« Hürriyet.com.tr

Mürekkebi Kurumadan

Hürriyet Haber
X
Çikolatanın Gerçek Tarihi Sophie D. Coe/ Michael D. CoeÇev: Ayşe ÖztekAyrıntı YayınlarıTarihi; Mayaların ataları olan Olmeklere kadar uzanıyor çikolatanın. Kakao bitkisi Yeni Dünya’nın keşfiyle Kolomb tarafından getiriliyor Avrupa’ya. Tanrıların, soyluların bu kutsal yiyeceğini -ya da ilk önceleri sıvı olarak tüketildiğinden içeceğini- üretmek için köleler taşınıyor Afrika’dan. Çikolatanın her ülkede farklı bir macerası var. Bunlardan en ilginci kuşkusuz, günümüzde de çikolatanın en önemli üreticisi olan İsviçre’deki serüveni. Hasta annesi için eczaneden çikolata almaya giden Philippe Fucher, ilk yatırımcısı bu işin. Az bir çikolataya, bir işçinin üç günlük ücreti tutarında bir para verince, kafasına koyuyor bu işi yapmayı. Yine sütlü çikolatanın da mucidi süt tozunu bulan İsviçreli Henri Nestle oluyor. Eşinin ölümüyle yarım kalan kitabı tamamlayan Michael D. Coe, kakaonun serüvenini başlangıcından günümüze anlatırken, pek çok farklı tarifini de aktarıyor. Bir de tüyo vereyim size, en kalitesiz çikolatada yüzde 15, en kalitelisinde de yüzde 70 oranında kakao maddesi olması gerekiyormuş. Kısacası tadı damağınızda kalacak bir tarih çalışması.Pazar Sevişgenleri 3Metin ÜstündağSel Yayıncılıkİlişkiler kardiyoloğu Metin Üstündağ’ın Pazar Sevişgenleri’nin üçüncü cildi bu. Hiç merak etmeyin bu seri test edilip onaylandı. Yani gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz. Sevişgenler’in birinci cildi hakkında Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu’na göre açılan davalar beraatle sonuçlanmıştı. Kadın erkek ilişkilerini hınzırca masaya, pardon yatağa yatıran bir mizahçı Üstündağ. En çok da söylenmeyeni, ama hep akıllardan geçeni söyleyen biri. İçi boş konuşma balonlarını süzgeçten geçirip ağzımızdan çıkanları yazmıyor, ilk ve en doğal hallerini sıralıyor. Kitabını ‘aşkın en ekşın halleri burada’ diye sunuyor Metüst. Ekşınına bir şey diyemem ama, en gerçek hali burada denebilir rahatlıkla.

Kaynak: