Mutfağında, balkonunda ÅŸarap yapan amatörler gittikçe çoÄŸalıyor

Güncelleme Tarihi:

Mutfağında, balkonunda şarap yapan amatörler gittikçe çoğalıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 04, 2003 00:00

Beyaz yakalıların yeni hobisi 'kendi ÅŸarabını kendin yap'. Yaklaşık 600 amatör ÅŸarapçı, iki ayrı mail grubu kurdu ve deneyimlerini paylaşıyor. Gusto Dergisi, ev ÅŸaraplarının kalitesiyle ilgili bir dizi yayımlıyor. Amatör ÅŸarapçılar baÄŸlara gidip ÅŸaraplık üzüm seçiyor. Bu sayede dost olanlar her hafta bir araya gelip ÅŸaraplarını birbirlerine tanıtıyor. Ä°ki amatör ÅŸarapçı önceki gün ‘‘Kendi Åžarabını Kendin Yap’’ adlı bir de kitap çıkarttı. Kendi ÅŸaraplarını yapanlar üst-orta gelir düzeyinden, ÅŸarap kültürüne meraklı insanlar. Aralarında mühendis, eczacı, yönetici, iÅŸadamı var. Åžaraplar için hazırladıkları etiketlerin üzerine eÅŸlerinin, çocuklarının ya da ev hayvanlarının isimlerini basıyorlar. En büyük keyifleri 'Bunu sen mi yaptın?' sorusunu duymak. Güzelce ÅŸiÅŸelenmiÅŸ bir ev ÅŸarabı eÅŸe-dosta verilen hediyelerin başında geliyor.Bu hobiyle genelde erkekler meÅŸgul oluyor. Ama eÅŸler de hallerinden memnun. Çünkü ilk birkaç gün mutfağın biraz kirlenmesi dışında pek bir zorluÄŸu yok. Beyaz ÅŸarap yapmak daha kolay olduÄŸu halde amatörler genellikle kırmızıyı tercih ediyor.Çok lüks bir merak deÄŸil bu. Bursalı bir giriÅŸimci internet sitesine sipariÅŸ alarak bütün ekipmanı ve hatta seçtiÄŸi tür üzümü eve teslim satıyor. 300 milyon lirayı bir kez gözden çıkaran 40 ÅŸiÅŸe ÅŸarap yapabiliyor, sonra masraf sadece üzüm ve tükenen kimyasallarla sınırlı.Åžarap çilek, ÅŸeftali, nar ya da kividen de yapılabiliyor. Ama üzüm ÅŸarabı yapmaya merakınız varsa ÅŸimdi tam sırası çünkü baÄŸbozumu zamanı.KÄ°TABINI DA YAZDILARKitabın yazarları Burak Elmas (31) endüstri ürünleri tasarımcısı, Ankara'da yaşıyor. Dr. Ejder Varol ise Ä°stanbullu bir mühendis. ArkadaÅŸlarından da destek alarak ‘‘Kendi Åžarabını Kendin Yap’’ isimli kitabı yazdılar. Kitapta temel bilgiler ÅŸekil ve tablolarla anlatıyor. Bu iÅŸe gönül verenler için çok faydalı. Mesela Cabernet Sauvignon yerine Öküzgözü, Chardonay yerine çekirdeksiz Ä°zmir üzümü, pres yerine leÄŸen ve çöp torbası, jelatin yerine yumurta akı kullanılabileceÄŸi gibi bilgiler içeriyor.KÄ°TABA GÖRE KIRMIZI ÅžARAP YAPIMIÃœzümler seçilir, sapları, çürükleri ayıklanır.Ãœzümler preste veya elde ezilir. Kabuklar ve şıra fermantasyona uygun bir kaba alınır.Kükürtlenerek mikroorganizmalardan arındırılır. Bir süre serin yerde bekletilir. Mayalanma yapılır. Fermantasyona ve meserasyona (renk ve tat maddelerinin sökülebilmesi için şıra ve kabukların bir arada bulunması) baÅŸlanır.5-30 gün arası: Cibre adı verilen ezilmiÅŸ üzüm kabuklarının etlerinin çekirdeklerinin ve şıranın bir arada bulunduÄŸu bulamaç alınarak maserasyon sona erdirilir. Åžarap ikinci fermantasyon için cam damacanaya aktarılır.Ä°lk aktarmayla tortu alınır. Havayla teması sınırlandırılır. Serin bir yerde bekletilir.Fıçıda 1-12 ay: Ä°lk aktarma sonrasında isteÄŸe göre ÅŸarap meÅŸe fıçıda bir süre yıllandırılabilir.3-18 ay arası: Ä°kinci ve üçüncü aktarmalar yapılır ve tortu alınır. Yıllandırma cam damacanada sürdürülür.Yıllandırma bittiÄŸinde: ÅžiÅŸeleme öncesinde gerekiyorsa durultma, temizleme ve filtrasyon yapılır. Åžarap ÅŸiÅŸeye alınır ve mantar takılır.YENÄ° BAÅžLAYANLARA BEYAZ ÅžARAPBeyaz ÅŸarap yapmak kırmızıya göre daha kolay. Çünkü üzüm kırmızıda olduÄŸu kadar kaliteyi belirleyici deÄŸil. Beyaz ÅŸarapta kırmızıda olduÄŸu gibi uÄŸraÅŸ gerektiren meserasyon yapılmaz. Fermantasyon daha düşük ısıda gerçekleÅŸtiÄŸinden, şıranın yüksek ısılara çıkması ve mayayı durdurması neredeyse hiç olmaz. Fermantasyon sonrasında ÅŸarapta kalabilecek küçük miktarda ÅŸeker, saklama aÅŸamasında sorun yaratmaz.Piyasadakilerden daha kalitelisini yapıyorumÄ°ÅŸsizlikten mi yoksa çok iÅŸten mi bilmiyorum ama iki yıl önce bu meÅŸgaleye baÅŸladım. Ä°lk denememde sonuç pek parlak olmadı. Ama bir yöntem buldum. ÅžiÅŸeleri tek tek numaralandırıyorum. Bilgisayarda kayıt tutuyorum. Böylece sonradan hangi ÅŸarabı nasıl yaptığımı bilebiliyorum. Böylece geçen yıl, ikinci denememde baÅŸarılı oldum. Piyasada satılan birçok ÅŸaraba göre daha kaliteli ÅŸaraplar yapabiliyoruz.Apartmanın ÅŸarabı oldu: Chateau EvranosOkan Ergüven (35) bir bilgisayar yazılım ÅŸirketinin sahibi. EÅŸi KuÄŸu (34) ise iÅŸletme mezunu. Åžarap üretimiyle ilgilenmeye baÅŸlayınca Okan Bey ABD California Ãœniversitesi'nin sitesine girmiÅŸ: ‘‘300 dolar ödeyerek, uzaktan eÄŸitimle 2 ay internet üzerinden ÅŸarap derslerini izledim. Sertifika aldım. Bir Londra seyahatinde gerekli malzemeleri de alınca kolları sıvadık. Marketten 22 kilo üzüm aldık. Elle sıktığımız üzümlerden ilk amatör ÅŸarabımızı 2000'de içtik.’’ Åžarap yapma fikri ile alay eden arkadaÅŸlarına parti düzenlediler. Bu partiden yeni amatör ÅŸarapçılar doÄŸdu. Åžaraplarının adı Chateau Evranos. Çünkü Evranos Apartmanı'nda oturuyorlar.Kızı üzümleri ezmeyi reddettiHakan DoÄŸu (37) homewinemakers-turkey adlı internet sitesinin kurucusu. Bu gruptan baÅŸka yahoo'da winelover adlı baÅŸka bir grup daha var. Toplam üye sayısı 600 civarında. Ev ÅŸaraplarının yayılmasında katkısı büyük. Ä°lk denemesini 4.5 kilo üzümle yaptı. Sonuç: ‘‘Çok güzel sirkemiz olmuÅŸtu...’’ Ä°kinci denemesini 100 kilo üzümle yaptı. Küçük kızından üzümleri ayağıyla ezmesini istedi. ‘‘Reddetti, ben de üzümleri ÅŸiÅŸeyle ezdim. Sonuç mükemmeldi. Artık her baÄŸbozumunda ÅŸarap yapıyorum. Åžarabın içine parke fabrikalarından aldığım meÅŸe talaÅŸlarından atıyorum. Enfes bir koku yaratıyor.’’REFÄ°K MELÄ°KOÄžLU (40) Makine mühendisi Bunu nasıl yaptın sorusu gurur veriyorÄ°lk ÅŸarabımı bu yaz yaptım. BaÄŸbozumundan önce tecrübe olsun diye çilek ve ÅŸeftali ÅŸarabı denedim. DaÄŸ çilekleri kullandığım için çok güzel esanslı bir ÅŸarap ürettim. Mutfakta çalışıyorum, ortalık biraz dağılıyor ama eÅŸim de destekliyor. Åžarabın gazının çıkışını bir akvaryum izler gibi keyifle izliyorum. Evinize gelen bir dostunuza kendi yaptığınız ÅŸarabı ikram etmek, pahalı bir Fransız ÅŸarabı açmaktan daha deÄŸerli. ‘Bunu nasıl yaptın?’ sorusu insana gurur veriyor. Bu kış için Cabernet Sauvignon ve Merlot'dan 60 ÅŸiÅŸe kırmızı ÅŸarap yapacağım.AHMET DÄ°KENCÄ°K (37) TekstilciBu hobi sayesinde dostluklar kurdukEvde ÅŸarap yapma fikri mail grubuyla tanışmamla baÅŸladı. Åžarap kültürüne öteden beri merakım vardı. Teknik detaylarda birbirimize yardımcı olurken dostluklar da kurduk. Ailece görüşüp birbirimize yaptığımız ÅŸarapları tattırıyoruz. Yaptığım ÅŸarap sirke bile olsa aldığım zevk bana yeter. Bu sefer Merlot'dan üç ayrı parti kırmızı yapacağım. Belki biraz da Narince beyazı yaparım. Bazıları ÅŸaraba çocuklarının ismini veriyor. Ama tesadüf bu ya, kızımın adı Lal, oÄŸlumunki Emir. Biri ÅŸarap adı, diÄŸeri üzüm cinsi! EVE TESLÄ°M ÃœZÃœM VE ÅžARAP YAPIM SETÄ°Åžarap yapmak için gereken ekipmanı bulmakta eczacı olarak bile zorlandığını söyleyen Tunca Toker, kurduÄŸu keyifdunyasi.com.tr adlı siteden bu iÅŸe yeni baÅŸlayanların ihtiyaç duyabileceÄŸi malzemeleri içeren bir setin satışını yapıyor. 100.33 sterlinlik (yaklaşık 230 milyon lira) set bir kez alınıyor. Kullanıldıkça biten kimyasallar yeniden sipariÅŸ edilebiliyor.Bu yıl Ä°stanbul ve yakın çevresinden ÅŸaraplık üzüm sipariÅŸi de verilebiliyor. En az 25 kiloluk paketlerde satılan üzümler önümüzdeki yıldan itibaren tüm Türkiye'den sipariÅŸ edilebilecek. Narince'nin kilosu 2.5, Cabernet Sauvignon ve Merlot'nun kilosu 3 milyon lira. 50 kilo üzümden 35-40 ÅŸiÅŸe ÅŸarap çıkıyor. Ãœzümleri ayıklayıp sıkmak zor geliyorsa, biraz daha sabretmeniz gerek, çünkü yakında ÅŸarap yapmaya uygun konsantre üzüm suyu da satışa sunulacak. www.keyifdunyasi.com.tr ya da 0224-211 50 92.ÅžARAP SETÄ°NDE NELER VAR?Champagne maya (2 adet)Tartarik asit (50 gr)Tanen (50 gr)Jelatin (100 gr)Sodyum metabisülfat (200 gr)VinometreHidrometreTermometreAsit test kitiHava kilidi (2 adet)Hava kilidi mantarı (3 adet)Oto-sifon (4,5 litre)Mantar (50 adet)Alüminyum ÅŸiÅŸe kapüşonu (50 adet)ÅžiÅŸe (12 adet)ÅžiÅŸe temizleme fırçasıMantarlama aparatıFiltre kitiPlastik kova (18 litre 2 adet)Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!