Mutfakta daha çok insan olsun

Son zamanlarda çok sevinerek izlediğim bir gelişme var.

Haberin Devamı

Yemek yapmayı ev kadını olmakla özdeşleştiren ve sırf bu yüzden mutfağa girmekten uzak duran gençler, artık yemek yapıyorlar. Aynı şekilde, yemek yapmayı sadece kadın işi olarak gören erkekler arasında da yemek yapmaya yönelenler çoğalıyor.
Aslında bu bahsettiğim gençlerin bir kısmı sadece mutfakla ilgilenmek moda olduğu için yemeğe yöneliyor olabilir. Ama sebep ne olursa olsun, gençlerin yemek yapmaya yönelmesi güzel.
Ben herkesin -az ya da çok- yemek yapmayı bilmesinden yanayım. Çünkü yemek yapmayı ayakları üzerinde durmanın önemli bir parçası olarak görüyorum.
Aslında “yumurta bile kırmayı bilmem ben” diyen kadın ya da erkeklerin yerini hızla “en iyi yaptığım yemek...” diyenler almaya başladı. Annenin bütün gün yemek yapıp çocuklarını ve kocasını beslediği aileler de aynı hızla değişiyor, yerlerine eve kim önce gelirse onun yemek hazırladığı, sofrayı çocukların kurduğu, yani iş bölümü yapan aileler geliyor.
Nedeni ne olursa olsun, insanların mutfağa yönelmesi bir yemekçi olarak benim çok hoşuma gidiyor. ıstiyorum ki daha önce hiç yemek yapmamış birileri, pişmekte olan yemeğin kokusuyla şöyle bir kendinden geçsin ve bir dahaki yemek yapma serüvenini iple çeksin.

Beyoğlu’nun paçanga böreği

Haberin Devamı

YAPILIşI

Çemensiz pastırmayı doğrama tahtası üzerinde keskin bir bıçakla tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Rendelenmiş kaşar peyniriyle birlikte derin bir kaba alıp karıştırın.

Diğer taraftan, yufkaları tezgaha üst üste serip eşit büyüklükte sekiz adet üçgen parça elde edecek şekilde kesin.
Böylece 16 adet üçgen yufka parçası elde etmiş olacaksınız.
Üçgen yufka parçalarının uzun kenarlarına pastırmalı peynirli harçtan birer yemek kaşığı kadar koyup, kenarlarını içe doğru katlayarak sıkıca sarın.
Sigara böreği gibi sardığınız böreklerin uçlarını yapıştırmak için suya batırın. Hazırladığınız börekleri geniş bir kaba yan yana sıralayın.
Ufak bir kaseye 5 yemek kaşığı soğuk su koyun. Sudan yemek kaşığıyla alıp böreklerin üzerine gezdirin. Böreklerin suyu çekmesi için yaklaşık 10 dakika bekleyin. Suyunu çeken böreklerin her tarafını galeta ununa bulayın.
Börekleri derin bir tavada, kızgın sıvıyağda altın sarısı bir renk alıncaya kadar çevirerek kızartın.
Kızarttıktan sonra servis tabağına yerleştirdiğiniz börekleri isterseniz yanlarına sarmısaklı yoğurt koyarak servise sunun.

Haberin Devamı

· 2 adet hazır yufka · 100 gr. çemensiz pastırma · 200 gr. rendelemiş kaşar peyniri
Kızartmak için; · Yarım su bardağı galeta unu · 1 çay bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları