Musul'da sona yaklaşıldı: Sembolik zafer

Güncelleme Tarihi:

Musulda sona yaklaşıldı: Sembolik zafer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2017 23:54

Irak güçleri, Musul kentinde DEAŞ lideri Ebubekir Bağdadi’nin sözde hilafeti ilan ettiği 850 yıllık Büyük Nuri Camisi’ni dün kurtardı. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, El Nuri camisinin ele geçirilmesiyle DEAŞ’ın sahte devletinin sonunun geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

IRAK ordusu, DEAŞ lideri Ebubekir Bağdadi’nin 4 Temmuz 2014’te ilk ve son kez kamuoyu önüne çıkıp ‘hilafet’ ilan ettiği Büyük Nuri Camisi’ni ele geçirdiklerini açıkladı. DEAŞ, 12’nci yüzyıldan kalma, “El Hadba” (Kambur) isimli eğik minaresiyle ünlü tarihi camiyi 21 Haziran’da patlatarak yıkmıştı. Büyük zarar gören Nuri Camii’nin ele geçirilmesi, DEAŞ’ın Irak’taki fiili başkenti olan Musul’u örgütün elinden almak için yaklaşık sekiz aydır uğraşan Iraklı güçler için sembolik bir zafer oldu. Ancak güvenlik güçleri içinde patlayıcı olabileceği endişesiyle henüz camiye girmedi.

İBADİ’DEN ZAFER KONUŞMASI

Caminin ele geçirmesinden sonra Irak Savunma Bakanlığı, Musul’da kurtarılmayan çok küçük bir bölgenin kaldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “DEAŞ mensuplarının kentten kaçmasına izin verilmeyecek. DEAŞ’ın Irak’taki varlığı sonsuza kadar bitti” denildi. DEAŞ militanlarının Eski Şehir olarak adlandırılan bölgede bir kilometrelik alana sıkıştıkları belirtiliyor. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, DEAŞ’ın hilafet ilan ettiği El Nuri camisinin ele geçirilmesiyle DEAŞ’ın sahte devletinin sonunun geldiğini söyledi. İbadi, Iraklı güçlerin DEAŞ teröristlerini en sonuncusuna kadar hedef almaya devam edeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

SİVİLLER ZOR DURUMD

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada Musul’da DEAŞ’e karşı verilen mücadelede sona yaklaşıldığını söyledi. Fallon, ayrıca DEAŞ’ın Suriye’de başkent ilan ettiği, Suriye Kürtlerin ilerlediği Rakka’yı da hatırlatarak “Rakka’da DEAŞ’in yenilmesi yönünde geri dönüşü olmayan bir ivme yakalandı” dedi. İnsani yardım örgütleri ise Musul’da 50 bine yakın sivilin ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

DEAŞ’IN IRAK’TAKİ MERKEZİ

DEAŞ, 2014 yılını Haziran ayında Irak’ın ikinci büyük kenti, zengin petrol yataklarına sahip bölgede bulunan Musul’u işgal etmişti. Musul, örgütün Irak’taki merkeziydi. Şehirdeki Türk Başkonsolosluk binasının örgüt tarafından ele geçirilip karargâh olarak kullanılmaya başlanmıştı. Koalisyon uçakları daha sonra binayı bombalamışlardı.

Haberin Devamı

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle Irak ordusu ve müttefikleri, geçen ekim ayında Musul’u kurtarmak için operasyon başlatmıştı. Ocak ayında Musul’un doğusunda kontrol sağlanırken, Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 19 Şubat’ta Musul kent merkezinin batı yakasına askeri operasyonun başladığını duyurmuştu.

900 bine yakın sivil çatışmalar nedeniyle Musul’u terk etmek zorunda kalmıştı. Bir ara Rusya’nın öldürüldüğünü açıkladığı Bağdadi’nin de Musul’dan Suriye sınırına kaçtığı yolunda söylentiler söz konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!