"Şehir hastaneleri engellileri gözmezden gelmektedir"

Güncelleme Tarihi:

Şehir hastaneleri engellileri gözmezden gelmektedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 14:20

VATAN Partisi İzmir İl Başkanı Dr. Rifat Mutlu, kamu özel sektör ortaklığıyl ayapıldığını belirttiği şehir hastanelerinden engellilerin gerek ekonomik gerekse ulaşımsal eşitsizlikler nedeniyle eşit bir sekilde yararlanabilmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Mutlu, "Şehir hastaneleri, engellileri görmezden gelmektedir" dedi.

Haberin Devamı


Vatan Partisi İzmir İl Başkanı Dr. Rifat Mutlu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'unun engelli bireylerden oluştuğunu söyledi. Engellilerin engeli olmayan diğer bireyler gibi sağlıklı yasama hakkına sahip olmaları hem de toplumsal hayata, eğitime ve işgücüne katılımları acısından sağlık, rehabilitasyon ve bakım hizmetlerinin büyük önemi bulunduğunu belirten Mutlu, Dünya Engellilik Raporu'nda engelli bireylerin genel nüfusa göre daha düşük kalitede sağlık hizmeti aldığı bilgisinin yeraldığına dikkat çekti.
Türkiye'de yaşayan engelli nüfus içinde kaç engellinin yoksul durumda bulunduğu ve yoksulluk düzeyleri net olarak bilinmediğine dikkat çeken Rifat Mutlu, bir gösterge olarak en az yüzde 20 engel oranına sahip engelli bireylerin yüzde 14.3'ünün çalıştığını, yüzde 85.7'sinin çalışmadığını, çalışan engellilerin yüzde 69.6'sının kayıtlı, yüzde 30.4'ünün kayıt dışı çalıştığını söyledi. Mutlu, Türkiye'nin, engelli istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Engelli bireylerin hem engeli olmayan diğer bireyler gibi sağlıklı yasama hakkına sahip olmaları hem de toplumsal hayata, eğitime ve işgücüne katılımları açısından sağlık hizmetlerinden eşit olarak yararlanması büyük önem taşıdığını belirten Mutlu, "Sağlık hizmetlerinin eşit kullanılmasını engelleyen iki temel faktör bulunmaktadır. Bu faktörler para ve mesafedir. Bunlardan kaynaklanan eşitsizlik türleri de 'ekonomik' ve 'ulaşımsal' olmaktadır. Eğer para, yani engelli bireylerin satın alma güçleri sağlık hizmeti kullanımını engelliyorsa ekonomik eşitsizlik, engelli bireylerin sağlık hizmetine ulaşımı aradaki mesafe nedeniyle sağlanamıyorsa ulaşımsal eşitsizlik söz konusu olmaktadır. Sağlık hizmetine en çok gereksinimi olanlar, ekonomik ve ulaşımsal eşitsizlik sonucu sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamayan engellilerdir" dedi.
Mutlu, gerçek isminin "Kamu Özel Ortaklığı" kamuoyunda bilinen adının "Şehir Hastaneleri" olduğunu belirttiği sağlık kuruluşlarının sağlık hizmetleri sistemini eriten, özel ve kar amaçlı hizmetler verecek olan; hizmetin odak noktasını insan sağlığı değil, elde edilecek parasal kazancın oluşturduğu bir özelleştirme modeli olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı otoritelerinin "Yaptığımız iş özelleştirme değil, vatandaşın 5 yıldızlı otel konforundaki hastanelerde daha kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi için özel sektörün gücünden yararlanmaktır" dediğini belirten Mutlu, özel sektörü temsil eden YASED'in (Uluslararası Yatırımcılar Derneği) "Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı/Şehir Hastaneleri, gelecekte yapılacak kamu sağlık yatırımlarının bugünden özelleşirilmesidir" açıkmasına dikkat çekti. Şehir hastaneleri sisteminde devletin bedelsiz olarak tahsis ettiği hazine arazilerine özel şirketler tarafından büyük hastaneler yapılarak kamuya uzun süreli kiraya verilmesi ve kendisine devredilen hizmetlerin hastane inşaatını yapan şirketler tarafından işletilerek gelir sağlamasının gerçeleştiğini belirten Mutlu, "Normal ihale miktarlarına göre çok fazla miktarda insaat sabit yatırım maliyeti olan şehir hastaneleri yine çok yüksek kira bedelleri ile Sağlık Bakanlığına 25 yıl süreliğine kiraya verilmektedir. Üç yıllık kira bedeli sabit yatırım maliyetini karşılamaktador. Konya'da Karatay Hastanesi ve İzmir'de Bayraklı Hastane Kümpüsü şehir hastanelerinin birer örneğidir. Ancak engelli bireylerin gerek ekonomik gerekse ulaşımsal eşitsizlikler nedeniyle sehir hastanelerinden eşit bir sekilde yararlanabilmeleri mümkün değildir. Bunun nedeni yoksulluk ve kendilerine yakın kırsal kesimde bulunan küçük kamu hastanelerinin kapatilması nedeniyle sehir hastanesine ulaşabilmek için bazen saatler süren yolculuk yapmak durumunda kalacak olmalarıdır. Şehir hastaneleri, engellileri görmezden gelmektedir" dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!