Türkiye'nin en iyi köşe yazarları en güzel köşe yazıları ile Hürriyet'te! Usta yazarlar ve gündemi değerlendiren köşe yazılarını takip edin.

Mutfağınızı ‘quick bread’ ile tanıştırmak istiyorum

Quick bread, hızlı yapılan ekmek anlamına gelen İngilizce bir terim.

Diğerlerinden farkı, kabartmak için doğal maya yerine, kabartma tozu, sodyum bikarbonat veya krem tartar gibi kimyasal kabartıcılar kullanılması. Mayalı ekmeklerin yapımı saatler alıp kabarmaları ısı gibi dışsal faktörlerden etkilenirken, bunlar daha kolay, hızlı, istikrarlı sonuç veriyor. Yani sabah kalkıp birkaç dakikada hamuru yapıp fırına atarsanız ev halkı tazecik, sıcacık ve çok farklı kahvaltılık ekmekler yiyebilir. ABD’de en popüler olanı muzlusu, biralısı, skon, muffin ve soda ekmekleri. Bizim poğaça da esasen bir quick-bread.

Peynirli muffin

Malzemeler: 55gr. tereyağı; 200gr. beyaz un; 2 tatlı kaşığı kabartma tozu; 2 çorba kaşığı şeker; 1 çay kaşığı tuz; 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber; 2 yumurta; 125 ml. süt; 1 tatlı kaşığı kuru kekik (ince doğranmış taze dereotu yaprakları da kullanabilirsiniz); 55 gr. eski kaşar, 1cm.’lik küpler halinde doğranmış; susam.
Yapılışı:
1. Fırınınızı önceden 190 dereceye ısıtın. 9 tane mafin kabını yağlayın, eğer kabınız yoksa kağıt kaplar kullanın.
2. Tereyağını eritin ve bir kenara koyun.
3. Büyük bir kâsenin içine un, kabartma tozu, şeker, tuz ve toz kırmızıbiberi eleyin.
4. Bir başka kâsede yumurtalar, süt, erimiş tereyağı ve kekiği karıştırıp iyice çırpın.
5. Sıvıyı, kuru malzemelerin olduğu kaba boşaltın ve çok az karıştırın. Ama çok fazla karıştırıp homojen bir hamur yapmayın.
6. Kapların içine tepeleme birer çorba kaşığı kadar hamur koyun. Hamurun üstünü de birkaç küp peynir yerleştirin. Peynirlerin üzerine de birer çorba kaşığı daha hamurla kapayın. Üstlerine susam serpin.
7. Kabarıp altın sarısı renk alana dek fırında pişirin (yaklaşık 25 dakika). Sıcak servis edin.

Adaçaylı soda ekmeği

Malzemeler: 225 gr. esmer kepekli ekmek unu; 120 gr. beyaz un; yarım tatlı kaşığı tuz; 1 tatlı kaşığı karbonat (soda); 2 çorba kaşığı ince doğranmış taze adaçayı; 300-450 ml. koyu ayran.
Yapılışı:
1. Fırını önceden 220 dereceye ısıtın. Kuru malzemeleri büyükçe bir kâseye eleyerek koyun.
2. Adaçayını ekleyin ve ayran ilave edip karıştırarak yumuşak bir hamur yapın.
3. Hamuru yuvarlak ekmek somunu şekline getirin ve az yağlanmış fırın tepsisine koyun.
4. Bıçakla üzerine derince bir ‘+’ işareti yapın. Fırında 40 ila 45 dakika kadar, kızarana dek pişirin.
Not: Taze adaçayı bulamazsanız taze biberiye (rozmari) veya taze kekik de kullanabilirsiniz.

Gingerbread (Zencefilli ekmek)

Malzemeler: 1 çorba kaşığı sirke; 175 ml. süt; 200 gr. un; 2 tatlı kaşığı kabartma tozu; yarım çay kaşığı karbonat; 1 çay kaşığı tuz; 2 tatlı kaşığı toz zencefil; 1 tatlı kaşığı toz tarçın; yarım çay kaşığı dövülmüş karanfil; 120 gr. tereyağı, oda sıcaklığında; 100 gr. şeker; 1 yumurta, oda sıcaklığında; 225 gr. pekmez; servis için çırpılmış taze krema; dekor için minik küpler şeklinde kesilmiş taze zencefil.
Yapılışı:
1. Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. 20 cm. ebadında kare (veya yuvarlak) kek kalıbının içine yağlı kağıt serin ve fırçayla kağıdın üstüne ve tavanın duvarlarına sıvıyağ sürün.
2. Sütün içine sirkeyi koyun ve bir kenara alın. Sür biraz sonra kesilecek.
3. Bir başka büyük kâsede tüm kuru malzemeleri 3 defa karıştırıp kenara koyun.
4. Elektrikli çırpıcıyla şeker ve tereyağını birlikte iyice çırparak kremamsı ve hafif bir dokuya kavuşmasını sağlayın. Yumurtayı kırın ve iyice karıştırın.
5. Pekmezi ilave edip karıştırın.
6. Kuru malzemeleri dört aşamada ekleyin, her kuru malzeme koyuşunuzdan sonra biraz kesilmiş sütten ilave edin. Sadece malzemeler birbirlerine karışacak kadar karıştırın, çok fazla karıştırmayın.
7. Kek kalıbına dökün ve fırında 45-50 dakika kadar, sertleşene dek pişirin. Taze kremayı çırpın, içine taze zencefil küpleri ekleyin ve zencefilli ekmeği sıcak olarak kremayla birlikte servis edin.

Tatlı İngiliz skonları

Malzemeler: 170 gr. un; 2 çorba kaşığı şeker; 3 tatlı kaşığı kabartma tozu; bir tutam tuz; 5 çorba kaşığı soğuk tereyağı, ufak parçalar halinde kesilmiş; 125 ml. süt.
Yapılışı:
1. Fırını önceden 220 dereceye ısıtın. Fırın tepsisini sıvıyağla yağlayın.
2. Un, şeker, kabartma tozu ve tuzu bir elekten büyükçe bir kâseye eleyin.
3. Tereyağlarını parmağınızın ucuyla mıncıklayarak unlu karışıma iyice karıştırın ve ekmek kırıntısı görüntüsünü almasını sağlayın.
4. Sütü ilave edin ve yumuşak bir hamur elde edin.
5. Hamuru yarım santim yüksekliğinde açın ve yuvarlak kurabiye kalıbıyla (6 cm. çapında) kesin.
6. Yağlanmış tepsiye koyun ve fırında üzerleri kızarana dek pişirin (yaklaşık 12 dakika). Çayın yanında reçel ve çırpılmış taze kremayla birlikte servis edin.

Portakallı ve üzümlü skonlar

Malzemeler : 285 gr. beyaz un; 1.5 tatlı kaşığı kabartma tozu; 60 gr. şeker; 1 çay kaşığı tuz; 140 gr. tereyağı, tavla zarı şeklinde kesilmiş; bir portakalın kabuğu, ince rendelenmiş; 55 gr. kuru üzüm; 125 ml. koyu tuzsuz ayran; üstüne sürmek için süt.
Yapılışı:
1. Fırını 220 dereceye önceden ısıtın. Bir fırın tepsisini yağlayın ve unlayın.
2. Büyük bir kâse içinde kuru malzemeleri karıştırın. Tereyağını ekleyin ve parmak uçlarınızla mıncıklayarak unlu karışıma yedirin.
3. Portakal rendesini ve üzümleri ekleyin.
4. Tuzsuz ayranı ağır ağır döküp karıştırın.
5. Hamuru 2 cm. yüksekliğinde açın. Yuvarlak kurabiye kalıbıyla daireler kesin.
6. Hazırladığınız fırın tepsisine koyun ve üstlerine fırçayla süt sürün.
7. Altın sarısı renk alana dek fırında pişirin (yaklaşık 12-15 dakika). Sıcak veya ılık olarak, yanlarında reçel ve çırpılmış taze kremayla birlikte servis edin.

Dereotlu ve patatesli kekler

Malzemeler: 225 gr. kendinden kabaran un; 3 çorba kaşığı yumuşatılmış tereyağı; bir tutam tuz; 1 çorba kaşığı çok ince kıyılmış dereotu yaprağı (saplarını kullanmayın); 170 gr. yeni yapılmış patates püresi; 2-3 çorba kaşığı (veya daha fazla) süt.
Yapılışı:
1. Fırını önceden 230 dereceye ısıtın. Unu bir kaseye eleyin ve içine tereyağı, dereotu ve tuzu karıştırın. Patates püresini de ekleyip yumuşakça bir hamur elde edecek kadar süt ilave edip karıştırın.
2. Unlu bir yüzeyde yarım santim yüksekliğinde açın. Yuvarlak bir kalıpla (6 veya 7cm.) daireler kesin.
3. Bir fırın tepsisini sıvıyağla yağlayın, üstüne kekleri koyun ve fırında 20-25 dakika kadar, altın sarısı renk alana dek pişirin.
X