Mustafa Kutlay: Her oynadığında senaryosu değişen filmler geliyor

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

ARTIK aynı filmi sekiz defa izleyecek ve sıkılmayacaksınız. Çünkü, film endüstrisinin devleri, size aynı filmi birden fazla seyrettirebilmek için kolları sıvadı. Aralarında Time Warner gibi firmaların da bulunduğu şirketlerin işbirliği ile geliştirilen bu teknolojide, DVD'den 8 kat daha fazla veri depolayabilen yeni bir disk kullanılacak. Ve bu disklere aynı filmin birden farklı senaryo ile hazırlanan çekimleri kaydedilecek.

Adının, ‘‘Super CD’’ olması beklenen bu yeni diskleri okuyan Super CD oynatıcıları, film diskindeki senaryolardan birini seçerek izlemenizi sağlayacak. Böylece, aynı filmde her seferinde olayların gelişmesi ve filmin finali farklılaşıyor.

Yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalışılan bu teknolojinin, 2001 sonu veya 2002 yılının ilk aylarında piyasaya çıkması bekleniyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Sinema salonlarındaki ses ve görüntü kalitesini evlere taşımak için, üreticiler yüksek kapasiteli disklere ihtiyaç duyuyorlar. Örneğin, DVD'lerdeki filmlerin birden fazla altyazı ve birden fazla dilde dublajlı kayıtları önemli bir yer kaplıyor. Ayrıca, Dolby Digital 5.1 (AC3), DTS ve THX gibi ses teknolojileri de, DVD'lerin büyük gibi görünen kapasitelerinin dolmasına neden oluyor. Bu nedenle, Super CD'ler DVD'lerden 8 kat daha fazla kapasite sunarak, film üreticilerine yeni imkanlar yaratacak.

Film yapımcıları, filmlerin farklı senaryolarla çekilmiş versiyonlarını tek bir diskte toplayacak. Bu diskleri okuyan oynatıcılar, disklerdeki özel kodları tanıyarak o diskin kaçıncı kez izlendiğini ve en son hangi senaryonun oynatıldığını anlayabilecek.

YENİ KAZANÇ

Bu teknoloji, film endüstrisine önemli bir kazanç kapısı yaratacak. Çünkü, bu tip filmler sinema salonlarında da iş hacmini önemli ölçüde artıracak. Birden farklı senaryolarla, filmlerin vizyon süreleri artırılacak. Bu da hem sinema salonu işletmecilerine hem de film yapımcılarına önemli bir gelir kapısı yaratacak.

Bu film teknolojisinin çocuklar için üretilen filmlerde de kulanılacağı belirtiliyor. Böylece, tek bir filmin farklı yaş gruplarındaki çocuklar tarafından da izlenmesi sağlanacak. Çünkü, film Super CD'ye her yaş grubu için ayrı bir senaryo ile kayıt edilecek.

Giyilebilir kamera

GİYİLEBİLİR bilgisayarlardan sonra, giyilebilir dijital video kameralar da geliyor. ABD'de prototip olarak tanıtılan Panasonic'in bu ürünü özel bir başlıkla kafaya yerleştiriliyor. Dijital kamera, dijital olarak kayıt yaptığı görüntüleri, istendiğinde kablosuz olarak birbaşka yere transfer edebilme imkanı da sunuyor. Ürünün, 2001 yılında piyasaya çıkabileceği kaydediliyor.

Dijital astım kontrolü

ASTIM rahatsızlığı olanlar için geliştirilen bu dijital cihaz, bir erken uyarı sistemi görevi üstleniyor. ABD'de 100 dolara satılan Airwatc adlı cihaz, bulunulan ortamın havasını analiz ediyor ve yeşil, sarı ve kırmızı renklerle risk uyarısı yapıyor. 450 kez havayı ölçen bir kartuş kullanan cihaz, astım rahatsızlığı olanların kendileri için risk yaratabilecek ortamlarda bulunmamasını sağlıyor.

Çek ve bas

DİJİTAL kamera teknolojileri arasındaki rekabet yeni ürünler doğuruyor. Sony firması da dünyanın ilk kendinden baskı sistemli fotoğraf makinasını piyasaya sürdü. ABD'de 1300 dolara satılan DCR-TRV820, arkasında bulunan özel bir baskı sistemi ile çektiği görüntüleri anında kağıda dökebiliyor.

Konuşan yastık

10 aydan itibaren bebeklerin ses algılama konusuna odaklandığını dikkate alan Neurosmith firması, geliştirdiği yeni bir yastık oyuncak ile çocukların konuşmasına yardımcı oluyor. Şimdilik İspanyolca, Fransızca ve Japonca dillerini kullanan bu oyuncak, siz yanında değilken de bebeğiniz ile konuşuyor. Böylece, çocuklar kendi dillerini daha kısa zamanda öğrenebiliyorlar. Oyuncağın satış fiyatı 50 dolar.

Çocuklara kamera

EV oyun sistemleri üreticisi Sega, Dreamcast adlı yeni oyun konsolü için özel bir dijital kamera geliştirdi. Dream PhotoFun adlı bu dijital fotoğraf kamerası video konferans ve video görüntülü elektronik posta için kullanılıyor. Henüz piyasaya sürülmeyen ürünün fiyatı da açıklanmadı.

Linux'u merak edenlere

DÜNYADA hızla yayılmaya başlayan yeni masaüstü işletim sistemi Linux konusunda Türkçe bir kaynak arıyorsanız, Seçkin Yayıncılak tarafından yayınlanan Linux Red Hat 6.2 tam size göre. 8 milyon 500 bin liraya satılan 364 sayfalık kitapta, Linux Red Hat 6.2 CD'si de bulunuyor. Kitapta, Linux ile ilgili her türlü soruya cevap bulmak mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları