Mutfakta yanlış bilinenler

Güncelleme Tarihi:

Mutfakta yanlış bilinenler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 00:00

Mutfakta bazı "püf noktaları"na özen gösterilmemesi yüzünden, yiyecekler protein, vitamin ve besin deÄŸerlerini kaybediyor. Diyarbakır Beslenme ve Diyet Danışma Merkezi Diyetisyeni Åženiz Gökçe, yiyecekleri hazırlama sırasında kuralların bilinmemesi durumunda hem yemeÄŸin lezzeti hem de besin deÄŸerinde kayıplara yol açıldığını söyledi. Yiyeceklerin besin deÄŸeri kayıplarının en aza indirilmesi için bazı kuralları bilmek gerektiÄŸine iÅŸaret eden Gökçe, sütün fazla kaynatılmasının protein, yemeÄŸin fazla piÅŸirilmesinin besin deÄŸeri kaybına yol açtığını söyledi. Gökçe'nin yemek piÅŸirilmesi sırasında dikkat edilmesi gerektiÄŸini söyleriÄŸi püf noktaları şöyle: * Et kuru ısıda piÅŸirildiÄŸinde protein kaybı az olur. Izgara yapılırken, çok yüksek ısıda olmaması, ateÅŸte uzun süreli ve evirip çevirmeden piÅŸirmek gerekiyor. Çok fazla evirip çevirmek protein kaybına neden oluyor.  * Sütü fazla kaynatmamak gerekiyor. Uzun süreli kaynatma sütün protein yapısını bozar. Vücuda fazla bir yararı olmaz. Sütle yapılan tatlılarda da ÅŸeker en son ilave edilmeli. Åžeker, erken konulduÄŸunda sütün içindeki protein yapısını bozuyor.  * Kuru baklagiller piÅŸirildiÄŸinde, haÅŸlama suyu dökülmemeli. Kuru fasulye ve nohudu bir gece önceden suda bekletmek gaz yapıcı özelliÄŸini ortadan kaldırır.  * Makarnayı suyunu çektirerek piÅŸirmek gerekiyor. B grubu vitaminleri var. Kaynatıldığında B vitamini suya geçiyor. Suya geçtiÄŸiiçin vitamin deÄŸeri kalmıyor. Bunun için makarnayı pilav gibi suyunu çektirerek piÅŸirmek en iyisidir.  * Sebzeleri doÄŸradıktan sonra uzun süre bekletmemek lazım. İçindeki vitaminler ısıya ve ışığa dayanıksızdır. DoÄŸrar doÄŸramaz hemen piÅŸirmek gerekiyor. Salataları anında doÄŸrayıp tüketmek gerekiyor. Salata yapılırken küçük doÄŸranması da besin deÄŸerini düşürüyor. Ä°ri doÄŸranması daha faydalı olur. Ayrıca, yıkandıktan sonradoÄŸranmalı.  * Her yemeÄŸin bir piÅŸirme süresi vardır. Çok fazla piÅŸirmek faydalı deÄŸil.  * Yumurtayı fazla haÅŸlarsanız, protein yapısı bozulur. Yumurtayı 3ile 5 dakika arasında haÅŸlamak yeterlidir.  * Yemek piÅŸirildiÄŸinde tencerenin kapağı kapalı tutulmalı. Çünkü buharlaÅŸma yoluyla vitamin deÄŸeri düşüyor.  * Pasta yaparken, hazırlanan karışımı çok fazla çırpmamak lazım. Fazla çırpıldığında protein ve besin deÄŸeri yok oluyor.  * Patates kabuÄŸuyla haÅŸlanmalı ve meyveler kabuÄŸuyla tüketilmeli.  * Patates ve soÄŸan ışıksız ortamlarda, tahıllar cam kavanozda saklanmalı.  * Kızartmalar fritözde yapılmamalı. Kızartma yağı ne kadar çok beklerse, yapılarındaki baÄŸlar kırılır ve farklı maddeler ortaya çıkar. Bu maddeler de kansere yol açabilir. *Kızartma yağını birden fazla kullanmamak gerekiyor.  * YaÄŸları ışıklı yerlerde ve madeni kaplarda ve sıcakta saklamamakgerekiyor.  * Etler, parçalara ayrılarak ve üzeri kaplanarak saklanmalı.``  Gökçe, yemek hazırlanırken lezzet ve estetiÄŸin öne geçtiÄŸini ve birçok ÅŸeyin bilinmesine raÄŸmen, bunların uygulanmadığını kaydetti. Bazı kuralları yerine getirerek, vitamin ve mineral kaybını en aza indirmenin mümkün olduÄŸunu anlatan Gökçe, ``Bu kurallara uyulmadığındabesin deÄŸeri yüzde 100 iken yüzde 20`ye kadar iniyor`` dedi.  Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!