Mustafa Kutlay: Bilgisayar konuşmayı çözdü, at ‘acıktım’ dedi

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

ABD'li ve Japon bilim adamları yeni bir teknolojik devrime imza atmaya hazırlanıyor. ABD'de MIT ile Japonya'da Rikkyo Üniversitesi'nde paralel çalışılan bir proje sayesinde, insanlarla hayvanların konuşarak anlaşması mümkün olabilecek. Yaklaşık 7 yıldır üzerinde çalışılan proje, atlar üzerinde olumlu sonuç verdi. Bilim adamları, özel bir bilgisayar yazılımı ile atların düşüncelerini okuyarak bunu bir eylemin ifadesi haline getirmeyi başardı.

Projenin bugün geldiği noktada, atların acıkma, acı ve sinirlenme gibi temel davranışları bilgisayar ortamında algılanabiliyor. Özel bilgisayar yazılımı, atların bu davranışlarını bilgisayar ortamında insan sesine dönüştürüyor.

DÜŞÜNCE OKUMA

İnsanlarla hayvanların konuşarak anlaşmasını sağlamaya yönelik bu projede, bir süredir bilgisayar ortamında insan düşüncesini okuyan tekniklerden yararlanılıyor. Hayvanların vücutlarına yerleştirilen özel sensörlerle, sinir ve kas hareketleri algılanıyor. Sensörler, hayvanların deri yüzeylerine konulabildiği gibi, küçük bir operasyonla deri altına da yerleştirilebiliyor.

Bu sensörler, beynin yaydığı özel bir dalgayı da hissedebiliyor. Hayvan vücudundan algılanan bu bilgiler, özel bir bilgisayar yazılımı ile tercüme edilerek, seslendiriliyor. Böylece, ilk olumlu sonuçların alındığı deneylerde atlar ‘‘acıktım’’ demeyi başardı.

Bilim adamları, atların yanısıra köpek, yunus ve fok balıkları üzerinde yapılan deneylerde de ilerleme sağlandığını belirtiyorlar.

İNSANI ANLAYACAKLAR

Bu yeni teknoloji hayata geçtiğinde, sistem sadece hayvanların düşüncelerini insan diline çevirmekle kalmayacak. Bilgisayar ortamında, insanların söyledikleri de belli ölçüde hayvanların anlayabileceği ses ve titreşim sinyali haline getirilebilecek.

Bilim adamlarının yüzmilyonlarca dolar harcadığı bu teknoloji sayesinde artık evimizdeki kedi veya köpeğimizle konuşarak anlaşmamız mümkün olacak. Kediniz, karnı acıktığında veya biryeri ağrıdığında bunu rahatlıkla anlayabileceksiniz.

Dizüstü için katlanır masa

EĞER bir dizüstü bilgisayarınız varsa, pek çok yerde bunu kullanmak sorun olabilir. ABD'de 189 dolara satılan bu ürün sayesinde, heryerde evinizin rahatlığında bilgisayar kullanabilirsiniz. Katlandığında bir dizüstü bilgisayar formuna giren bu masa, açıldığı zaman geniş bir çalışma masası haline geliyor.

DVD'li kamera

RCA firmasının 2001 yılında piyasaya sürmeye hazırlandığı bu kamera, dizaynı kadar kullandığı teknoloji ile de dikkat çekiyor. Çünkü, bu kamera görüntüleri DVD'ye kaydediyor. Böylece, bir DVD diskine 8 saate kadar kayıt yapmak mümkün olabiliyor.

Televizyonlu ayna

SABAH banyonuzda bulunan aynada güne hazırlanırken, bir taraftan da televizyon izlemek isterseniz bu ürün tam size göre. RCA firmasının konsept ürünü, büyük bir ayna ve bu aynanın belli bir bölgesine yerleştirilmiş sıvı kristal tv ekranından oluşuyor. Ürünün, 2001 yılında piyasaya çıkması bekleniyor.

Galatasaray'a teknolojik çim

UEFA Şampiyonu Galatasaray, yaklaşık 120 milyon dolar harcayarak Ali Sami Yen stadını yeniden inşaa etmeyi planlıyor. Bu proje ile birlikte, sarı kırmızılı ekip, dünyanın en iyi çim sahalarından birine de kavuşacak. Çünkü, yeni statta Agronis Tohumculuk'un Türkiye temsilciliğini yaptığı Stath Ayr adlı özel bir çim sistemi kullanılacak. Normal bir çim sahadan 5 kat daha fazla ağırlığa dayanan ve suyu hızla süzen özel bir mekanizma kullanılan sistemde, bir futbol sahasının çimlendirilmesi için yaklaşık 350 milyar lira harcanıyor. Aralarında Syndey Olimpiyat Stadı'nın da bulunduğu birkaç büyük sahada kullanılan bu sistem sayesinde yeni Ali Sami Yen stadı en yağışlı havalarda bile su tutmayacak ve çimleri hiçbir zaman kelleşmeyecek. Önümüzdeki günlerde Galatasaray Sınai Yatırımlar adına Coşkun Peküstün, bu çimi görmek üzere Avusturalya'ya gidiyor.

Su geçirmeyen oto teybi

ÜSTÜ açık bir otomobil veya tekne sahibi iseniz, aniden bastıran bir yağmur, aracınızdaki müzik sistemi için en büyük risk. Clarion firmasının yeni teybi XMD1 tamamen su geçirmez olarak tasarlandı. Sadece kaset çalan modeli 390 dolar.

Dijital tost

DENKO adlı firmanın geliştirdiği yeni ürün, reklam dünyasında da yeni bir platform yaratıyor. ‘‘Sandwich Walker’’ adlı bu ürün, 3.5 kilo ağırlığında sırta asılan elektronik bir reklam panosu. 5 saat dayanabilen özel bir pille kullanılan ürünü sırtına takan insanlar, sokaklarda dolaşarak, sesli ve görüntülü reklam yapabiliyorlar.

Word 2000 artık çok kolay

ALFA Yayıncılık, Microsoft Word 2000 için Türkçe kullanım kılavuzunu satışa sundu. Toplam 566 sayfalık kitap, bu hacmi ile en kapsamlı Türkçe Word 2000 başvuru kaynağı olarak gösteriliyor. Dr. Cahit Akın tarafından derlenen Word 2000 Türkçe Sürüm Kullanım Kılavuzu, etkin konu düzenlemesi ve pedagojik anlatımı ile dikkat çekiyor. Kitapta, yeni Word ile yapılabilecek herşeyin en detaylı açıklamalarının yanısıra, birçok püf noktası bulmak da mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları