Mustafa Kutlay: PlayStation 2 çılgınlığı

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Dünyanın en büyük elektronik üreticilerinden Sony, ev oyun sistemi PlayStation'ın yeni versiyonunu Japonya'da piyasaya sürdü. Haziran ayında Avrupa'da da satışa çıkacak olan PlayStation 2, Japonya'da bir haftada 1 milyon 400 bin adet satıldı. Bu satış, Sony'nin tarihine, ‘‘en çok satan yeni ürün’’ olarak geçti.

Playstation 2, 1994 yılında satışa çıkan ilk PlayStation'dan çok daha yetenekli. Yeni PlayStation, oyun oynamanın dışında, dijital kamera ve yazıcı bağlantısından, internet girişine kadar pek çok imkan sunuyor. Ancak, PlayStation 2'nin en önemli yeniliği aynı zamanda bir DVD olması. Normal CD'lerin çok üzerinde kapasiteye sahip olan DVD disklerini okuyabilen PlayStation 2'de oyunlar, bugüne kadar üretilenlerin en realistiği.

Japonya'da yaklaşık 400 dolara satılan PlayStation 2, henüz resmi olarak Avrupa pazarına sunulmadı. Ancak, Avrupa'nın pek çok yerinde 1500 dolara karaborsa PlayStation 2 satılıyor.

PlayStation 2'nin dikkat çeken özellikleri şunlar:

Ev sineması sistemlerinde kullanılan Dolby Digital 5.1 özelliği. Bu özellik sayesinde, oyun ve DVD film sesleri 6 farklı kanaldan yayınlanıyor. Böylece, eğer PlayStation 2 sahibi iseniz, şimdilik ayrıca bir ev sineması sistemine ihtiyaç duymayabilirsiniz.

PlayStation 2'nin üzerinde USB veriyolu bulunuyor. Bu sayede dijital kamera ile yaptığınız çekimler PlayStation 2'ye yüklenebiliyor.

PlayStation 2 ile internete bağlanarak, MP3 formatındaki dijital müzikleri yükleyebilirsiniz.

PlayStation 2WAP teknolojisini kullanan telefonlardan da yararlanabiliyor. Bu yolla, PlayStation 2'ye internetten oyun da yükleyebiliyorsunuz.

Yollara radar

yerine kamera

AVRUPA'nın pek çok kentinde yol kameraları hızla yayılıyor. ABD'de geçtiğimiz yıl kullanılan yeni bir kamera sistemi, polislerin işini oldukça kolaylaştırdı. Çünkü, bu akıllı kameralar kural ihlal eden araçları belirleyip, plakasını polis merkezine bildiriyor. Dahası, bunu bildirirken, görüntüsünü yakaladığı palakayı adli sicil ile karşılaştırıp, kural ihlal eden aracın daha önce hangi suçlara karıştığını da bir rapor halinde hazır olarak sunabiliyor. Böylece, trafik izleme merkezlerindeki polislerin gözünden kaçabilen bazı kural ihlalleri, akıllı yol kameralarından kurtulamıyor.

Euro 2000 geliyor

BİLGİSAYARDA futbol oyunu meraklılarının gözdesi EA Sports, Euro 2000'i piyasaya süreceğini açıkladı. Hem PlayStation hem de kişisel bilgisayarlar için iki ayrı versiyonu olan Euro 2000, EA Sports'un bugüne kadar ürettiği en gerçekçi futbol oyunu olacak. 12 stadyum ve 51 takımdan oluşan Euro 2000, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın bir simülasyonu olma özelliğini taşıyor. Zaten, bu oyun aynı zamanda Avrupa Şampiyonası'nın da tek lisanslı ürünü.

Suikaste karşı hava yastığı

GÜVENLİK sistemleri konusunda yeni teknolojiler geliştiren ABD'li Ibis Technologies, devlet adamlarını suikastlerden koruyacak akıllı hava yastıklarını kısa sürede uygulamaya başlayacak. Korunacak kişinin ev veya ofis kapısı ile bineceği araç arasındaki alana yerleştirilen bu hava yastıkları, havadan belli bir hızın üzerinde gelen her türlü nesneyi algılıyor ve otomatik olarak açılıyor. Üzeri kurşun geçirmez bir madde ile kaplı olan yastıklar, tehlike anında, korunacak kişiyi güvenli bir koridorun içine alıyor.

Teknolojinin argosu

TEKNOLOJİ ile ilgilenenler İngiliz The Future Network tarafından yayınlanan T3 adlı dergiyi iyi tanırlar. Teknoloji düşkünleri, gazete bayilerinde T3'ün Türkçe versiyonunu da görünce oldukça sevindi. Derginin yayın hakkını İletim Yayıncılık almış. Ancak, T3'ün Türkiye versiyonunu, okuyanları çok şaşırttı. Dergi, orjinalinden çok farklı ve ‘‘argo’’ bir dil kullanıyor. Dergide, ‘‘Microsoft işin b..unu çıkardı’’, ‘‘Nasıl bir hıyar olduğunuz anlaşılsın’’, ‘‘Herif sanki paraları mezara götürecek. Delikanlı ol demiştik. Sürünsün biraz lavuk’’ (Bill Gates için) gibi, orjinalinde rastlanmayan cümleler yer alıyor. Umarız, yeni teknolojiler konusunda dünyanın en iyi yayınlarından biri olan T3'ün Türkçesi, hayatının bundan sonrasını adına yakışır şekilde sürdürür.

Yazarın Tüm Yazıları