Muson DüÄŸünü

Güncelleme Tarihi:

Muson Düğünü
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 30, 2002 09:58

Hindistanlı yönetmen Mira Nair, geçen yılki Venedik Film Festivali'nde büyük ödül Altın Aslan'ı kazanan filmi Muson Düğünü'nde Hindistan'ın yaşamından kesitler sunuyor. Film, Nair'e "Venedik'te filmi büyük ödül kazanan ilk kadın yönetmen" unvanını da getirdi.

Haberin Devamı

Geçen yıl Venedik'teki törende "Sevgili Hindistan'ıma... Bir yaÅŸam sözleÅŸmesi" diyerek  ödülünü alan Nair, Muson Düğünü'nde  (Monsoon Wedding) Yeni Delhi'deki Pencap kültürünü beyazperdeye yansıtıyor. Nair'in,  omuz kamerasıyla çektiÄŸi film, bir yandan yüzyıllar öncesinden gelen geleneklerini kaybetmeyen diÄŸer yandan da 'internet çağına ayak uyduran Hindistan'dan insan manzaraları sunuyor. Â

Nair, "Kelimenin tam anlamıyla ev yapımı bir film" diye tanımladığı Muson Düğünü'nde, bölge insanının iç dünyasını ve bunu en coşkulu biçimde dışa yansıtan bir sosyal olay olan düğünü odak noktasına yerleştirmiş. Filmin senaryosunda, Nair ile aynı çevrede doğup büyüyen Sabrina Dhawan'ın imzası var.

Muson Düğünü'nde olaylar, romantik muson yağmurlarının başladığı dönemde geçiyor. Kızlarını görücü usulüyle evlendirmeye karar veren Verma ailesinin üyeleri Hindistan'ın çeşitli yerlerinden gelip Yeni Delhi'de buluşurlar. Birbiri ile kesişen beş ayrı hikayeyi, sevginin farklı yönlerini, sınıf ayrımlarını ve geleneksel ahlak anlayışını da gözardı etmeden anlatıyor Nair.

HAYATIN SARHOÅž EDEN LEZZETÄ°

Haberin Devamı

Nair, filmini omuz kamerasıyla çekmeyi  "çok çalışır, çok eğlenir, hayatı dolu dolu yaşarlar" diye tanımladığı Pencab halkının yaşamını gerçeğe uygun biçimde yansıtmak için tercih etmiş. 

Sınırlı bir bütçeye sahip olan Muson Düğünü'nün çekimleri bir ayda tamamlanmış.  Nair "Aktörlerden hayatlarının altı haftasını istedim, bunun iki haftası da tekrarlar içindi. Her gün bir buçuk saat yoga yapıyordum aslında tüm ekip yapıyorduk, ardından yağmur çamur demeden onbeş saat çalışıyorduk" diyor.

Çekimlerdeki bu sıcak ortam, Nair'in ailesinin birçok yönden katkılarıyla daha da samimileÅŸti. Hergün, Nair'in annnesinin mutfağından ev yapımı yemekler sete gönderiliyordu, hatta çekimde kullanılan çoÄŸu kostüm, mobilya, tablolar, ve mekanlar ailesi ve arkadaÅŸları tarafından verildi. Yönetmen de  bunlara istinaden filmi için "tamamen ev yapımı bir film denebilir" diyor.Â

Son olarak da Mira Nair filmi için şu sözleri söylüyor: "Eğer Muson Düğünü, masti'yi yani hayatın sarhoş eden lezzetini seyirciye hissettirebiliyorsa, o zaman işimi yapabilmişim demektir"

Haberin Devamı

HİNT SİNEMASININ VAZGEÇİLMEZ UNSURU: MÜZİK

Filmin tamamı neşeli müziklerle dolu:  Modern Hint pop müziği, jazz ve aşk şarkıları bir Pencap düğününün tüm özelliklerini yansıtan en önemli özelliklerden. Filmin ana şarkısı Sukhwhindara Sing tarafından bestelenip seslendirildi.  30 dakikalık fon müziğini ise Kama Sutra'nın da müziklerini yapan olan Mychael Danna'nın imzasını taşıyor. Filmde ayrıca Nair için özel bir yeri olan eski şarkılardan derlemeler de var.

FÄ°LMÄ°N KONUSU

Hindistan, Yeni Delhi'de oturan Verma ailesi, kızları Aditi'yi, Amerika'da yaşayan aile dostlarının mühendis oğlu Hemant ile evlendirmeye karar vermişlerdir. Aslında görücü usulüyle evlendirilmeye, yapı itibariyle ters düşen Aditi, evli bir spiker olan Vikram ile yaşadığı aşkın geleceği olmadığını görür ve hayatına bir düzen vermek için ailesinin bu kararını kabul eder.

Haberin Devamı

Düğün hazırlıkları bütün hızıyla devam ederken ailenin diğer ülkelerde yaşayan dostları ve akrabaları da teker teker Vermalara gelir. Bütün bu buluşmalar eski günleri hatırlatıp, eğlenceli anlar yaşatırken, Aditi'nin kuzeni Ria'nın yıllardır içinde taşıdığı tatsız bir olayı açığa çıkarmasına neden olur.


FÄ°LMÄ°N KÃœNYESÄ°
Yönetmen: Mira Nair
Senaryo: Sabrina Dhawan
Oynayanlar: Naseeruddin Shah, Vijay Raaz, Lillete Dubey, Shefali Sheety, Tilotama Shome, Vasundhara Das, Kulbhushan Kharbanda, Roshan Seth, Parvin Dabas, Soni Razdan, Neha Dubey
Resmi Sitesi: www.mirabaifilms.com

Gösterildiği sinemalar
* Ä°stanbul
Altunizade Capitol
12:00 14:30 17:00 19:30 22:00

Haberin Devamı

BeyoÄŸlu Alkazar
12:00 14:15 16:30 18:45 21:15

Kadıköy Broadway
11:00 13:30 16:00 18:30 21:15

Mecidiyeköy Odeon Cineplex
11:30 14:00 16:25 18:50 21:15 C/CTESI: 23:45

Nişantaşı Movieplex
10:45 13:00 15:30 18:00 20:30 C/C.TESÄ°/PZR:23:00

ÅžiÅŸli Movieplex
11:45 14:15 16:45 19:15 21:45 C/Ctesi/pazar:24:00

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!