"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Mutluluk çağı

Bazen yaşadığım bir olayın etkisinde kalıp geçmişe dalıp gidiyorum.

Sanki günümüzde yani 2000’li yıllarda değil de Osmanlılar zamanında, padişahların hüküm sürdüğü, saraylarda görkemli ziyafetlerin verildiği, dünyanın dört bir yanından konukların Osmanlı usulü ağırlandığı o eski dönemlere... Bazen o ziyafetlerin baş konuğu gibi görüyorum kendimi masada, bazen de o muhteşem lezzetleri konuklara sunan aşçıbaşı olarak. Şundan eminim, o tarihte hayat bugün bizim yaşadığımızdan çok daha zordu. İnsanlar sosyal anlamda daha az hakka sahipti ve zenginle fakirin arasındaki uçurum şimdikinden çok daha derindi. Buna rağmen, bizim zamanımızdan önce dünyaya gelmiş insanların daha mutlu olduğunu düşünüyorum. Sarayda yaşanılan hayata ilişkin bildikleri sadece şuradan buradan duyduklarıyla sınırlı bir köylüyü kendi hayatının basitliği ve gösterişsizliği mutsuz etmezken, bugün televizyon ve diğer medya araçlarıyla en zenginlerin nasıl hayatlar sürdüğünü en ince ayrıntısına kadar takip ediyoruz. İnsanın sahip olduklarından dolayı mutlu olmak yerine, sahip olamadıkları yüzünden mutsuz olmasının en büyük sebeplerinden birinin de asla yaşayamayacağımız ölçüde lüksleri izleyip durmak olduğunu düşünüyorum.

Kıymalı hamburger

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

10-12 adet sandviç ekmeği

Kıymalı harç için

200 gr yağsız kıyma

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

2-3 adet yeşil sivri biber

3 diş sarmısak

3 adet orta boy domates

2 tatlı kaşığı biber salçası

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kimyon, pul biber

Yuvarlak veya uzun sandviç ekmeklerinin üst kısmını kapak gibi kesin. Kalın kısımların içini oyarak boşaltın. Diğer taraftan, kıyma ve zeytinyağını derin bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Üzerine incecik doğradığınız soğanları da ilave edip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Üzerine ince halkalar halinde doğradığınız sivri biberler ve pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlediğiniz sarmısakları katıp karıştırmaya devam ederek 2-3 dakika daha kavurun. Kabuğunu soyup tavla zarı şeklinde doğradığınız domatesleri ve salçayı da ekleyip sürekli karıştırarak 8-10 dakika kadar kavurduktan sonra ocaktan alın. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biberi serpip karıştırdıktan sonra ılık hale gelmesini bekleyin. Hazırladığınız sandviç ekmeklerinin içine kıymalı harçtan doldurun. Maydanoz ve biberle süsleyip ılık halde servise sunun.

Bademli haşhaşlı kek

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

4 adet yumurta

1 su bardağı tozşeker

150 gr bitkisel margarin

1 su bardağı süt

1 adet portakal kabuğunun rendesi

1 paket vanilya

1 su bardağı kavrulmuş haşhaş (Yarım su bardağı toz haşhaş da kullanabilirsiniz)

1 paket sade kekun

Üzeri için

40 gr beyaz çikolata

5 yemek kaşığı ılık su

1 çay bardağı pudra şekeri

1 çay bardağı file badem içi

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Tozşekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, şeker eriyinceye kadar çırpın. Oda sıcaklığında bekleyen margarini, süt, vanilya ve rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpın. Üzerine hazır kekunu yavaş yavaş ekleyerek tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla malzemeleri birbiriyle iyice karışıncaya kadar harmanlayın. Büyük boy ve ortası delik bir kek kalıbını yumuşak margarinle yağlayın. Koyu kıvamlı kek hamurundan 2 su bardağı kadarını ayırın. Hamurun kalanını kalıba aktarın. Ayırdığınız 2 su bardağı kek hamuruna kavrulmuş haşhaşı ekleyip çatalla iyice çırpın. Bu hamuru kalıptaki hamurun üzerine boşaltın. Üzerini çatalın ucuyla çizerek düzeltin. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 45 dakika, üzeri altın sarısı olup iyice kabarıncaya kadar pişirin. Keki fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, beyaz çikolatayı çelik bir cezveye koyun. Çok kısık ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak çikolatayı eritin. Ocaktan aldıktan hemen sonra üzerine ılık su ve pudra şekerini ekleyip iyice çırpın. Hazırladığınız bu beyaz sosu kekin üzerine gezdirip, file bademleri de serpiştirin. Dilimleyerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI