Muş’ta Sağlıklı Yaşam Stantları İle Farkındalık Çalışması

Güncelleme Tarihi:

Muş’ta Sağlıklı Yaşam Stantları İle Farkındalık Çalışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2015 13:44

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR ŞUBESİ SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN STANT KURDU

Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şubesi ekibi, sağlıklı yaşam stantları kurarak farkındalık oluşturma çalışmaları başlattı.
Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şubesi ekibi, sağlıklı yaşam için stantlar kurarak çalışmalara başladı. İlk olarak hükümet konağı içerisinde koca ciğer maketi, sigara bırakma, kilo ve endeks ölçümü gibi çalışmaların yapıldığı stantlara yoğun ilgi gösterilmeye başlandı. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarda stant kurarak çalışmalarına devam edeceklerini belirten Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Tekin Güler, özellikle kanserle mücadelede noktasında çok ciddi çalışmaların yapıldığını söyledi. Kanserin hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu ifade eden Güler, “Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Bu risk faktörlerinin bilinmesi önemlidir. Tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak, korunmanın önemi artmaktadır” dedi.
Yıl boyunca halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bir plan dahilinde çalışma başlattıklarını kaydeden Güler, “İlimizde bulunan bütün kamu ve özel kuruluşlara içinde Koca Ciğer Maketi, sigara bırakma, karbonmonoksit ölçümü, şeker ölçümü, gaitada gizili kan testlerinin yapıldığı sağlıklı yaşam stantları kurularak farkındalık oluşturulma çalışmaları yapılmaktadır. Özellikle meme kanseri taramaları (kendi kendine meme muayenesi eğitimi, mamografi), rahim ağzı kanseri taramaları (HPV-DNA ve smear alınması), bağırsak kanser taramaları (gaitada gizli kan testi) konularında eğitime ve uygulamalara odaklanılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) çalışmalarına da değinen Güler, “Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Bu nedenle ilimizdeki 40 yaş üstü kadınları meme kanseri, 30 yaş üstü kadınları serviks kanseri ve 50 yaş üstü kadın ve erkekleri kolorektal kanser tarama programı için Hürriyet Polis Merkezi arkası adresinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) ve aile hekimliklerine davet ediyoruz. Bu kapsamda üreme çağındaki yaş gruplarına yönelik rahim ağzı kanseri tarama programı başlatılmış ve ilimizde 2014 yılı Ağustos ayından itibaren HPV-DNA alımına başlanmıştır. HPV-DNA testinin Smear testine göre erken evrede tespiti daha kolaydır ve testi yaptırdıktan sonra 5 yıl tekrarlamaya gerek yoktur. Bu testin yaklaşık maliyeti 250 TL civarında olup, KETEM ve tüm aile hekimliklerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimiz ihtiyaçlarına yönelik olarak halk eğitimleri ve taramalar gerçekleştirmekteyiz. Erken tanıda yaşam kalitesinin artması maddi manevi kazançlar göz önüne alındığında, kanser eğitimleri ve taramalarına karşı halkımızı daha duyarlı olmaya ve katılım sağlamaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!