Mutlaka mantar

Et yemeyi sevmiyorsanız ya da vejetaryenseniz, etten alamadığınız proteini alabileceğiniz kaynaklardan biridir mantar. Mantar, A, C ve D vitaminleri bakımından çok zengindir.

Haberin Devamı

Posa miktarı fazla olduğundan bağırsakları çalıştıran bu mucizevi bitki, içerdiği “lentinian” maddesi sayesinde kanserli tümörleri küçültme özelliğine de sahiptir.
Doğayla haşır neşir olanlar bilirler ki, öyle her mantar yenmez. Mantarın zehirli olup olmadığını anlamak da kolay iş değildir. Bu konuda bildiğim şey, zehirli mantarların zehirsiz olanlara kıyasla çok daha güzel göründüğüdür.
Bazen bu konuda pek çok ayrıntıyı bilmek bile yeterli olmayabilir. Bunun için, marketlerde satılan kültür mantarını kullanmak en iyisi.Ancak marketten aldığınız mantarı hemen tüketmeniz gerektiğini de söylemeliyim. Çünkü mantar nemli bir bitkidir ve beklediği süre içinde kararacaktır. Ama illa bekleteyim derseniz, kararmaması için bol limonlu suda bekletmeniz gerekir. Mantarı sofranızdan eksik etmeyin.

ÇÖKERTME KEBABI

Haberin Devamı

Bu yemek için parmak şeklinde doğranmış et kullanacağız. Bazı marketlerde böf stragonof adıyla satılan et bu iş için çok uygundur.
Bifteği parmak şeklinde doğrayarak da kullanabilirsiniz ama çoğu kez biftek çok serttir ve kolay kolay pişmez.
İsterseniz eti, bir gece önceden 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 3 yemek kaşığı sıvıyağ, 2 çay kaşığı tatlı hardal, 1 adet rendelenmiş soğan karışımıyla marine edebilirsiniz. Böylece et hem daha lezzetli hem de daha yumuşak olacaktır.
Zeytinyağını geniş ve derin bir tavada kızdırın. Eti sosundan alıp üzerine tuz ve karabiber serpin. Yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-7 dakika kadar pişirin. Yumuşayıp yumuşamadıklarını kontrol edip gerekirse kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirin.
Diğer taraftan soyup kalem şeklinde dilimlediğiniz patatesleri (dondurulmuş patates de kullanabilirsiniz) kızgın yağda kızartın. Patatesleri kibrit çöpü formunda da doğrayabilirsiniz.
Yoğurdu bir kaseye aktarıp iyice çırpın. Kızarmış patatesleri servis tabağına koyun. Üzerine yoğurdu gezdirin. En üste de etleri yerleştirin.
İsterseniz üzerine yağda kızdırdığınız pul biberi gezdirebilirsiniz. Yemeği ılık ya da sıcak olarak servise sunun.

4 adet dana biftek (Böf stragonof olarak da satılır.)
4 adet orta boy patates
Kızartmak için; Sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 yemek kaşığı bitkisel margarin veya 6 yemek kaşığı zeytinyağı  
4 su bardağı yoğurt
İsteğe bağlı olarak;
Pul biber
25-30 gr tereyağı

Yazarın Tüm Yazıları