Müthiş hamurişi tatlılar

Çankırı deyince aklıma hoş sohbetler, unutulmaz baklava ve tatlılar, Gülyüz Abla’nın güller açan evi, Ilgaz Dağı’nın heybetli çam ormanları, kenarı sacdan yapılmış çeyiz sandıklarıyla yarenler gelir.

Babam Devlet Su İşleri’nden Çankırı-Grup içme suyu inşaatının ihalesini aldığında şantiye olarak muhteşem Ilgaz Dağı eteklerini açmıştı bile. Ilgaz Dağı’nın çam ormanlarında yaptığımız piknikler hálá aklımdadır.

Yarenler diyarı Çankırı’da yaşayanların sevecenliği, konukseverliği kurdukları sofralara da yansıyordu. Ahi geleneğine uygun olarak her ay kurdukları sofralardaki yemek çeşitliliğinin çokluğuyla her zaman övünürlerdi. Babamın Çankırı’da yediği baklava, cevizli hamur ve kadayıfı anlatırken "eşsiz" ve "müthiş" gibi tanımlar yapması etkilenilmeyecek gibi değildi doğrusu. Çünkü damak tadına çok düşkün olan ve öyle kolay kolay yemek beğenmeyen babamın zevkine uygun yemek bulmak her zaman mümkün olmuyordu.

Ekşili patlıcan dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet orta boy patlıcan

á 1 su bardağı pirinç

á 2 çay bardağı zeytinyağı

á 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

á 6 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı kuru nane

á 2 yemek kaşığı kuş üzümü

á 1 demet dereotu

á 6 adet kesme şeker

á 4 adet limonun suyu

á 1 tatlı kaşığı dolma baharı (yenibahar)

á 2 su bardağı su

á 1 tatlı kaşığı tuz

á 1 çay kaşığı karabiber

Patlıcanları soymadan ikiye bölün. İçlerini iyice oyup acı suyunun çıkması için tuzlu suda bekletin. Pirinci yıkayıp tuzlu suda bekletin. Fıstığı ayıklayın. Kuş üzümlerini temizleyin. Fıstık ve üzümü de suya koyun. Zeytinyağının yarısını orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine dolmalık fıstığı ilave edin. Karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun. Pembeleşmeye başlayınca tavla zarı formunda doğradığınız soğanları ekleyip karıştırarak iyice kavurun.

Pirinci süzüp soğanın üzerine kattıktan sonra 10-15 dakika kadar kavurun. Ocağın altını kısıp kuru nane, kuş üzümü, dereotu, kesme şeker, limon suyu, tuz ve karabiberi katıp 1 su bardağı suyu da tencereye aktarın. Kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Yenibaharı serpiştirip tekrar karıştırın. Harcın ılık hale gelmesini bekleyip patlıcanların içine paylaştırın ve dolmaları tencereye yerleştirin. 1 su bardağı su ilave edip üzerini porselen bir tabakla kapatın ve 15 dakika kadar pişirin. Dolmaların soğumasını bekleyip fırına dayanıklı cam bir kaba koyun. Kalan zeytinyağını üzerine gezdirip 175 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika kadar pişirin. Soğumasını bekleyip servise sunun.

Kakaolu Suadiye keki

Malzeme listesi

á 3 adet yumurta

á 1,5 su bardağı toz şeker

á 1 paket vanilya

á 4 yemek kaşığı dolusu yoğurt

á 100 gr eritilmiş bitkisel margarin

á 1 paket kabartma tozu

á 1 yemek kaşığı kakao

á 2 yemek kaşığı su

á 3 su bardağı un

Kalıp için;

á
2 yemek kaşığı çekilmiş badem

á 25 gr bitkisel margarin

á 2 yemek kaşığı toz şeker

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40-45 dakika


Yumurta ve toz şekeri çukur bir cam kaba aktarıp mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpın. Vanilya, yoğurt, eritilmiş margarin ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edin. Elenmiş unu da ilave edip 5 dakika daha çırpın. Yuvarlak orta boy bir kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın. Kalıbın içine ve etrafına 2 yemek kaşığı toz şeker serpiştirin. Sonra da çekilmiş bademi yağlanmış, şekerlenmiş kalıbın içine ve kenarlarına serpiştirin.

Şimdi de hamurun yarısından fazlasını bu kalıba aktarın. Kakaoyu 2 yemek kaşığı suda ezip kalan hamura ekleyin ve çırpın. Kakaolu kek hamurunu kalıptaki sade hamurun üzerine gezdirin. İki farklı renkteki hamuru çatalın ucuyla hafifçe karıştırın. Keki 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Kalıpta soğuyuncaya kadar beklettikten sonra çıkarın. Soğuduktan sonra dilimleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları