Mustafa Ertuğrul Aker'e anma

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Ertuğrul Akere anma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2018 11:07

Mustafa Ertuğrul Aker'e anma

Haberin Devamı

 

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA'nın Kaş ilçesinde Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'i anmak amacıyla yürüyüş düzenlendi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ın Meis Adası'na toplarıyla baskın düzenleyen, tarihteki ilk uçak savaş gemisi olan İngilizlere ait 'Ben My Chree' gemisini batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, olayın 101'inci yılında yürüyüşle anıldı. Yürüyüş Kaş Kaymakamlığı'nca ortaya çıkarılan Mustafa Ertuğrul Aker'in üç bataryasını katırlarla taşıdığı Bayındır Mahallesi'nden geçen yolda yapıldı. Yolun tespit edilen 3 kilometrelik yolunda yüründü. Yürüyüşe Kaymakam Bilgihan Bayar, Belediye Başkanı Halil Kocaer, Emniyet Müdürü Halil Baydemir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, Sahil Güvenlik Bot Komutanı Üsteğmen Ferhat Kan, Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir, daire amirlerinin bulunduğu yaklaşık 50 kişi katıldı.

Yürüyüşe katılanlar Türk bayraklarıyla yürüdü. Yürüyüşün sonunda Kaymakam Bilgihan Bayar, Mustafa Ertuğrul Aker'i ve 'Birinci Meis Baskını' adıyla tarihe geçen Meis Adası bombardımanını anlattı. Bayar, "Topların yürütüldüğü bir yoldan bahsediliyordu. 1917 yılında yapılan bir yol. Neden bu yol yapılmış? O dönemde Kaş'ta Rum azınlığı olan Yunanlılar var. Meis'te de aynı şekilde var. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul toplarını gizlemek için Bayındır'ın arkasındaki bu vadiyi kullanıyor. Tarihçilerin gelip bu yolu tescillemesi gerekiyor. 1917 yılında Çanakkale cephesi kapanınca, bir kayda göre Denizli'ye ardından Aydın'da görevlendiriliyor. Hemen akabinde buraya geliyor. O dönemde 'Ben My Chree' adlı bir İngiliz savaş gemisini batırıyor. Bugün de o batırma olayının 101'inci yıldönümü. Birkaç arayla 'Paris 2' ve 'Alexandra' adlı gemileri Kemer'de batırıyor. Biz de bundan sonra Mustafa Ertuğrul'un ölüm yıldönümünde Kaş merkezde anıp, bu yolun tescillenmesinin akabinde her yıl Mustafa Ertuğrul'u anma yürüyüşü yapacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!