Mutfakta yaratıcılık

‘Sevgi olmadıkça iyi yemek pişirilemez. Bir sofranın çevresinde her şeyden önce insanlar arasındaki dostluk ve kardeşliği yerleştirmek asıldır’ demiş ünlü bir ahçı.

‘Yeni mutfak’ ya da ‘çarşı-pazar mutfağı’ veya evdeki malzemelerle yemek yapmak gibi fikirlerin de öncüsü olan bu ahçıyı ben çok sevdim. Çünkü bu ünlü şef; neyin neyle yenileceği, sırası, sunumu gibi kuralları hiçe sayıyor. Kadına mutfakta özgürlük ve yaratıcılık veriyor. Yani tam benim kafamdan...

İnce Noktalar

Günlük veya uzun ömürlü sütlerin vitamin değeri çok az kaybolur. Halbuki evde kaynatılan sütlerin vitamin değeri çok daha fazla kayba uğrar.

HAFİF VE KEYİFLİ

Milenyum tavuğu

Yapılışı:

Geniş bir tavaya sıvıyağ, soğan ve sarmısağı aktarıp, orta ısıda soğanlar sararıncaya dek kavurun. Doğranmış tavukları ekleyerek 5 dakika daha soteleyip, ateşten alın. Yıkanmış kabakları ve domatesleri bir parmak genişliğinde, halka biçiminde doğrayın. Bir fırın kabının içine kabak ve tavukları sırt sırta dizerek, aralarına domatesleri yerleştirin. Kabın ortasına mısırı serpiştirin. Su, hardal, tuz ve karabiberi karıştırıp, üzerine gezdirin. 175 dereceli fırında 45 dakika pişirip, servis yapın.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 45 dakika


Malzeme listesi

2 adet tavuk göğsü (iri kuş başı doğranmış)

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)

2 diş sarmısak (incecik kıyılmış)

2 adet orta boy domates

4 adet orta boy kabak

2 su bardağı mısır (konserve)

1/2 yemek kaşığı hardal

3 su bardağı su

1 çay kaşığı karabiber, tuz

Toledo salatası

Yapılışı:

İyice yıkanmış roka yaprakları ve Akdeniz yeşilliğini elinizle iri parçalar halinde koparıp, salata kasesine koyun. Doğranmış sarı ve kırmızı biberleri ve zeytinleri yeşilliklerin üzerine yerleştirin. Mısırı ve peyniri üzerine serpiştirin. Ufak bir kasede karıştırdığınız sosu salatanın üzerine gezdirip, servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi

1 paket Akdeniz yeşilliği

Yarım demet roka

1 adet kırmızı dolmalık biber (ince halka doğranacak)

1 adet sarı dolmalık biber (ince halka doğranacak)

1 çay bardağı mısır (konserve)

15 adet siyah zeytin

3 yemek kaşığı kaşar peyniri (rendelenmiş)

Kızartmak için

3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 yemek kaşığı sirke

1 adet limonun suyu

1 çay kaşığı tuz

Vazgeçilmez irmik tatlısı

Yapılışı:

Orta boy bir tencerede; süt, irmik, nişasta, yumurta, tereyağı ve toz şekeri iyice karıştırarak, orta ateşin üzerinde katılaşıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocaktan alın. Ilınınca bir mikser yardımıyla 2-3 dakika çırpın. Suyla ıslatılmış dikdörtgen kalıbın içine irmik tatlısını döküp, buzdolabında en az 3 saat bekletin. Sos için, çilek ve pudra şekerini robotta püre haline gelinceye kadar çekin. Buzdolabındaki tatlıyı, kalıbı sallayarak servis tabağına ters çevirin ve üzerini çilekli sosla süsleyerek servise sunun.

10 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi

6 bardak süt

3 yemek kaşığı irmik

1 yemek kaşığı nişasta

2 adet yumurta

1 yemek kaşığı tereyağı

2 bardak toz şeker

Şerbeti için

1 bardak çilek

1 çay bardağı pudra şekeri
Yazarın Tüm Yazıları