Mustafa Kutlay: Bir kez sulamayla 12 ay yeşil kalan çim

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

ABD hükümeti desteğinde 20 üniversitenin 40 yıla yakın süren çalışması, yeni bir genetik mucizeye imza attı. ABD Golf Birliği'nin de büyük paralar aktardığı bu çalışmalar sonucu, yılda sadece bir kez su isteyen özel bir çim geliştirildi. Zoysia adlı bu çim sadece su değil, bakım da gerektirmiyor. Bu genetik tohumdan üreyen çimlerin yılda sadece bir kez biçilmesi yetiyor.

Su faturalarını ve bakım masraflarını üçte iki oranında azaltan bu Zoysia çimi, ABD'de başta golf ve spor sahaları olmak üzere pek çok alanda hızla yayılıyor.

Ağustos ayına kadar bir kez su isteyen Zoysia çimi ile ekilen alanlara, her yıl yeniden çim ekmek de gerekmiyor.

Eksi 30 dereceye kadar dayanabilen Zoysia çimi, çok sıcak ve nemsiz havalarda bile yaşıyor ve yeşil rengini kaybetmiyor. Yılın 12 ayı yeşil kalabilen bu çim, ekildikten sonra en geç 45 gün içinde yeşeriyor.

METREKARESİ 50 SENT

Zoysia çiminin bir diğer özelliği ise, fazla güneş almayan bölgelerde de rahatlıkla kullanılabilmesi. Zoysia, gün boyunca sadece 3 saat güneş ışığına ihtiyaç duyuyor.

Zoysia çimi, ekilirken özel bir teknik gerektiriyor. ‘‘Plug’’ adı verilen küçük çim öbekleri halinde satılan Zoysia'nın maliyeti normal çimden çok farklı değil. Normal bir çimin bakım ve sulama masrafları da dikkate alındığında Zoysia, klasik çim tohumlarından çok daha ucuza geliyor. 16 Zoysia öbeği, bir metrekarelik bir alanın çimlendirilmesi için yeterli. 16 öbek Zoysia için ABD'de ödemeniz gereken para ise sadece 50 cent. Yani yaklaşık 280 bin lira.

Zoysia çiminin özellikle yerel yönetimler tarafından talep görmesi bekleniyor. Çünkü, bu çim ile şehir içinde oluşturulan yeşil alanlar, yerel yönetimlerin bakımına muhtaç olmayacaklar. Böylece, şehirler sürekli bakımlı kalan bir yeşilliğe kavuşacaklar.

KIRMIZI ÇİMEN

ABD üniversitelerinin, Zoysia çimi konusundaki çalışmaları hala sürüyor. Genet mühendisleri, yakın zamanda renkli Zoysia çimlerinin de ticari olarak satılabileceğini belirtiyorlar. Böylece, önümüzdeki yıllarda kırmızı veya mavi çimenle kaplanmış bahçeler görebileceğiz.

Ses de var görüntü de

OHEOCHA Design firmasının geliştirdiği bu yeni ses kolonları, tasarımcılardan tam not aldı. D2 adlı bu ses kolonu bir metre yüksekliğinde ve kullandığı özel teknoloji sayesinde, ses dalgalarını en iyi akustik ile verebiliyor. İki adet kolonun ABD'de satış fiyatı 3 bin dolar.

Karanlıkta frizbi keyfi

GLOSPORT adlı bu yeni frizbinin özelliği, karanlıkta da oynanabilmesi. ABD'de 10 dolara satılan bu frizbiler, havada dönme hareketinin yarattığı enerjiyi ışığa çeviriyor.

ABD askerine sanal eğitim

ABD ordusunda pilotlardan sonra, tank personeli de sanal ortamda eğitim görmeye başladı. Özel bilgisayar sistemleri ile desteklenen bu üç boyutlu sanal tank sayesinde, askerler bir hafta gibi bir sürede savaş alanına çıkabilecek duruma gelebiliyorlar.

E-postanızı seslendirin

ALTEC firmasının VoicePod adlı bu cihazı sayesinde, bilgisayarınızla sesli elektronik posta göndermek artık çok kolay. Bir mouse büyüklüğündeki VoicePod, üzerindeki özel mikrofon ve ses sistemi ile hem ses kaydı yapıyor, hem de sesli mesajlarınızı dinlemenizi sağlıyor. Ürünün ABD'de satış fiyatı 115 dolar.

Robot süpürge gerçek oldu

PEK çok firmanın yıllardır üzerinde çalıştığı robot süpürge üretimi, İngiliz Dyson firmasına nasip oldu. İngiltere'de 2.500 sterline satılmaya başlanan DC06 adlı bu robot süpürge, evin içinde kendi kendine dolaşıyor. Ve 50 kadar özel algılayıcı ile zeminde herhangi bir kirlenme belirlediği zaman hemen bunu temizleyebiliyor.

Mobil şok cihazı

KALP rahatsızlığı olanlar için geliştirilen bu yeni cihaz, pek çok kişinin hayatını kurtarmaya aday. Cihaz, özel sensörlerle, hastanın kalp ritmini sürekli takip ediyor. Ve bu ritimde bir anormallik hissettiği zaman uyarıda bulunuyor. PowerHeart adlı cihazın diğer bir özelliği ise, acil durumlarda, vücuda gönderdiği elektrik sinyalleri ile kalbe şok uygulayabilmesi.

Laftan anlayan oyuncak robot

COMANDOBOT adlı bu robot oyuncak, çocuğunuzun sesle verdiği komutları anlayabiliyor. ABD'de 100 dolara satılan Comandobot, ‘‘gel, sağa dön, sola dön, yat, ateş’’ gibi 12 selli komutu yerine getiriyor. Oyuncağın bir sonraki versiyonunda, anlayabileceği sesli komut sayısının 100'e ulaşması bekleniyor.

Tembel patencilere

EĞER fazla enerji harcamadan paten yapmak istiyorsanız, PowerSki adlı bu cihaz tam size göre. ABD'de 700 dolara satılan PowerSki, 12 volt elektrik enerjisi ile çalışan bir çekici. Saatte 25 kilometre hıza ulaşabilen bu çekici ile, yaklaşık 10 kilometre bir mesafe gidebiliyorsunuz.

24 saatte Windows 98 öğrenin

SİSTEM Yayıncılık, Greg Perry'nin Sams Puplishing'ten yayınlanan ‘‘24 Saatte Windows 98’’ adlı kitabını Ali Halaç'ın çevirisi ile Türkçe'ye kazandırdı. Toplam 444 sayfalık kitapta, Windows 98 işletim sisteminin hem İngilizce hem de Türkçe versiyonlarının eğitimi veriliyor. Düzgün Türkçesi ve açık anlatımı ile dikkat çeken kitap, okurlarını 24 derste, ileri düzeyli bir Windows 98'i kullanıcısı yapabilme iddiasında.

Yazarın Tüm Yazıları