Müslüman ismiyle dünyaca ünlü olabildiğim için gurur duyuyorum

Güncelleme Tarihi:

Müslüman ismiyle dünyaca ünlü olabildiğim için gurur duyuyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 00:00

1993’ten beri tasarım yapmadığı marka kalmadı. Saat, bina, aydınlatma, gözlük... Bugüne dek 1000’e yakın tasarım yapan Karim Rashid şimdi de Şölen’in bayramlık çikolatası Milango’yu ambalajından içeriğine kadar baştan tasarladı. Tasarım sürecini herkesten önce dinlemek için onu New York’taki evinde hatta çalışmaktan zevk aldığı yatağında ziyaret ettim

Haberin Devamı

Nasıl oluyor da tasarladığınız her şeye bakınca “İyi de bu neden benim aklıma gelmedi” diyoruz. Gerçekten neden başkasının değil de sizin aklınıza geliyor?
- Sanatçıların en iyi olduğu noktalardan biri başka insanların görmediğini görmektir. Biz geleceği değil şimdiyi görürüz ama bizim dışımızdakiler geçmişi görür ve tekrarlar.

Seks tasarım mantığınızın neresinde duruyor? Tasarladığınız her objenin çok seksi olduğunu düşünüyorum...
- Bu tamamen sizin bakış açınız. Benim işim gördüklerimi hümanize etmek üzerine kurulu. İnsanların arzularını ön planda tutarak tasarım yapıyorum. Bugüne kadar 116 ülke gördüm. Esasında yok birbirimizden farkımız. Hepimizin benzer ihtiyaçları ve benzer arzuları var.

Bu kadar yaratıcı olmanızı annenize mi babanıza mı borçlusunuz?
- DNA’mdan kaynaklandığı kesin. Babam sinema ve televizyon filmleri için set tasarlardı. Annemse İngilizce öğretmeni. Hatta soyadı England’dı (İngiltere). Babam Müslüman, annem Katolikti.

Haberin Devamı

KEKELEMEKTEN KORKUYORUM

Mutlu bir çocuk muydunuz?
- Kesinlikle problemli bir çocuktum! 4.5 yaşıma kadar konuşamadım. Bu yüzden dünyadan nefret ediyordum. Yatağımın altına saklanır saatlerce çizim yapardım. Konuşmaya başladım; bu sefer de kekemeydim. Senelerce konuşma terapisine gittim. Komik bir şey söyleyeyim mi? Üniversitelerde ders verirken hâlâ kekelemekten korkuyorum.

İsminizin Kahireli ve farklı olması size mesleki bir avantaj getirdi mi?
- Tam tersini düşünüyorum. Çünkü Müslüman bir ismin bu meslekte başarılı olması çok zor. Ben en çok bu yanımla gurur duyuyorum. 20 yıl önce New York’ta bir tasarımcı, “Hiç şansın yok, kesinlikle bu isimle tasarımcı olamayacaksın” demişti.

Beyaz ve pembe giyiniyorsunuz, doğayı sevmiyorsunuz, tarihten nefret ediyorsunuz, “Şiir öldü” diyorsunuz... Bunları dikkat çekmek için mi yapıyorsunuz?
- Hayır. Dürüstüm. Doğa sevgisinin abartılmasına karşıyım. Çünkü doğa dediğiniz kavram manzara anlamına gelmiyor. Doğa çok yıkıcı ve vahşi.

Bu yüzden daha düne kadar evcil hayvanlara da karşıydınız. Şimdi bir köpeğiniz var. Ne değişti?
- Evlendim. Bir kadın isterse her şeyi değiştirebilir. Bana, “Evdeki bütün eşyalar sana ait. Tek şey istiyorum: O da bir köpek” dedi ve ikna oldum. Ama bakımı kolay olanı tercih ettim. Genetik değişime uğramış bir köpek bu. Poposunda bir mikroçip var. Bu sayede yerini tespit ediyoruz, sağlığını hatta nefes alışverişini kontrol ediyoruz, tüy dökmüyor, alerji yapmıyor, kokmuyor.

Haberin Devamı

Nedense çok yaratıcı adamların libidosunun yüksek olması beklenir. Siz de öyle misiniz?
- Evet, benim de libidom çok yüksek. Zaten birine aşık yaptığınız seks sizi kesinlikle kreatif kılar.

Sağlıklı beslenmeye ve spora neden bu kadar düşkünsünüz?
- Çünkü geçen yıl bir kolon kanseri atlattım. Üstelik hayatım boyunca sigara ve içki içmememe rağmen... Doktoruma sordum, “20 yıldır çok sağlıklı yaşıyorum. Neden kanser oldum?” diye. Cevabı ders niteliğinde: “Öyle yaşamasaydın şimdiye kadar çoktan ölmüştün!”

EN İYİ TASARIM YATAKTA YAPILIR

-Tasarım ritüeli: Elektronik müzik ve iyi bir kahve.
-En iyi tasarım mekânı: Galiba yatakta. Bütün güzel şeyler yatakta çıkmıyor mu zaten? Rüya görmeyi seviyorum. Bazen işlerimi de rüyamda görüyorum.
-En çok satan tasarımı: Bobble... Bir su matarası. İçerken suyu filtre ediyor. 65 ülkede kullanılıyor. Sadece bu sene 31 milyon adet sattı. Fiyatı 10 dolar.

Haberin Devamı

KÜÇÜK KAÇAMAĞIM ÇİKOLATA

Milango’nun ismi bir kelime oyunu... Tasarımı dört ay gibi kısa bir sürede bitti. Çikolata hayatımdaki tek tatlı. Benim küçük kaçamağım. Özellikle siyah çikolatadan büyük keyif alıyorum. Milango’nun portakalla bitter’ine de bayılıyorum. Ama reçetesine bile müdahale ettim.

TASARIMI DEMOKRATİKLEŞTİRİYORUZ

Şölen’in CEO’su Elif Çoban:  Karim Rashid’le bu ikinci buluşmamız. Şimdi de lüks sektörüne hitap eden özel bir çikolata çıkardık. Dünyanın ilk tasarım çikolatası için işbirliği yaptık. Şimdi ikinci perdeyi daha geniş kitlelerin satın alacağı süpermarketlerde satılacak Milango için oynuyoruz. Tasarımı demokratikleştiriyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!