’Mutluluğun yolu düşlemekten geçer’

Gamze Saraçoğlu, Prof. Stefano E. D’Anna’nın tüm dünyada ses getiren "Tanrılar Okulu" adlı kitabından ilham alarak sonbahar - kış için "El Değmemiş Gelecek" isimli bir koleksiyon tasarladı.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’a bir konferans için gelen D’Anna, tasarımcıyı ofisinde ziyaret etti ve Saraçoğlu’yla koleksiyonu Roma’da sergilemek için hazırlıklara başladı.

u kitabı okuduktan sonra hayatını değiştiren insanlar duydum. Ve belki de böyle bir dönemeçten geçmeye hazır olmadığım (!) için Tanrılar Okulu’nu okumaya cesaret edemiyorum! Kim bilir? Bu durumu, geçtiğimiz hafta bir konferans için İstanbul’a gelen yazarı Prof. Stefano E. D’Anna’ya sorduğumda "Bana sadece hayal et. Eğer gerçekten istiyorsan hayallerin seni yönlendirecek" dedi.

Bu buluşmayı, onun tüm dünyada "En çok satanlar" listesinden inmeyen kitabı "Tanrılar Okulu"ndan ilham alarak "El Değmemiş Gelecek" isimli bir koleksiyon hazırlayan tasarımcı Gamze Saraçoğlu’na borçluyum. Teşvikiye’deki atölyesinde kendisini ziyaret eden Stefano E. D’Anna, koleksiyonu incelemiş ve çok etkilenerek tasarımcıyla buluşmak istemiş. Ve sonradan öğrendik ki ünlü yazar, sonbaharda bu koleksiyon için Roma’da bir defile yapmak istiyor.

Amerika’da Parsons School of Design’da eğitimini tamamlayan Gamze Saraçoğlu, bu süre içerisinde Donna Karan’da staj, Nolita ve Soho’daki butikler için tasarım yapmış. Şu anda ise kurduğu tasarım atölyesinde, moda tasarımı çalışmalarına devam ediyor; vintage akımı doğrultusunda geçmişten gelen moda unsurlarını günümüz tasarımlarına adapte ederek farklı kadın silüetleri oluşturmayı hedefliyor. Saraçoğlu, bu koleksiyonda olduğu gibi tasarımın kendisi kadar, kumaş ve aksesuvar detaylarına özen gösteriyor.

El değmemiş gelecek Roma’da sergilenecek

Tanrılar Okulu’nun içinden doğan bir hikayeyle ortaya çıkan "El Değmemiş Gelecek", bugünün insanının geleceğe karşı merakını ve tereddütlerini kendi bakış açısıyla ifade ediyor. Koleksiyonun sonbaharda, Prof. Stefano E. D’Anna’nın girişimiyle Roma’da bir defilesi olacak. Tasarımcı hikayesini bakın nasıl özetliyor: "Daha fazlasına sahip olma merakıyla beklenen gelecek, geçmişin yansıması. Gelecekte de yüzleşilen; gündelik duygular ve eski alışkanlıkların yaşanmışlıkların yeniden yorumlanması olacak. Düş ve zaman gerçekliği oluşturur. El değmemiş, yani yeni bir gelecek yaşamanın yolu düşlemekten geçer. Düşleyen yaratır ve ancak düşleyen kendi gerçek el değmemiş yaşamına sahip olur."

"Bu şehrin mitolojisine bakıyorum"

European School of Economics Kurucu Rektörü, eylem filozofu, bilim adamı, eğitmen olarak tanınan Prof. E. D’Anna, "sıradışı" bir eğitim sistemiyle dünyanın dört bir yanındaki öğrencilerine birikimlerini anlatıyor. Yazdığı kitap dışında, liberal düşünce dersleri, "bireylerin özgürlüğü üzerine devrim niteliğinde bir katkı" olarak kabul ediliyor. İstanbul’u bilen D’Anna’nın favori semtleri Bebek ve Nişantaşı. Şehrin tarihinden değil, mitolojk değerlerinden etkileniyor.

"Bu kitap birçok sanatçıya ilham kaynağı oldu"

Tanrılar Okulu kitabından yola çıkarak yazdığı hikayesini, "El Değmemiş Gelecek" koleksiyonu ile somutlaştıran Saraçoğlu, tasarımlarını Londra, Paris ve Madrid’teki fuarlarda tanıtmış ve büyük ilgi görmüş. Stefano E. D’Anna ile buluşmasına gelinceÉ Türkiye’de ünlü eğitmenle ortak iş yapan kişiler tarafından koleksiyon bilgileri yurtdışına yollanmış. D’Anna projeyi çok beğenince, Türkiye’ye geldiğinde Saraçoğlu’nun atölyesini ziyaret etmek istemiş. Geçtiğimiz hafta bir seminere konuşmacı olarak katılan D’Anna birkaç gün öncesinde tasarımcının atölyesini ziyaret etti. Bu ziyareti sırasında konuştuğumuz D’Anna: "Gamze’nin projesi benim için bir ilkti. Kitaptan ilham aldığı hikayesini bir moda koleksiyonuna dönüştürmesindeki enerjisi ve heyecanı beni çok etkiledi. Şimdi birlikte Roma’da bir defile organize edeceğiz. Muhtemelen Eylül ayında olacak" diyor ve ekliyor: "Bu kitap birçok sanatçıya ilham kaynağı oldu. Gelecek düşüncesi ve endişesi içinde yaşayanlara tek söyleyebileceğim, bugünü yaşayın. Mutluluğun ve başarının tek bir anahtarı var: Hayal etmek. Olduğunuzdan daha fazla bir şey düşleyemezsiniz! Ve bu da gerçeklerden uzaklaşmanızı engeller."

Şık giyim tarzıyla dikkat çeken Stefano E. D’Anna, Saraçoğlu’nun enerjisinden çok etkilendiğini belirtiyor.

MODA HABER

O geceyi hep hatırlayın

Machka koleksiyonu, mezuniyet gecenizi de unutulmaz kılıyor. Elbiselerin ortak noktası yalın bir çizgiye sahip olmaları. Nostaljik detaylar sandıklardan çıkmış görüntüsünü verirken, oldukça modern bir havaya sahip. Üstü bedene oturan ya da tamamen dar kesimli elbiselerde ipek kullanılmış, pamuk danteller ve boncuk işlemelere yer verilmiş. Renkler, turkuvaz, fuşya, sarı ve saks mavisi.

El yapımı ve sınırlı sayıda

Sadece Levi’s Beyoğlu mağazalarında satılan Capital E, tamamen el yapımı Premium ürünleriyle arşivlerden esinlenerek oluşturulmuş. Tasarımlarda çift dikiş yerine, tek bir iğne kullanılıyor. İkinci haberimiz ise Japonya’dan gelen Levi’s Lady Style sınırlı sayıda mağazda yerini aldı. Bu model seksi ve kadınsı denimlerin divası.


Stil ikonlarını takipteyiz

Kate Moss’un Top Shop için hazırladığı özel koleksiyon, geçtiğimiz hafta mağazalarda yerini aldı. Modelin kendine özgü "bohem" tarzını yansıttığı tasarımlarda, önümüzdeki sezonun trendlerine de ışık tutuluyor. Çiçek desenli ve işlemeli bohem elbiseler, yelekler, jean’ler, uzun kokteyl elbiseleri, onun günlük hayatta vazgeçemeyeceği aksesuvarlarla tamamlanmış.

BENİM olmalı

Bikinim parlak olsun

Plajlarda, tıpkı geceye hazırlanır gibi giyinenleri görmek bu yaz sizi şaşırtmasın. Replay mayo ve bikini koleksiyonundaki renk ve modeller, tatil öncesi benim de seçeneklerim arasına girdi. Özellikle gecenin rengi olan metalik tonlar bikinilere çok yakışmış. Replay tasarımlarını, Akmerkez, Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Carousel, Ankara Armada ve İzmir Alsancak’ta bulabilirsiniz.

Bu kaftanlar çok özel

Bodrum Yalıkavak’ta bir sanat mekanı: "D Art & Design". Sahibi Devran Mursalıoğlu burada dünyaca ünlü birçok tasarımcının en özel parçalarını bulabileceğinizi belirtiyor. Galeride, aralarında benim de çok ilgimi çeken ve özellikle yazın, rahatına düşkün olanların ilgi göstereceğini düşündüğüm kaftanlar Suzan Toplusoy imzalı. Toplusoy’un yurt dışındaki butiklerde de satılan kaftan koleksiyonu, yüzde yüz el dokuması ipek kumaşlarla son derece şık bir görünüme sahip.

Suzan Toplusoy’un yurtdışında da ilgi gören kaftanları, yaz için yeni modelleriyle özel bir sanat mekanında sizlerle buluşuyor.

New York’tan sonra Abdi İpekçi’de

Diesel’in New York Fashion Week özel koleksiyonu, dünyadaki dokuz noktadan sonra, geçtiğimiz hafta Abdi İpekçi’de açılan mağazasında sergilenmeye başladı. Nişantaşı’nın en hareketli noktalarından birinde, iki katlı Diesel mağzası, sıradışı denim ve giysi koleksiyonunun yanı sıra vintage etkili bu tasarımlara da ev sahipliği yapıyor. Özel baskıları, dikişleri ve yıkamalarıyla modeller farklı bir sunumla tanıtılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları