Mustafa Ayaz'ın renk ve çizgi aşkı

İstanbul sanat dünyasına yön vermeye çabalayanların, Ankaralı ressamlardan pek hoşlanmadıklarını herkes bilir ama kimse nedense bunu açıkça söylemez, yazıya dökmez.

Haberin Devamı

Yön vericiler istedikleri kadar çabalasınlar, İstanbul’da da plastik sanatlara ilgi duyanların pek çoğunun işyerleri ve evlerindeki duvarları Ankaralı ressamların eserleri süsler. Çünkü başkent Ankara, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün teşvikiyle çağdaş Türk resminin temel taşlarını oluşturan ressamları çıkarmıştır. Hayatta olanları bir an düşündüğümde Adnan Turani, Turan Erol, Mustafa Ayaz, Yalçın Gökçebağ, Habip Aydoğdu hemen aklıma gelen isimler.
İşte bu isimlerden Mustafa Ayaz, her yıl sonu geleneksel hale getirdiği “Eski yıla veda, yeni yıla merhaba” özelliği taşıyan sergisini geçen perşembe günü Balgat’ta kendi adını taşıyan müzede açtı. Ayaz hoca, plastik sanatlara olan aşkını bir kez daha ilan edercesine sergiye “Renk ve Çizginin Aşkı” ismini vermiş.
Sakin olur diye açılıştan bir gün önce sergiyi gezdim. Eserler müze duvarına asılmış, fiyatlandırma yapılmıştı. Sergiyi gezdiğim gün, Ayaz’ın müzede ders verdiği güne denk gelmişti. Kendisini rahatsız etmedim. Ayaz hoca yine döktürmüştü. Muhteşem portreler, dans eden kadınlar, farklı tarzda natürmortlar ve geçmiş yıllara göre daha farklı desen çalışmaları...Bu sergide de resimlerin Mustafa Ayaz hamurundan oluştuğunu görüyorsunuz. Ayaz’ın kimseye özenmeden, güzel resim çıksın diye kaygı duymadan, kendisine özgü çizgi ve boyalarını tuvale yansıttığını anlıyorsunuz. Fiyatlara baktığınızda, Ayaz’ın sergide iki resimden kopmak istemediğini hemen anlıyorsunuz. Birçok kez kendisine şaka yoluyla söylediğim, “Hocam, bir gün lotoda kazanırsam, sizinle hiç pazarlık yapmadan bu resmi satın alacağım” cümlesini o resimlerin karşısında yine kendi kendime mırıldandım. Sergiyi gidip gezerseniz, hangi eserleri kastettiğimi anlayacaksınız.
Ayaz’ın sergisi 31 Ocak 2017 tarihine kadar açık. Sergiye gittiğinize müzeyi de gezmeyi ihmal etmeyin. Çünkü daha önceki söyleşilerimizden biliyorum ki, Ayaz önümüzdeki yıl 10 yaşına girecek olan müzeye büyük önem veriyor. Haklı olarak özellikle de sanat dünyasının yeterli ilgiyi göstermemesinden şikayetçi. Ayaz’la ilgili daha önceki yazılarımda dile getirdiğimi, bir kez daha vurgulamak istiyorum: “Ankara’daki güzel sanat liseleri ve fakültelerinden kaç öğrenci gidip o muhteşem müzeyi gördü, merak ediyorum. İnanın Avrupa’nın herhangi bir kentindeki böyle bir müzenin önünde her gün kuyruklar oluşurdu.”
Emin olun kasvetli günlerden geçtiğimiz bugünlerde sanatsal etkinliklere ağırlık vermeniz, yeniden yaşam sevincinizi, geleceğe dönük umutlarınızı artıracak; bugünlerin de geçeceğini, her karanlığın sonunda mutlaka aydınlık günlerin geleceğini, asla umutsuzluğa kapılmamanız gerektiği düşüncenizi çoğaltacaktır. Umudunuzu yeşertmek için Ankara’da uğrayacağınız adreslerden birisi de Mustafa Ayaz Müzesi olsun.

Haberin Devamı

CEMİL EREN’İ KAYBETTİK

Haberin Devamı

Yukarıda Ankara’nın Cumhuriyet sonrası çağdaş Türk ressamlarının yetişmesindeki öneminden bahsetmiştim. İşte geçen hafta bu önemli ressamlardan birisini kaybettik. Ressam Cemil Eren’i de sonsuzluğa uğurladık. Şefik Kahramankaptan, onun için yazdığı veda yazısında Eren’i “Beyazların Egemeni” diye tanımlamış. Kahramankaptan’ın Eren’in hayatını çok güzel özetleyen yazısından bir bölümle bu haftayı noktalayalım:
“...Çok özel bir insandı Cemil Eren. Askeri Ortaokul öğrencisiyken, resim öğretmeni hocası Şemsettin Arel’in özendirmesiyle resme ilgi duymuş, bol bol tüfek, tank, top resmi çizmişti. Askeri Lise’de ilgisi daha da yoğunlaşmış, Harp Okulu’nu bitirdiğinde ise askerlik mesleğini yapamayacağını anlayarak teğmen iken ordudan ayrılmıştı. Artık hayatında resim ve plastik sanatlarla ilgili çeşitli işler yer alacak, deyim yerindeyse hayatını sadece bu işleri yaparak kazanan Cumhuriyet döneminin ilk kişilerinden biri olacaktı...”

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Erol Akyavaş- 9 Aralık’ta açılacak (Galeri Nev/GOP), Zeki Serbest-25 Aralık’a kadar (Stillife/ Yıldızevler), Ömer Lütfi Çetin- 17 Aralık’a kadar (Gözde Sanat/A. Ayrancı), Abdullah Ayaydın-Yarın açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Mehmet Ali Doğan- 10 Aralık’a kadar (Galeri Akdeniz/ Yıldızevler), Hülya Ulaş Feyzioğlu- 20 Aralık’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Birsen Salahi-10 Aralık’a kadar (Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Işıl Özışık-10 Aralık’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Orhan Umut (resim)-Murat Yıldırımçakar (heykel)- 10 Aralık’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Süreyya Atalay- 6 Ocak 2017’ye kadar (Atlas Sanat/Cinnah Caddesi), Vahap Taşkınsoy-Sadık Kınıkoğlu- 15 Aralık’a kadar (Emin Antik/Kale), Burak Şahin- 30 Aralık’a kadar (Krişna Sanat/Çankaya), Mehmet Gülbulak- 9 Aralık’a kadar (Ziraat Kuğulu), Nuray Özler Yolcu- 13 Aralık’a kadar (Kursart Sanat/Dikmen), Synergie Karma Sergi-28 Aralık’a kadar (Platform A/Taurus AVM ve Armoni Sanat/Yıldızevler), Karma Sergi-13 Aralık’a kadar (Peker Sanat/Yıldız), Yılbaşı Karma Sergisi- 2 Ocak 2017’ye kadar (Medya Sanat/Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları