Ege Haberleri

EGE

    Mutfakta icat çıkardılar

    Hürriyet Haber
    25.01.2015 - 01:12 | Son Güncelleme: 24.01.2015 - 15:40

    İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri tasarım stüdyosu dersi kapsamında yeniden ele aldıkları mutfak eşyalarını daha güvenli ve kullanışlı hale getirdi.

    Ankastre ürünler üzerine çalışan yaklaşık 35 öğrenci, yeni nesil trendleri belirledi. İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Onur Mengi, öğrencilerin bu yıl ankastre ürünler üzerine çalıştığına değinerek, "Öğrencilerimiz, mutfakta yaşanan sorunları dikkate alarak, tasarım yoluyla çözüm bulma yoluna gittiler. TEKA'nın mühendislerinden teknik detayları öğrendiler. Sanayi-üniversite işbirliğiyle kullanılabilen tasarım üretiyoruz. Esas amaç fiziksel ve dijital ara yüzler geliştirmek oldu. Işık ayarlarından kapakların ray sistemlerine, yükseklik ayarlarına dek yaşanan problemlere tasarımla çözüm ürettiler" dedi.

    İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi İdil Çubukgil ise, fırın üzerine çalıştığına dikkat çekerek, "Fırın kimi zaman çeşitli yaralanmalara sebep oluyor. Güvenlik ve ergonomi açısından yeni bir tasarımla yaklaştım. Fırının kapağı açıldığında çark sistemi sayesinde içeriye giriyor. Yine bu sistem sayesinde seçilen tepsi dışarı çıkıyor. Böylece yaralanmalar, sıcaktan oluşabilecek yanıklar da ortadan kalktı. Ancak bu tasarım ve mühendisliğin iç içe geçişini gerektiriyor. Bu süreç ortak çalışmayı da öğretti" diye konuştu.
    Mutfakta icat çıkardılar
    İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Berk Babayiğit de, davlumbazlar üzerine çalıştığını, bu ürünlerin çoğu zaman gereksiz görülüp kullanılmadığını söyledi. Çalışmasında renk değiştiren ışıklar kullandığını aktaran Babayiğit, "Geliştirdiğim çalışmada ortadan kirli hava alınıyor. Kenarlardan da temiz hava ortama aktarılıyor. Böylece devinim oluşarak, ortamda yemek kokusu kalmıyor. Filtre kirlendiğinde de ışık değişiyor" dedi.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı