Mustafa Kutlay: Bu yıl, CeBIT Fuarı'nda Bengladeş kadar olamadık

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Türkiye, teknoloji vitrininde kan kaybediyor. 1999 yılında Almanya'nın Hannover kentinden düzenenen CeBIT 2000 fuarına 13 firma ile katılan Türkiye, Ukrayna'nın 28, Bengladeş'in 10 firmayla katıldığı fuarda bu yıl sadece 9 marka ile temsil edilecek. Rezervasyonları 1999 yılının ortalarında başlayan CeBIT 2000 için 20 kadar Türk firması kayıt yaptırmıştı. Ancak sonraki aylarda, Türk firmaları birer birer rezervasyonlarını iptal ettirdi ve katılımcı sayısı 9'a indi. Böylece, geçtiğimiz yıl fuara katılan ülkeler arasında firma sayısıyla ilk 20'ye giren Türkiye, bu yıl 70 ülke arasında son sıralara düştü.

Yeni binyılın en önemli teknoloji fuarı olarak gösterilen CeBIT 2000'e bu yıl toplam 7 bin 515 firma katılacak. 24 Şubat-1 Mart tarihleri arasında açık kalacak olan fuar, Hannover'de dünyanın en büyük fuar alanında gerçekleşecek.

Toplam 26 salonda ve yarım milyon metrekarelik kapalı alanda düzenlenen fuarda, özellikle mobil bilgisayar teknolojileri ön plana çıkacak. Fuarı bu yıl 1 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

1999 yılında felaket üstüne felaket yaşayan Türkiye'de, bilgisayar sektörü de bundan nasibini aldı. Bir taraftan 2000 yılı sorunu korkusu, diğer taraftan da depremin yarattığı ekonomik sıkıntılar, bilgisayar sektöründe beklenen büyümenin önünü kesti.

KRİZ VURDU

İnterpro Pazar Araştırma Merkezi'nin verilerine göre, 1999 yılında Türkiye bilişim pazarı yüzde 42.5 oranında büyüme kaydetti. Bilgi teknolojileri pazarında 2 milyar 640 milyon dolar, iletişim teknolojileri pazarında da 9 milyar 752 milyon dolarlık işlem yapıldı.

Bilgisayar satışları da geçen yıl 1998 yılına göre yüzde 26.7 oranında arttı. Türkiye'de 1999 yılında son 3 ayı kesinleşmemiş rakamlarla 525 bin adet bilgisayar satıldı. Satışlardaki artışa karşın gelirlerde yüzde 4.7'lik azalma görüldü. Türkiye bilgisayar pazarında 1998'de 554 milyon, geçen yıl da 528 milyon dolarlık satış yapıldı.

İNTERNET GÜLDÜRDÜ

1999 yılında bilgisayar sektöründeki en olumlyu gelişme, internet kullanıcı sayısındaki büyüme oldu. İnternet abone sayısı 350 bine çıkarken, kullanıcı sayısı 1 milyonu da aşarak 1 milyon 2000 bine çıktı.

Türkiye'de ullanıcılar arasında üniversiteler başı çekiyor. Üniversitelerde toplam 200 bin kişi internetten yararlanıyor.

Buzsuz şarap

soğutucusu

ARTIK, beyaz şarabınızı soğuk tutabilmek için buza ihtiyacınız yok. ABD'de 120 dolara satılan Chilla adlı özel kova, şarabınızı buzsuz da soğutabiliyor. İçinde özel bir soğutucu bulunan kova, şarjlı bir pil ili saatlerce çalışabiliyor. Bu kova, istenen ısı derecesine ayarlanabildiği için, çok sıcak havalarda kırmızı şarapların serinletilmesi için de kullanılabiliyor.

Avuçiçi kılavuz

ETREX adlı bu cep telefonu boyutlarındaki cihaz, en kısa zamanda ve doğru yoldan gitmek isteyenler için tasarlandı. GPS adlı uydusal yön sinyallerini işleyen bu cihaz, size dünya üzerindeki konumunuzu söylüyor ve gitmek istediğiniz yere nasıl ulaşacağınızı tarif edebiliyor.

Bilgisayar

acemilerine

EĞER bilgisayara ilgi duyuyorsanız, Sistem Yayıncılık tarafından yayınlanan ‘‘Herkes İçin Bilgisayar Kullanım Kılavuzu’’ adlı bu kitap başlangıç için doğru bir kaynak olabilir. Naci Altan tarafından hazırlanan 648 sayfalık kitapta, bilgisayar donanımlarından, işletim sistemlerine kadar pek çok konuda temel bilgileri bulabilirsiniz. Kitabın satış fiyatı 6.5 milyon lira.

Playstation 2 yolda

SONY'nin ev oyun sistemi Playstation'un yeni versiyonu Playstation II önümüzdeki ay içinde Japonya'da satışa çıkacak. Oyun meraklılarının heyecanla bekledikleri yeni Playstation, aynı zamanda bir DVD okuyucusu. Diğer ülkelerde yaklaşık 450 dolara satılması beklenen Playstation II, kullandığı yeni ses ve görüntü teknolojisi ile oldukça iddialı.

İlk DVD kayıt cihazı

PIONEER, dünyanın ilk DVD kayıt cihazını piyasaya sürdü. Şimdilik sadece Japonya'da satılan cihazın fiyatı, yaklaşık 3 bin dolar. Bu cihaz sayesinde televizyon ve diğer görüntü kaynaklarından tek bir DVD'ye 6-7 saat kayıt yapılabilecek. DVR 1000 adlı ürün, yakın zamanda ABD ve Avrupa'da da piyasaya sürülecek.

Top

arkadaş

NASA astronotları için geliştirilen bu özel top, aslında bir çeşit robot. Yerçekimsiz ortamda, kendi enerjisi ile havada kalan ve yön değiştiren bu küçük robot, NASA astronotları için hayati önem taşıyor. Çünkü, bu robot, uzay aracı içinde ve dışında, sürekli astronotun başı üzerinde uçarak sağlık durumunu izliyor. Kan basıncı, solunum ve oksijen miktarı gibi hayati göstergelerde bir sorun olduğunda hemen gerekli yerleri bilgilendiriyor.

Creativ'in USB modemi

CREATIVE'in bilgisayarlara USB portundan bağlanan yeni modemi, Modem Blaster, Genpacom tarafından Türkiye'de de satışa sunuldu. Çift taraflı ses özelliği sayesinde internet üzerinden telefon görüşmelerinin de eş zamanlı yapılabilmesini sağlayan ürünün satış fiyatı 79 dolar. Ürün, G3 faks standardı sayesinde G2 fakslardan yüzde 50 daha hızlı faks da çekebiliyor.

Oto koltuğuna

popo testi

ÜNLÜ otomobil firması Nissan, araçlarındaki koltuklarda sürücü ve yolcuları rahat ettirebilmek için yeni yöntemler deniyor. Bunlardan biri de, ‘‘popo testi’’. Test, özel olarak hazırlanan bir koltuk ve içine alıcılar yerleştirilen bir pantolondan oluşuyor. Testte, yüksek sürat ve uzun süreli otomobil kullanma durumlarında, yolcunun koltuk ile temas eden bölgelerinde ne gibi rahatsızlıklar ortaya çıktığı belirleniyor. Böylece, koltukta yolcuyu rahatsız eden bölgeler yeniden gözden geçiriliyor ve en konforlu tasarım için çalışılıyor.

Pentium III'ten 5 kat hızlı işlemci

IBM firması, Intel'in Pentium III'lerinden 5 kat daha hızlı bilgisayar işlemci yongası geliştirdiğini açıkladı. ABD'nin San Francisco kentinde devam eden yüksek teknoloji konulu bir konferansta IBM yetkililerince yapılan açıklamada, dünyada şimdiye kadar üretilen en hızlı yonga olduğu bildirilen yeni kuşak teknoloji ürününün, 3,3-4,5 gigahertz hızda çalıştığı belirtildi.

Yeni yongaların mevcut silikon transistor sistemi gibi kullanıldığı, ancak, halen kullanılan en yüksek standartlı yongalardanyarı yarıya daha az enerji harcadığı bildirildi.

IBM yetkililerinin yaptığı açıklamada, bir gigahertzlik yongaların bir yıl içinde piyasaya sürüleceği, 3 ve 4 gigahertzlik yongaların ise 3 ile 4 yıl içinde kullanıcılara ulaşacağı belirtildi.

Yazarın Tüm Yazıları