Müslüm Baba'nın sandığı

Bir şarkıyı birinin sesinden dinlemeye alıştığınızda, o yorumu sevip kabullendiğinizde, başkasından dinlemekte güçlük çekersiniz.

Haberin Devamı

Birinin bir şarkıyı diğerinden “daha iyi” okumasına neden olan unsur; o şarkıya neler kattığı, o şarkıyı söylediğinde yarattığı farktır aslında. Eğer yorum iyiyse önünde sonunda alışır, seversiniz.


Eskiden, “Şu şarkıyı falancadan başkası bu kadar iyi söyleyemez” diye geçerdi sıkça aklımdan. Şimdi ise Müslüm Gürses kapısını hep açık tutuyorum. Hatta aklımdan geçen şarkıyı Müslüm Baba seslendirmemişse henüz, zihnimde onun yerine ben söylüyor ve yine beğeniyorum, yine beğeniyorum.


Bundan uzun zaman önce Teoman şarkılarına getirdiği yorumu dinlediğimde, Gürses’in pop şarkılarını yorumladığı bir albüm çalışması önerisi getirmiştim. Derken “Aşk Tesadüfleri Sever” geldi. Dört dörtlük bir proje, hakkıyla kotarılmış bir işti. Ticari karşılığını da almış olmalı ki bugün o projenin devamı denebilecek yeni bir albüm; “Sandık” piyasada.

Haberin Devamı


İlk albümün müzik prodüktörlüğünün üstesinden ustalıkla gelmiş ikili Ender Akay ve Sunay Özgür, “Sandık”ta da harika bir iş çıkartmışlar. Müslüm Gürses’in yorumlayacağı şarkıların seçimleri de, sanatçının klasik olmuş şarkılarının yeni düzenlemeleri de dört dörtlük. Yaylılardan vazgeçilmemiş olması, öte yandan kıvamın tutturulması da şarkıların iskeletini dimdik ayakta tutuyor. Davullarda Volkan Öktem olduğunu da belirteyim.


Bir dönem, seçkinci müzik adamlarının nedense burun kıvırdığı Müslüm Baba’nın ne kadar büyük bir yorumcu olduğunun geniş kitlelerce anlaşılmasına katkıda bulunan ve her iki projede emeği geçen herkesi kutlamak gerek.


“Sandık”ın çıkış şarkısı, “Sarıl Bana” bir Ajda Pekkan hiti malumunuz. Hareketli bir parça olan “Sarıl Bana”, Müslüm Gürses’in karizmatik yorumuyla yere sağlam basıyor. Gürses’le düet yapan Öykü Gürman’ın yorumu da farklı bir enerji katmış şarkıya. Öykü Gürman dediğim, Flamenko yorumlarıyla kısa sürede ünlenen Öykü-Berk’in Öykü’sü. Öykü ve Berk ilerde bu Flamenko meselesine devam edecekler mi bilmiyorum ama, Öykü’nün ses rengi, sahne elektriği ve rahatlığı kendisini başka projelerde yer almaya mecbur bırakacakmış gibi geliyor bana.

Haberin Devamı


“Benim Meselem”, “Bu Şehirde Yaşanmaz” ve “İtirazım Var” albümde yer alan Müslüm Gürses şarkıları. Bence kayıt ve yeni düzenlemeleri ile yeniden seveceksiniz. “Fikret Kızılok’tan başkasından dinlemeyi sevmiyorum” dediğim “Gönül”deki yorumuyla yine lafımızı yutturuyor bize Müslüm Baba. Kenan Doğulu’dan “Tutamıyorum Zamanı”, Sezen Aksu’dan “Vazgeçtim” ve “Sorma” ise yorumladığı diğer şarkılar ustanın. Özellikle Sezen Aksu şarkılarının düzenlemelerini çok beğendim. Bir de “İtirazım Var”ın Ceza ile düet yapılan bir versiyonu var ki, onun da illa ki bir klip isteyeceğine
inanıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları