Mutfakta bekleyen tehlike: Donmuş gıda zehirlenmeleri

Gazetelerin genellikle üçüncü sayfalarında yer alan gıda zehirlenmelerine ilişkin haberler sizi yanıltmasın. Sadece dışarda yediklerinizden zehirlenmezsiniz. Asıl büyük tehlike, evinizin mutfağında sizi bekliyor.

TIP dünyasında yapılan araştırmalar, sağlığımız açısından büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Bugün bir çok Batı ülkesinde gıda zehirlenmeleri salgın denecek boyutlarda. Özellikle de evlerde hazırlanan yiyecekler sağlığımızı tehdit ediyor.

Bu açıklamaları sakın abartılı bulmayın ve hatayı kendinizde aramayın. Asıl sorun, günümüzün mutfak koşullarında. Yiyeceklerin uzun süre buzdolaplarında veya evlerde bekletilmesi gibi günün koşullarından kaynaklanan nedenler gıda zehirlenmelerine yol açıyor.

Zevkle yenilen bir yemekten sonra ev halkını hastanelere taşımamak için öncelikle alış veriş yaparken dikkat etmeniz gereken hususları sıralayalım:

Marketlerde soğutucularda bekletilen yiyeceklerin 3 derece santigratta bekletilmesi gerekir. Dondurulmuş yiyeceklerin de en fazla -18 derece bekletilmesi şarttır. Soğutucu ve dondurucularda bulunan termometreleri mutlaka kontrol edin.

Dolapların soğutucuları genelikle alt kısmında yer alır, üst kısımlarda ısı sürekli değişebilir. Bu da üst raflardaki yiyeceklerin bozulmasına neden olur. Alt kısımdakileri tercih edin.

Yiyecek satın alırken her zaman üretim ve son kullanma tarihini kontrol edin.

ALINACAK TEDBİRLER

Buzdolabınızın ısısını 5 derecede tutmaya gayret edin

Satın aldığınız yiyeceklerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini öğrenin.

Buzdolabını tıka basa doldurmak, yiyeceklerin bozulmasına neden olabilir.

Yiyecekleri buzdolabınızda kapalı kaplarda muhafaza edin. Hiç değilse üzerlerini folyo ile örtün.

Derleyen: Azize Bergin

Kedileri mutfağa sokmayın

Salmonella, listeria ve kampilobakter gibi bakteriler yiyeceklerin hızla bozulmasına ve sonuçta gıda zehirlenmelerine neden oluyor. Özellikle çiğ ya da yeterince pişmemiş et, tavuk ve yumurta bu açıdan riskli.

Bu arada kedi köpek gibi ev hayvanlarını okşadıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. Kedilerin mutfak tezgáhlarının üzerinde gezinmelerine asla izin vermeyin.

Önceden hazırlanmış salatalarda ve yumuşak peynirlerde listeria adı verilen bir bakteri bulunur. Salata malzemesini çok iyi yıkayıp fazla bekletmeden tüketmek gerekir.

Stafilokokus adıyla bilinen bakteri, yiyeceklere bunları hazırlayanlardan geçer. Özellikle kesikler son derece etkilidir. Bu bakteriden zarar görmemek için, yemeği hazırlayan kişi ellerini sıkça yıkamalı ve yiyeceğin üzerine doğru aksırıp öksürmekten kaçınmalıdır.

HAFTANIN KİTABI

Uykunun sadece hafta sonları yakalanan, egzersizin bir zamanlar okulda yapılmış hareketler ve sağlıklı beslenmenin de eteğinize sığmadığınızda kalkıştığınız geçici bir heves olduğunu düşünüyorsanız eğer, 'Tembel Kızın Sağlıklı Yaşam Rehberi' tam size uygun bir kitap.

Anita Naik bu kitapta, sizlere bir top-model olmayı değilse de, yaşamınızda önemli kısıtlamalar yapmadan kendinizi daha enerjik hissetmenizi, bezginliği yenmenizi ve yaşlılığınızda kimseye muhtaç kalmadan yaşamanızı sağlayacak öneriler getiriyor.

Bu kitap bir hafta süreyle tüm D&R mağazalarında yüzde 15 indirimli olarak satılacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları