Mutlaka deneyin derim

Hititlerin tarihi Wiyana Wanda peynirini, şarabın dört ana maddesi olan alkol, asit, şeker ve tanenin tadını çok daha ortaya çıkarıyor.

Hititler döneminde yapılan şarap peyniri, Turasan şarapları genel müdürü Ersin Böke'nin arkeoloji merakı ile yola çıkması sonucu yeniden üretiliyor. 1,5 yıllık bir çalışma sonucu imal edilen peynir, Zonguldak'ın Çaycuma bölgesindeki kapalı bir havzada doğal kaynaklarla beslenen inek ve mandaların sütünden yapılıyor. Ancak diğer peynirlerden farklı olarak, imalat öncesi pastörize ediliyor.

Peynirdeki tuz oranının düşük olması nedeniyle şarabın tadı çok daha kolay hissediliyor. Bu tada varmakta, üzerinin cevizle kaplı olması da etken. Size bir de ipucu verelim...

Bu peyniri bulmakta ısrarlıysanız, İstanbul'daki Tepe Nautilus'a uğramanızı öneririz.

Kereviz sapı salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

3 adet kereviz sapı ve kerevizlerin yaprağı

2 adet orta boy beyaz turp (veya 1 adet orta boy havuç)

1 su bardağı konserve mısır

8-10 dilim dana salam (tavuk ya da hindi jambon veya hindi füme de kullanabilirsiniz)

Sos için

2 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) hardal

2 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) mayonez

5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (extra oliveoil)

1 adet limonun suyu

2 yemek kaşığı elma sirkesi

1 tatlı kaşığı tuz, kuru fesleğen

varsa 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Kereviz saplarının kök kısımlarını atıp yapraklarıyla beraber yıkayarak süzün. İncecik doğrayıp salata tabağına alın. Turpları soyup ince halkalar halinde doğradıktan sonra hamur kalıbıyla şekiller çıkarın. Mısırı ve şekilli turpları salataya ekleyin. Turbu salataya katmanın başka bir şekli de rendeleyip üzerine 1 çay kaşığı tuz serpiştirmek ve ovalayarak acı suyunu çıkardıktan sonra yıkayıp süzmektir. Eğer havuç kullanacaksanız, rendelemeniz yeterli olacaktır. Diğer taraftan, salamları parmak şeklinde doğrayın ve ufak bir tavada orta ısılı ateşte kendi yağında 2-3 dakika kavurup salatanın üzerine aktarın. Sosu hazırlamak için; mayonez, zeytinyağı, limon suyu, hardal, zeytinyağı ve elma sirkesini bir kaba aktarıp çatalla çırpın. Tuz, kuru fesleğen ve varsa nar ekşisini katıp tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine aktardıktan sonra servise sunun.

Çikolata soslu dondurmalı irmik helvası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Helva için

2 su bardağı irmik

125 gr bitkisel margarin

2 su bardağı toz şeker

3 su bardağı sıcak su

Sos için

2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı mısır nişastası

4 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı kakao

150-200 gr vanilyalı dondurma

Margarini orta boy çelik bir tencerede eritin.Yağ kızmadan irmiği ilave edin. Orta ısıda tahta bir kaşıkla karıştırarak rengi pembeleşinceye kadar, 8-10 dak. kavurun. Üzerine toz şeker ve sıcak suyu ilave edin. Helva kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın. İyice suyunu çekince 5 dak. daha pişirip ocaktan alın.Tencerenin kapağını kapatarak helvayı dinlendirin. Diğer taraftan, sos için; süt, nişasta, toz şeker ve kakaoyu küçük boy bir tencereye aktarın. Kısık ateşte karıştırarak sos kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayıp muhallebi kıvamına gelen sosu ocaktan alın. Dondurmayı sıcak haldeki helvanın üzerine aktarın. Karıştırarak dondurmayla helvayı iyice harmanlayın. Dondurmalı helvayı geniş bir servis tabağına tümsek oluşturacak şekilde yerleştirin. Üzerine ılık çikolatalı sosu gezdirin ve soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları