu bileşenler sayesinde beyin aktive olur, sonrasında vücut endorfin ve serotonin adı verilen mutluluk hormonlarını normalden daha çok salgılar. Bu hormonlar mutluluk hissi uyandıran hormonlar olduğundan kişi kendini ruhen daha iyi hisseder. Açlık durumunda bu hormonların seviyesi de azalacağından kişi kendini tokken olduğundan daha mutsuz hisseder. Bu yüzden tatlı ihtiyacı duyar. Bir miktar çikolata tüketildiğinde endorfin ve serotonin salgılanması tekrar düzene girerek kişinin kendini tekrar mutlu hissetmesi sağlanır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus yağ içeriği çok olan çikolatalar yerine kakao oranı daha yüksek olan çikolatanın tüketilmesi, tüketilen çikolata miktarının anormal düzeyde olmamasıdır" diye konuştu.

MERCÄ°MEKTE DE MUTLULUK HORMONU VAR

Çikolatanın verdiÄŸi benzer hissin, mercimek, nohut, bezelye, fındık, ceviz gibi karbonhidrat içeren diÄŸer besinler tarafından da saÄŸlanabileceÄŸini belirten Ruhan AÅŸkın Uzel, "Aynı zamanda, muz, incir gibi meyvelerde serotonin üretimini tetikleyecek olan triptofan aminoasidi bulunmaktadır. Bu etki, yeÅŸil yapraklı sebze grubundan brokoli, ıspanak gibi sebzelerde ve patateste de görülebilmektedir. Bu noktada, bağırsak sisteminin önemi vurgulanmalıdır. Çünkü bağırsak sisteminin düzgün çalışması da kiÅŸilerin mutluluk durumunu olumlu yönde tetiklemektedir. Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde yeÅŸil yapraklı sebzelerin ve meyve grubunun önemi kaçınılmazdır. AyrıcaÂbalık türlerinden somon, sardalye, ton balığı içerdiÄŸi omega yaÄŸ asitleri sayesinde beyin fonksiyonları üzerine olumlu etki gösterirken, depresif modun da önlenmesinde katkı saÄŸlamaktadır" bilgisini verdi. 

Ä°ZMÄ°R, (DHA)

FOTOÄžRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!