Mürefte sahillerine Mavi Bayrak

Güncelleme Tarihi:

Mürefte sahillerine Mavi Bayrak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 16:24

Mürefte sahillerine Mavi Bayrak

Haberin Devamı

 

TEKİRDAĞ,(DHA)- TEKİRDAĞ'ın Şarköy İlçesi'ne bağlı Mürefte Mahallesi sahili, 44 ülkede faaliyet yürüten Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE) belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödül olan Mavi Bayrak'ı almaya hak kazandı. Mavi Bayrak, Mürefte sahilinde törenle göndere çekildi.  

Şarköy Mürefte Sahilinde düzenlenen törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok ve TÜRCEV İzmir ve Kuzey Ege İlleri Temsilcisi Doğan Karataş katıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Mavi Bayrak'ın Tekirdağ sahillerinde dalgalanmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak geldiğimiz noktada gelecek senelerde de diğer sahillerimiz için Mavi Bayrak alacağız. Bizim hedefimiz Şarköy ilçemizin tamamına ve tüm yatırımların sonucu olarak da Marmaraereğlisi'nden Şarköy'e kadar Mavi Bayrak almak. Hizmette çok büyük ataklar yaptık. Belediyemiz bünyesinde Mavi Bayrak çalışmalarını yürüten ekip Türkiye'de 30 büyükşehir belediyesi içinde kendisini kanıtlayan, performans olarak ilk beşe girecek bir ekiptir. Bu kadar kısa süre içerisinde bu kadar proje ve çalışmaların gerçekleştirilmesi bir başarıdır. Bu nedenle mutlu bir Tekirdağ için özveri ile çalışan herkesi gönülden kutluyorum. Biz, bölgemizi, çevremizi ve denizimizi tertemiz yapmaya kararlıyız. Bu anlamda 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren biyolojik arıtma tesisi devreye girecek ve pis sular tertemiz sular halinde doğaya geri verilecek. Hedefimiz 135 kilometrelik sahilimize hiçbir şekilde atık vermeden hizmetimizi tamamlamak olacaktır" dedi.
MAVİ BAYRAK ZOR VERİLİR, KOLAY ALINIR
TÜRCEV İzmir ve Kuzey Ege İlleri Temsilcisi Doğan Karataş, Mavi Bayrak törenini çok anlamlı bir dönemde yaptıklarını belirterek, 
"Dünyada 5 Haziran tarihi her yıl Çevre Günü olarak kutlanıyor. Özellikle sanayi devriminden sonra kentlerimiz kirlilikle mücadele etmeye başladı. Dünyanın kirlenmesinin getirdiği olumsuz etkileri bizler 1960'lardan sonra yaşamaya başladık. Aynı yıllarda çevrenin korunması için büyük mücadeleler de ortaya çıkmaya başladı. Mavi bayrak çalışması da dünya çapında denizlerin korunmasına yönelik global bir hareket olarak doğmuştur. Bu hareketin ilk doğduğu yer Fransa'dır. Oradan Avrupa'ya yayılan hareket artık tüm dünyada yankı bulmuş durumda. Mavi Bayrak çalışmalarının Türkiye'de başladığı tarih ise 1993 yılıdır. Türkiye ilk mavi bayrağını aldığı 1993 yılından bu yana mavi bayrak sayısını her yıl sürekli olarak arttırdı. Bu konuda gururlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Türkiye, bugün sahip olduğu 454 plajla dünyada üçüncü sırada. Bu anlamda hem Başkan Kadir Albayrak'a hem de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Dodurka'ya teşekkür ederim" dedi.

 Mavi Bayrak'ın sadece temiz deniz anlamına gelmediğini belirten Doğan Karataş,  "Mavi Bayrak; yüzme suyu kalitesi, güvenlik unsurları, çevre temizliği gibi hizmetlerle ele alınan 33 kriterin bir araya geldiği çok disiplinli bir yapı. Mavi Bayrak çok zor verilir ama çok kolay geri alınır. Burada önemli olan mavi bayraklarımıza sahip çıkmak…  Sahillerin temizliği konusunda sadece yerel yönetimlere görev düşmüyor, yerel halk da sahillerini korumakla görevlidir" dedi.

Konuşmaların ardından Mürefte Mahallesi sahiline Mavi Bayrak'ın kazandırılması konusunda destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri takdim edildi. Tören, deniz yoluyla getirilen Mavi Bayrak'ın Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından teslim alınması ve göndere çekilmesi ile son buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!