"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Mutfakta yardımlaşma zamanı

Eskiden kömür ateşinde ağır ağır pişermiş kahve...

Hiç mangalda pişmiş az şekerli bir kahve içtiniz mi bilmiyorum, ama tadına doyum olmadığını söylemem gerek.

Peki anneannenizin saatlerce uğraşıp açtığı hamurları ve onların içlerine konulan malzemeyle birleşerek oluşturduğu o muhteşem lezzetleri hatırlıyor musunuz?
Ben kadınların, yemek pişirmek için saatler harcayabildikleri yıllarda büyüdüm desem yalan olmaz. Ev aletlerinin daha basit, yemeklerin daha zahmetli ve lezzetli olduğu yıllarda... Kadınların çalışma hayatında daha az görüldüğü yıllardı onlar.

Konu komşu bir araya gelir, mantı açardı saatlerce. Yarı iş, yarı sohbet akşama kadar sürerdi mantı faslı.

Şimdiki gibi, sabahın erken saatlerinde aceleyle evden çıkmalar, akşam (belki de erkekten sonra) eve gelmeler yoktu o zaman. şimdilerde kadın da erkekle birlikte çıkıyor evden ve bütün gün dışarıda oluyor.

Akşama ne pişireceğini düşünmek, günün koşturması sırasında en son yapılan şey oluyor ve belki de iş yoğunluğu sırasında yapılamıyor bile. Biz kadınlar kısacık zaman dilimlerine daha çok şey sığdırmak durumunda kalıyoruz artık. Teknoloji, zamanı kovalama uğraşımıza yardımcı olmak için yeni yeni ev aletleri çıkarıyor,
ama ne fayda...

Sanırım iş öyle zaman yokluğuyla açıklanacak gibi değil. Tüm gün dışarıda olan kadının yemek yapmaya ya da sofra kurmaya bile enerjisi kalmayabiliyor zaman zaman. ışte bu yüzden mutfakta paylaşım eskisinden daha önemli bir hâl alıyor. Diyeceğim o ki, artık biz kadınların mutfakta erkeklere daha çok ihtiyacı var.

Tavuklu hünkar beğendi

· 3 adet orta boy ince patlıcan (kemer patlıcan)
· 3 yemek kaşığı sıvıyağ
· 4 tepeleme çay kaşığı un
· 1 su bardağı süt
· 1 çay kaşığı tuz
· 2-3 parça kemiksiz tavuk bonfile (1-2 adet tavuk göğüs   eti de kullanabilirsiniz.)
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 diş sarmısak
· 2 yemek kaşığı sıvıyağ
· 4 çay kaşığı domates salçası
· 1 çay kaşığı tuz, kuru nane, kekik

YAPILIŞI: Patlıcanları kabuklarıyla yıkayıp kuruladıktan sonra ocak üzerinde, fırında ya da mangal ateşinde çevire çevire közleyin. ıyice yumuşayan patlıcanların kabuklarını saplarından aşağı doğru çekerek soyun. Akan suyun altında yıkayıp avuçlarınız arasında sıkın. Patlıcanları kesme tahtası üzerinde kuşbaşı et formunda doğrayın.

Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Yağ kızar kızmaz unu tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak 1-2 dakika, hafifçe sararıncaya kadar pişirin. Sütü de hemen ekleyip sürekli karıştırarak sosu kaynayıncaya kadar pişirin. Sos kaynamaya başlayınca patlıcanı ekleyip tuzu serpin ve karıştırarak 2-3 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Hazırladığınız beğendiyi bir kenarda bekletin.

Tavuk etlerini kuşbaşı formunda doğrayın. Soğanı incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Orta boy bir tavaya (wok tavası kullanmanızı öneririm) 2 yemek kaşığı sıvıyağı koyup orta ısılı ateşte kızdırın.

Soğan ve sarmısakları tavaya aktarıp tahta bir kaşıkla 1 dakika kadar kavurun. Salçayı da ilave edip 1 dakika daha kavurduktan sonra tavukları hemen aktarın. Karıştırarak 5-6 dakika daha kavurduktan sonra üzerine yarım su bardağı su ekleyip tuzu serpin.

Ocağın altını kısıp tavukları kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine kuru nane ve kekiği serpiştirerek karıştırın. Patlıcan beğendiyi servis tabağına koyup üzerine pişirdiğiniz tavukları yerleştirin. İsterseniz kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI