Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Mustafa Çağlayan

1973 Erzurum-İspir doğumlu Mustafa. Onunla Avrasya’da koşmaya başlamadan hemen önce tanıştık.

Haberin Devamı

14 yaşında Erzurum’dan Kocaeli-Darıca’ya gitmişler. Şartlar gereği okuyamamış. Hemen çalışmaya başlamış. 1993’te askere gitmiş, 1995’de terhis olmuş ve Darıca’ya dönüp çalışmaya devam etmiş. İnşaat işleri yapmış. 1997’de evlenmiş. Rusya’da iş çıkınca, Moskova’ya gitmiş çalışmaya.
Bir sene sonra, 5. kattan asansör boşluğuna düşmüş.
Hayat o an durmuş.
Omurilik felçlisi olmuş. Tedaviler başlamış.
Kaza sonrası tüm hayatı değişmiş tabii. Hayat yoluna birlikte çıktığınız insanlar, yolun yarısına gelmeyi bırakın, daha başında da bırakabiliyorlar. Herkesin kendine göre var bir haklı nedeni.
Eşinden ayrılmış. Abisinin ailesiyle yaşamaya başlamış. Kolay değil ki.
Abisiyle de birbirlerini kırmadan, yanlarından ayrılmış. Ayrı yaşamaya başlamış.
11 yıl yalnız yaşadıktan sonra, iki yıldır Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin İstanbul-Gürpınar’daki Hüsnü Ayık Bakım Evi’nde yaşıyor.
Avrasya’da bizimleydi Mustafa. Ben de onu iterek koşan ekipteydim. “Bana kendini anlatır mısın, yazmak isterim” dedim. Gülümseyerek, “Anlatsam anlatılmaz, bitmez ki!” dedi. Bu kısa, ama aslında çok şey anlatan satırları yollamış bana.
Avrasya’da adımları olduk Mustafa’nın. Beraber koşarken, onu iterken yani, hep gülümsedik. Bazen itiyoruz, bazen de ellerinden tutup çekiyoruz ki iten arkadaşımızın yükünü hafifletebilelim. Yollarda el ele, adım adıma gidiyoruz.
Hayatın elinden tutuyoruz sanki...
İşte böyle.
Yonca “ince çizgi”

Haberin Devamı

Tansu ne dedi?

Tansu efsane bir insandır. Tansu Özkök. Anlatılmaz, yaşanır. Ben nasıl TEGV için koşuyorsam, Gülümsün de, en yakın arkadaşım, Adım Adım’la TOFD için, engelli arkadaşlarımıza hareket özgürlüğü kazandırma amacıyla, akülü sandalye için koşuyor. Biz Avrasya’dan sırılsıklam ama mutlu döndüğümüzde şöyle demişti Tansu:
“Biz zamanında devrim yapıyorduk, siz de koşuyorsunuz! Başka türlü müthiş bir devrim yapıyorsunuz işte!”
O gün bu sözler çok anlamlıydı. Ama emeklerimizin depremde anında işe yaradığını görünce, bu sözler daha da büyük anlam kazandı. Çünkü öyle. Bir şeyler olmadan önce önlem almaya, hazır olmaya yönelik hareket içinde olmalıyız. Bu bilinci yaymalıyız bu ülkeye!
Yonca “budur”

Haberin Devamı

Güzel haberler de var

ADIM ADIM Oluşumu olarak desteklediğimiz Sivil Toplum Kuruluşları şu anda deprem bölgesinde neler yapıyor bir bakın:
TEGV
TEGV’in Van Merkez’de bir eğitim parkı, Çatak, Muradiye ve Erciş’te öğrenim birimleri var. Binalarda ufak hasarlar var. Şu anda bu noktalar faaliyetlerini yürütemiyorlar ama Van Eğitim Parkı, valiliğin talebi üzerine yakınlarda bulunan bir kız yurdunun öğrencilerine ev sahipliği yapıyor. Eğitim Parkı’nda barınanların temel ihtiyaçlarını TEGV karşılıyor.
Gölcük depreminden sonra doğan Ateşböceği projesi var biliyorsunuz. Hani istediğiniz yere götürebildiğimiz TIR’dan okullar. Şu anda bir Ateşböceği, Van’a doğru yolda. Geçici barınma noktalarındaki ailelerin çocuklarına yönelik etkinlikler gerçekleştirecek. Van ve çevresindeki TEGV gönüllüleri, depremzede çocukların rehabilitasyonu için çalışacak.
Aldığım en güzel haberlerden biri bu oldu işte.
TEGV’e 1 çocuğun 1 yıllık eğitimi için 60 TL bağışlamak yeterli. Bilginize.
Hesap Sahibi: TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı)
Banka: Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Hesap IBAN: TR 740006701-000000001000000

Haberin Devamı

TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı)
Adım Adım koşucularının desteklediği Hakkari, Malatya, Diyarbakır ve Erzincan’da yaşayan TOG gençlerimiz, depremin ilk gününden itibaren Van’da çalışmalara başladılar. İlk önce yerel yönetimle irtibata geçildi, neler yapılabileceği konuşuldu. Sonra Erçiş’ten depremin merkezine yakın köylere gidildi. 2 bin haneye destek vermeye çalışıyor gençlerimiz. Gençlerimizin sosyal sorumluluk sahibi olmaları için kurulan TOG’un çatısı altında, üç yıldır bizim de desteklediğimiz gençlerimizin Van’da organize şekilde çalışıyor olmaları çok gurur verici.

TOFD (Türkiye Omuriliği Felçlileri Derneği)
Avrasya Maratonu’nda toplanan bağışlar ile alınan akülü sandalyelerden iki tanesi Van’a gönderiliyor. Van’dan sadece iki tane talep vardı çünkü ve bu hemen karşılanıyor. Bu iki kişi Cemal Sarıtaş ve Muhlis Patır.
Bunun dışında TOFD depremzedelere verilmesi için 10 adet manuel sandalyeyi de kriz masasına göndermiş bile.
Yukarıda adı geçen derneklere destek olmak isterseniz ya da ulaşmak isterseniz, hepsine aşağıdaki web sitesinde bulunan bilgilerden ulaşabilirisniz.
www.adimadim.org
Yonca “dolu dolu”

Yazarın Tüm Yazıları