Murathan Mungan'ın 3 katlı evi

Güncelleme Tarihi:

Murathan Munganın 3 katlı evi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 05, 2012 15:08

Ünlü yazar ve şair Murathan Mungan ilham perileriyle nerede buluşuyor dersiniz? 60’lı yıllardan kalma bahçeli bir evde, ormandan gelen esintilerle serinleyen, eşyası az ama anıları ve düşleri bol bir odada, cama vuran filbahri çiçeklerinin yansımasıyla renklenen ahşap bir masada... Mungan, yıllardır hayalini kurduğu ve geçen yıl yaşamaya başladığı modern sığınağını Maison Française dergisinin eylül sayısına açtı.

Haberin Devamı

Ä°stanbul’un Anadolu yakasında, BoÄŸaziçi sırtlarında, gözlerden uzak çıkmaz bir sokaktayız. Kitaplarına, ÅŸiirlerine, kurgularına, betimlemelerine pek çok kiÅŸinin hayran olduÄŸu ÅŸair ve yazar Murathan Mungan’ın uzun yıllardır hayal ettiÄŸi ve geçtiÄŸimiz sene yaÅŸamaya baÅŸladığı bahçeli evinin hemen önünde... Sarmaşıkların altından bizi içeriye alan ahÅŸap kapının ardında, tıpkı Mungan’ın ÅŸiirleri gibi sakin ve sade bir bahçe, arkasında ise siluetiyle ait olduÄŸu 60’lı yılları anımsatan, üç katlı dingin bir yapı... Â

MURATHAN MUNGAN BU EVDE YAÅžIYOR (FOTO-GALERÄ°)

Murathan Mungan viran haldeki betonarme yığma binayı satın aldığında eski sahibi merhume Hatice Hanım’ın edebiyat öğretmeni olduğunu, mahalledeki çocuklarla ve gençlerle kitaplarını paylaşarak onları okumaya teşvik ettiğini öğrenmiş. Bu ilginç tesadüfle satın aldığı eve daha da bağlanan Mungan, yapının renovasyonu için ortak arkadaşları vasıtasıyla Cem Sorguç’a ulaşmış. Yazarın tek başına yaşayacağı ev için duvar bölüntüsüz açık plan sistemini uygulamak, bodrum katı işler hale getirmek ve minimum bakım maliyetine sahip bir kullanım yaratmak tasarım kararlarını yönlendiren temel unsurlar olarak belirlenmiş.

Haberin Devamı

MARDÄ°N’DEKÄ° TAÅž EVLERÄ° ÇAÄžRIÅžTIRIYOR     Â

Mevcut taşıyıcı sistemde bodrum ve giriş katlarını ayıran betonarme tabliyenin sağlamlaştırılması, mütemadi çevre temel duvarlarının içeriden ve dışarıdan betonarme perde ile sıkıştırılması, dışarıda kalan betonarme yeni perdelerin üzerine çelik konstrüksiyon yeni yapının inşa edilmesi ve çinko titanyum kaplı çatı konstrüksiyonun da bu konstrüksiyon ile ilişkilendirilmesi sayesinde yeni yapının eski yapıyla tüm strüktürel ilişkisi koparılmış. Böylece iç mekânda tam da arzu edildiği gibi taşıyıcısız bir boşluk elde edilmiş. Çelik konstrüksiyonun kiriş-lento yatay izleri açık bırakılmış.

Çelik kafes halinde tasarlanan yeni strüktürün dış cidarında, Murathan Mungan’a çocukluk yıllarının geçtiği Mardin’in geleneksel taş evlerini çağrıştıracak, aynı zamanda evin yeni tasarımının endüstriyel görünümüyle de uyumlu olacak ve uzun yıllar bakım gerektirmeyecek yapı blok (agregalı tuğla) tercih edilmiş.

Haberin Devamı

GELENEKSEL TÜRK EVİNDEKİ ‘KARNIYARIK’ PLANI

Eski eve ait olan giriş merdivenlerinde kazılarak çıkarılan mavi çini karolar, aşınmış dokularıyla olduğu gibi korunmuş ve tam karşısına iç merdiven kovası konumlandırılmış. Böylelikle, bir cephesi bahçedeki eski badem ağacının görüntüsünü içeri alacak şekilde yapının yüksekliği boyunca camla kaplanarak boşaltılan merdiven kovası, evin açık planını ikiye bölerek farklı fonksiyonların ayrıştırılmasına da yardımcı olmuş. Cem Sorguç’un yorumuna göre, bu aynı zamanda geleneksel Türk evi tipolojisindeki karnıyarık plan şemasına da işaret ediyor.

Giriş kattaki çalışma ve müzik dinleme fonksiyonları sol tarafa, ara mutfak, tuvalet ve günlük yaşama alanları sağ tarafa yerleştirilmiş. Giriş kat pencere boşlukları muhafaza edilirken, bu kata aynı zamanda bahçeye 1,5 metre yukarıdan bakan bir de balkon yerleştirilmiş.

Haberin Devamı

BODRUM KATI ARTIK DAHA KULLANIÅžLI

Evin eski halinde ardiye ve depo alanı olarak kullanılan bodrum kat, bahçeyle ilişkilendirilen ana mutfağın, kütüphanenin, ona bağlı çalışma bölümünün, tesisat ve depo alanları ile konuk odası ve banyosunun konumlandırılmasıyla daha kullanışlı bir hale getirilmiş. Çatı katı ise çatı eğimi muhafaza edilerek banyo ve yatak odasının bir arada olduğu üst kat olarak uygulanmış. Murathan Mungan’ın arşivi ve biriktirdiği eşyalar için çatı eğiminin altında konumlandırılan gizli dolapların yanı sıra, kullanılan tüm iç sabit mobilyalar ve ıslak hacimler CM Mimarlık tarafından tasarlanarak uygulanmış.

KENDÄ° SEBZELERÄ°NÄ° YETÄ°ÅžTÄ°RÄ°YOR

Bahçe, vejetaryen olan Murathan Mungan’ın kendi sebzelerini yetiştirebileceği bir alan olarak kurgulanmış. Meyve ağaçlarının altı ve bambu çardak, yazarın bahçede ormandan gelen esintileri hissederek keyif aldığı ilham noktalarından bazıları...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!