GeriSeyahat Mürefte’de eylül kehribar sarısı kömür karası üzümlerin zamanıdır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mürefte’de eylül kehribar sarısı kömür karası üzümlerin zamanıdır

Mürefte’de eylül kehribar sarısı kömür karası üzümlerin zamanıdır

Yazın sonu geldiğinde, güneşin kızgın ışıkları sarıya döndüğünde, Marmara Denizi kıyılarındaki bağlarda, bağbozumu telaşı yaşanır. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Mürefte şenlik yerine döner. Sabahın alacakaranlığında başlayan bağbozumu, güneş yükselinceye kadar devam eder.

Ardından traktörler, bağ motorları yani pırpırlar çalışır. Kasalardaki üzümler fabrikaların yolunu tutar. Şıranın bereketiyle dolar depolar. Üzümün kokusu sokaklara taşar. Fabrikada sıkıldıktan sonra cibresi yol kenarlarında kurutulur. Eylülün son günlerinde, Mürefte’ye yapılacak bir hafta sonu gezisinde üzümün şıraya, şaraba dönüşümüne tanık olabilir, sahil restoranlarında leziz Marmara balıklarını tadabilirsiniz.

Şarköy’ün Mürefte bölgesi Türkiye’de şaraplık üzüm üretiminin, şarap fabrikası sayısının en çok olduğu bölge. Geçmişte küçük İstanbul olarak bilinen Mürefte’nin adı "Binbirçiçek" anlamına geliyor. Mürefte kokular diyarı bir yerleşim bölgesi.

Birçok medeniyetin kurulduğu bu topraklarda 17. yy’dan bu yana ticaret hayatı hareketli. Mürefte vadilerindeki killi toprak yapısı, dünyanın en büyük kiremit ve tuğla sanayilerinden birinin oluşmasına neden olmuş. 19. yy’da bölgede 40’a yakın tuğla-kiremit fabrikası ve ocağı faaliyette bulunuyordu. Mürefte’de yapılan kiremitler Fransa’nın Marsilya kentine gidiyordu. Bugün dünya çapında isim yapmış Marsilya Kiremiti, Mürefte’den gelmekteydi. Rusya’da Kızılmeydan’da bulunan yapıların kırmızı tuğlalarının Mürefte’den gitme olduğu söylenir. O yıllarda her bir kiremit ocağının, ayda 10 bin adet tuğla, kiremit imalatı yaptığı biliniyor. Mürefte’nin belli başlı geçim kaynağı haline gelen kiremit, bölge nüfusunun artmasına da neden olmuştu. Osmanlılar’ın ilk ayak bastığı dönemde Mürefte’de evlerden 107’si Rum, dördü Müslümandı. Rumlar kiremit dışında şarapçılıkla da uğraşıyordu. Mürefte’nin üzerindeki Çınarlı, Tepeköy gibi Rumların ağırlıkla yaşadığı köylerde her evde şarap yapımında kullanılan el aletleri bulunmaktaydı. Bugünün Çınarlı köylüleri, Rumlardan kalma evlerde sahile kadar döşenmiş kanallar olduğunu söyler. Üzüm şıraları sahildeki fıçılara doldurulur, iskeleye yanaşan gemiler bu fıçıları İstanbul’a taşırmış.

ŞARAPÇILIĞIN TARİHİ İKİ MÜZEDE YAŞIYOR

Şarköy ve Mürefte’de 20 Ağustos’ta başlayan bağbozumu 20 Ekim’e kadar devam eder. Şarköy ve Mürefteliler bu tarihler arasında arı gibi çalışır. Bu hareketlilik üzümlerin bağlardan, şarap fabrikalarına, şarap mağazalarına uzanan serüvenidir. Bağbozumu dönemi Mürefte’ye girdiğinizde sizi şıra kokuları karşılar. Mürefte’nin içinden geçen caddenin sağında, solunda pırpır denilen tekerlekli kasalı bağ motorları ve traktörlerin şaraphanelere indirdiği üzüm kasaları görülür. Küçük mağazaların kapısına çıkarılmış, üzüm sıkma çıkrıkları, üzümden arta kalan posalar dikkatinizi çeker. Mürefte’de bugün 28 şarap fabrikası ve mağazası var.

Mürefte’de bulunan iki şarap müzesi sizi tarihsel bir yolculuğa çıkarır. Eski şarap fıçıları, çıfıtlar, presler, üzüm küfeleri, üzerinde "İnhisar İdaresi" yazan rakı şişeleri, şarap şişeleri, mantarlar, bağcıların solmuş fotoğrafları, el kantarları, Fransız kantarı, fıçılar, fıçı aynaları, anforalar, Mürefte’nin tarihine ışık tutacak dokümanları bu müzelerde görmeniz mümkün. Doluca’nın müzesinde, firmanın sahibi Kutman Ailesi tuğla ve kiremitçilikten şarapçılığa geçtiği için, geçmişte Mürefte’de üretilen tuğla ve kiremit örnekleri de yer alıyor.

TEPELERDEN MARMARA DENİZİ’Nİ SEYREDİN

Eylülün son günlerinde İstanbul yakınlarında bir hafta sonu turuna çıkmak ya da bayramı fırsat bilip güzel bir sonbahar tatili yapmak istiyorsanız, Mürefte’yi listenize ekleyin. Bağcıların, şarabın başkenti olarak kabul ettikleri kasabalarında yaşadığı en iyi şarabı üretme rekabetine siz de ortak olun. Şarköy yoluna saptıktan hemen sonra, Mürefte’ye kadar sürecek yolculuğunuz boyunca Türkiye’nin dört bir yanına üzüm taşıyan araçlarla karşılaşacaksınız. Mürefte sokaklarında şıra kokuları burnunuza gelecek. Boşuna burada demezler "Bizim kurbağalar ayık gezmez" diye... Bağları gezin, üzümün bağlardan kesilme serüvenini izleyin. Tepelerdeki zeytinliklerden, bağların arasından masmavi Marmara’yı seyredin. Marmara Adası tüm ihtişamıyla karşınıza çıkacak. Günbatımında bağlar altın sarısına boyanacak.

Bağlar arasında gezinirken, yol kenarlarında eşeğinin üzerindeki yaşlı amcalar size selam verecektir... El sallayın... Kimi Rumlardan kalma şarap mağazalarına indirilen üzümleri takip edin. Şıraya, şaraba dönüşme öyküsüne tanık olun. Modern tesislerde el değmeden gerçekleşen işlemleri görün, şıranın dev fıçılarda uykuya yatırıldığı mahzenleri gezin. Size ikram edilecek bir bardak şarabı geri çevirmeyin... Yüzyıllara dayanan geçmişi olan bir kültürün damak tadı var o kadehlerde... O lezzeti tadın.

Mürefte’de geçireceğiniz birkaç saat bile size çok iyi gelecektir.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Doluca Tepesi Tepeköy’deki Kilise Güzelköy’deki (Melen) tarihi cami, çeşme, manastır kalıntıları Aker Şarap Müzesi Çınarlı Köyü’ndeki Rumlardan kalma evler Rumlardan kalma Bağcı ve Oral Şarap işletmeleri Mürefte Yat Limanı.

NASIL GİDİLİR

İstanbul’dan Mürefte karayolundan 245 kilometre. Tekirdağ yolu üzerinden Malkara istikametine doğru yol alıp Karıştıran sapağında Şarköy tabelasını gördüğünüzde Mürefte’ye sapmanız gerekiyor. Yolu uzatmamak, cennet dokusu manzara ve biraz da macera aramak istiyorsanız alternatif yolunuz, Tekirdağ-Kumbağ sapağından itibaren Uçmakdere Köyü’nün denize dik inen stabilize yolu. İstanbul’dan Mürefte’ye iki firma otobüs seferi düzenliyor: Şarköy Seyahat (0212 6581766), İstanbul Seyahat (0212 6582626)

NEREDE KALINIR

AFC Hotel (0282 5185575) Elif Motel (0282 5182752) Sohbet Motel (0282 5181400) Sedef Motel (0282 5181094)
False