İZMİR HABERLERİ

Mutfak araştırmacısı balığı anlattı

DHA
16.07.2017 - 10:38Son Güncelleme :
DHA

MUTFAK araştırmacısı Nedim Atilla, Türtiye'de balık tüketiminin artırılması gerektiğini belirterek, balığın zeytinyağında pişirilmesi gerektiğini söyledi.

Balığın en değerli protein kaynaklarımızdan biri olduğunu, kültür balığı karşısında deniz balığının gereksiz yere yüceltildiğini öne süren Nedim Atila, kültür balığı yetiştirirken diğer balıklarının soyunun tükenmemesine dikkat edilmesini şart koştu. Atilla, şöyle dedi:

“Yanlış bir şekilde kültür balığı- deniz balığı ayrımı yapılıyor. Açıkça söyleyebilirim ki kültür balıkçılığı olmasa insanlar artık balık yiyemezlerdi. Kültür balıkçılığı iyi ki var. Tabi kültür balıkçılığında denizlerde sürdürülebilirlik önemli. Bir kilo kültür balığı yaratmak için çok fazla başka tür balık harcıyorsan, çaçabalığı, hamsi, vb bu doğru değil. Ama balığı doğal yöntemlerle besleyecek bir yemleme varsa bu çok değerli. Bir kilo çupra için 2 kilo çaça gidiyorsa bu sürdürülebilir bir yöntem olmaz, çaça biter çünkü. Doğanın dengesini bozmadan üreteceksin. Ülkemizde artık kültür balıkçılığı sektörü bu konuda doğru işler yapıyor."

"TÜRKİYE’DE BALIK TÜKETİMİ ARTIRILMALI"

Norveç somonu gibi ithal balıkların tezgahlarda çok görüldüğüne dikkat çeken Atilla, “Balık sektörü üyeleri balık tanıtım grupları gibi yapılar kurarak ihracatı arttırma yönünde çalışmaları gerekiyor. Buna paralel olarak Türkiye’de balık tüketiminin artması lazım. Bunu yapmak için de bence özellikle kültür balıkçılığı sektörüne düşen önemli görevler var. Norveç, Danimarka’nın somon balığı için izlediği agresif pazarlama politikalarını bence onlar da uygulamalılar" dedi.

"BALIĞI ZEYTİNYAĞI İLE PİŞİRİN"

Deniz ya da kültür balığının pişirme yöntemleri arasında da bir fark olmadığını belirten Atilla, balığın zeytinyağı ile pirişilmesi gerektiğini söyledi. Atilla, şöyle konuştu:

“Balığı öncelikle zeytinyağında pişirmek lazım. Tavada da yapıyorsanız balığı çiçekyağı yerine zeytinyağı ile pişirilmeli. Peki balık nasıl pişirilir dersek; haşlanarak, kızartılarak, ızgarası yapılarak ve fırında da pişirilir. Çok çeşitli pişirme imkanı sunan bir ürün olan balık, kendi damak zevkinize göre tüketmenize imkan sağlıyor. Balığın böyle de bir avantajı var. Balık çorbası, balık yahnisi, sebzeli balık, otlu balık, ıspanaklı balık, mantarlı balık, patatesli balık, balık haşlaması, kısacası yağda kızartmadan, haşlayarak, yahni yaparak pişirilmiş her tür balık, bu yaz sıcaklarında hafif yemek isteyen her damak için uygun yemeklerdir."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin İzmir haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği İzmir haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Mutfak araştırmacısı balığı anlattı haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

İZMİR NAMAZ VAKİTLERİ

22 Şubat 2018, Perşembe
  • İmsak
    06:25
  • Guneş
    07:47
  • Öğle
    13:31
  • İkindi
    16:33
  • Akşam
    19:03
  • Yatsı
    20:19
Sayfa Başı