Mutfakta iftariyelik !

İftar sofralarındaki çeşitlilik her evde farklılık gösterir.

Şükürler olsun, artık canımızın çektiği hemen her türlü yemeği hazırlayabiliyor ya da hazır halde bulabiliyoruz. Her konuda aşırıya kaçmak Müslümanlık dininde de günah olduğu için, iftar için hazırlanan yiyeceklerin de açlığın etkisiyle, tüketebileceğinden fazla hazırlanmamasına dikkat etmek gerekiyor. Yine de geleneksel Ramazan sofraları için mutlaka iftariye tabağı hazırlanır. 1 su bardağı suyun ardından bir-iki zeytin ve hurmayla oruç açılır. Çorbadan önce iftar kaselerinde sunulan peynir, reçel, bal, tereyağı, sucuk, pastırma, zeytin gibi çeşitlerle sıcak Ramazan pidesi yenir. Tüm bu iftariyeliklere ek olarak; üzeri cevizle süslü tahinli pekmez, tahin helvası, kaymakla da sofranızı zenginleştirebilirsiniz. İftariyeliklerin amacı, oruç açmanın yanı sıra, tatlı, tuzlu ve baharatlı lezzetleriyle iştah açıcı olma özelliği de taşırlar. Ancak iftariyelikler çok çeşitli olsa bile azar azar tadımlık yenilmeli, çorba, ana yemek, tatlı ve mutlaka içilmesi gereken sıvılar için de midede yer bırakılmalıdır.

Yoğurtlu rakkas mantısı

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

3 adet hazır yufka

400 gr orta yağlı kıyma

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet yeşil sivri biber

1 adet orta boy domates

1 demet maydanoz

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3 su bardağı et veya tavuk suyu

3 su bardağı sarımsaklı yoğurt

1 yemek kaşığı tereyağı

2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Bir tavada kıyma, zeytinyağını ve kıyılmış soğanları 4-5 dakika kavurun. Üzerine çok ince doğranmış yeşil biberi ve kabuğu soyulup tavla zarı doğranmış domatesleri ekleyip 3-4 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ilave edin. Öte yandan, yufkaların hepsini üst üste serip dörde bölün. Böylece 12 parça elde etmiş olun. Kıymalı içten her bir yufka parçasının içine iki yemek kaşığı kadar koyun ve sigara böreği gibi sarıp, kendi etrafında sararak gül şekli verin. Yağlanmış tepsiye börekleri yerleştirip, 175 dereceye ayarlı fırında 30 dakika kadar pişirip alın. Fırından çıkardığımız tepsiyi orta ısıdaki ateşin üzerine koyarak, böreklerin üzerine sıcak et suyunu gezdirin. Hafifçe sallayarak et suyuyla 10 dakika pişirin. Servisten önce üzerine sarmısaklı yoğurt döküp, tereyağında kızdırılmış kırmızı pul biberi gezdirin.

Yumurtalı mercimek köftesi

8 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi 10 dakika


Malzeme listesi


1 su bardağı kırmızı mercimek (haşlanmış)

1 su bardağı orta yağlı köftelik kıyma

5 dal taze yeşil soğan (çok ince kıyılmış)

1 çay kaşığı kimyon, tuz, karabiber

Yarım su bardağı un (kızartmak için)

6 adet yumurta

1 çay kaşığı kırmızı pul biber


Tuzlu suda haşlanıp süzülmüş kırmızı mercimek, ince kıyılmış yeşil soğan, kimyon, tuz, karabiberi bir kapta karıştırın. Kıymayı kendi yağında 4-5 dakika kavurup ona ekleyip, iyice yoğurun. Hamburger köftesi boyutlarında hazırladığınız mercimekli köfteleri unlayıp, kızgın yağda üzeri sararıncaya kadar kızartın. Servis tabağına yerleştirin. Başka bir tavada yağı kızdırıp, yumurtaları yağda yumurta yapar gibi, fazla yaymadan pişirin. Sonra yumurtaları, köfterin altına yerleştirin. Kırmızı pul biberi yumurtaların üzerine serpiştirip, sıcak veya ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları